Gouden begrafenismasker van Trebenište. 6-5 eeuw v.C. Macedonië uitgegeven 08.02.2018 - Postzegelblog

Gouden begrafenismasker van Trebenište. 6-5 eeuw v.C. Macedonië uitgegeven 08.02.2018

0

Ohrid, de stad van licht, liet ons na twee en een half millennium opnieuw de gouden onsterfelijke gezichten van zijn engelen zien. De ontdekking van onbetaalbare schatten uit het dorp Trebenište, gelegen aan de weg Ohrid-Kičevo, is als uit een film: Antieke Macedonische graven uit het 1e millennium voor Christus gevuld met goud, zilver en rijke koninklijke grafgiften.

Op 30 september 2002 wordt het vijfde opeenvolgende gouden masker gevonden. In minder dan een eeuw, of meer precies 84 jaar, allemaal op een kleine afstand, in het land dat eigenlijk niet veel kan investeren in dure opgravingen, worden vijf gouden maskers gevonden! Deze vondsten, zoals vele anderen eerder, bewijzen eens te meer dat Macedonië inderdaad de rijkste archeologische schat van Europa heeft. De archeologische site Gorenci / Trebenište dateert uit de 6-5 eeuw voor Christus wordt voor het eerst ontdekt in 1918. De necropolis wordt beschouwd als een van de meest interessante archeologische vindplaatsen uit de ijzertijd in Macedonië en daarbuiten. Zesenvijftig graven, waarvan de belangrijkste en oudste 12 koninklijke graven zijn, een hele dynastie die begraven is met alle kenmerken van hun macht.

Tot dusver zijn er vijf ontdekt,: vijf gouden dodenmaskers, gouden armbanden, gouden, zilveren en bronzen schepen, sieraden, wapens, sandalen, enz. Trebenište dodenstad blijft een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Macedonië en een levende herinnering aan de rijkdom en subtiliteit van de Macedonische beschaving in de oudheid. De geschiedenis van de ontdekking van koninklijke gouden maskers van de dodenstad bij de dorpen van Trebenište, Radolište en Gorenci (10 mijl ten noorden van Ohrid) is een lang verhaal. De dodenmaskers worden gevonden op drie plaatsen, twee in twee graven. Eén graf dateert uit de late zesde en vroege vijfde eeuw voor Christus, met een rijk grafaanbod: gouden en zilveren sieraden, zilveren en bronzen vaten, glas en barnsteenkralen, zwart en figuratief keramiek, wapens, gebruikskeramiek en nog veel meer. De eerste twee maskers worden per ongeluk gevonden in de lente van 1918, tijdens de bezetting door Bulgarije. Het wordt meegenomen naar het Archeologisch Museum in Sofia, Bulgarije. Op het hoogtepunt van de militaire operaties worden opgravingen gedaan door V. Filow, die in samenwerking met K. Shkorpil zeven koninklijke tombes ontdekken waaruit het materiaal wordt geroofd en uit Macedonië wordt meegenomen naar het Archeologisch Museum in Sofia, waar ze tot vandaag de dag liggen.

 

( Post van Macedonië)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BulgarijeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)