Leiden – Woerd - Postzegelblog

Leiden – Woerd

3

kopjeOp een veilingsite kwam ik een postzegel tegen met daarop het stempel “Leiden – Woerd” .  Als Leiden-verzamelaar  was mijn nieuwsgierigheid gewekt.  Ik ken geen postkantoor in Leiden met de naam “Woerd”.  Waar komt dit stempel dan vandaan?

 

Ho(o)gewoerd
Een straat in Leiden heet de Hogewoerd (vroeger Hoogewoerd), waarvan ik wist dat daar vroeger een postkantoor had gestaan.  Op de site van  Nederlandse Academie voor Filatelie http://www.nedacademievoorfilatelie.nl/index.php  vond ik het stempel  Leiden-Hoogewoerd.

woerd2

Dat is leuk, maar “Leiden-Woerd” kon ik nergens vinden.  Ik kwam er niet uit en ging te rade bij de kenner bij uitstek op het gebied van stempels, Cees  Janssen.
Zijn antwoord kwam snel:  In het stempelboek van het Museum voor Communicatie komt géén afdruk voor van het stempel LEIDEN-WOERD.  Wel afdrukken van het stempel LEIDEN-WOERDEN.

Leiden-Woerden
In de regering werd in 1862 besloten over de noodzaak voor de aanleg van een spoorlijn Scheveningen-Leiden-Woerden. Voor de realisatie van het traject Leiden-Woerden werd een aparte spoorwegmaatschappij opgericht.  Zo’n  maatschappij huurde de door de overheid aangelegde spoorlijnen en droeg alleen de kosten van onderhoud en de aanschaf van het rollend materieel . Op 15 oktober 1878 werd de verbinding in gebruik genomen. Zo’n maatschappij vervoerde ook de post.
En als er post vervoerd wordt komen er ook stempels om de hoek kijken. De afbeelding van het stempel Leiden-Woerden werd welwillend ter beschikking gesteld door Cees Janssen.

woerd3

Als ik de twee stempels naast elkaar leg, dan vermoed ik dat op het stempel van de postzegel de letters “en” van Woerden zijn weggevallen.  Mijn mysterie is (weer) opgelost, met dank aan Cees Janssen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)