Interpol - Postzegelblog

Interpol

12

interpol 1Een (heel) klein verzamelgebied in de wereld van de thematische filatelie heet INTERPOL. Maar ook het verzamelen van een klein thema kan heel leuk zijn en er kan een verhaal aan verbonden worden. Totaal over de hele wereld zijn er zo’n 130 postzegels met betrekking tot Interpol uitgegeven. Italië had de eer om de eerste Interpol-postzegels uit te geven in 1954.

Ontstaan

De eerste pogingen voor Internationale Politiesamenwerking stammen uit 1914. Toen werd naar aanleiding van berichten over wijdvertakte handel in blanke slavinnen in Monaco een bijeenkomst voor politie-functionarissen belegd door Prins Albert I.

interpol 2

De Eerste Wereldoorlog dwarsboomde echter de voortzetting van deze plannen. In 1923 verzamelden zich in Wenen politie-functionarissen uit de hele wereld, tijdens het tweede internationale politiecongres. Dr. Hans Schober, het hoofd van de Weense politie wilde de ideeën uit 1914 ten uitvoer brengen. Zijn voorstel werd goedgekeurd door 138 gedelegeerden die 20 landen vertegenwoordigden. Interpol was geboren. Op de interpolpostzegel van Monaco uit 1974 zien we beide genoemde jaartallen (1914 Monaco en 1923 Wenen) terugkomen.

interpol 3

Logo

Op het eerste logo van Interpol stond de afkorting van de eerste officiële naam van deze instelling: CIPC (Commission Internationale de Police Criminelle). Dit embleem heb ik filatelistisch niet terug kunnen vinden. In 1956 vindt er een naamswijziging plaats in: Organisation Internationale de Police Criminelle (OIPC), wat tot de dag van vandaag nog steeds de officiële benaming is van wat wij INTERPOL noemen.  Deze afkorting en de Engelse vertaling International Criminal Police Organisation (ICPO) vinden we terug op huidige Interpol-embleem waar we verder een wereldbol op zien, een zwaard en een (justitie)weegschaal.

interpol 4Vestiging

Het eerste hoofdkantoor van Interpol stond vanaf de oprichting in 1923 in Wenen. In 1946 verhuisde het hoofdkantoor naar Frankrijk, waar in 1966 het Secretariaat-Generaal van Interpol gehuisvest werd in Saint Cloud, een voorstadje van Parijs. In 1989 ging het over naar een supermodern kantoorpand in Lyon. Filatelistisch is het Interpolgebouw in St-Cloud op diverse postzegels terug te vinden. De meest opvallende uitgifte is die van Kenya/Uganda/Tanzania.

interpol 5

Op de eerste zegel staat als plaatsnaam vermeld St Clans, France. Toen men de fout ontdekte, gaf men een nieuwe postzegel uit, nu met de goede vestigingsplaats St Cloud, France.

Taak

De taak van Interpol is: de gecoördineerde bestrijding van de internationale criminaliteit, door het bevorderen van de gegevensuitwisseling aan alle politie-autoriteiten van de lidstaten. In de digitale wereld waarin we nu leven is het onvoorstelbaar dat de eerste gegevens-uitwisseling nog met “morse-tekens” ging, zoals hier te zien is op de Interpol-zegel van Oostenrijk.

interpol 6

Interpol is geen superspeurder. Interpol is “alleen” een administratief centrum, een intermediair. Interpol heeft in iedere lidstaat een Nationaal Centraal Bureau. Dat bureau verzorgt dat de verzoeken van andere lidstaten uitgevoerd worden, zoals bijvoorbeeld het opvragen van verdachte foto’s of vergelijken van vingerafdrukken.

interpol 7

Verdovende Middelen

Met name in verband met de verdovende middelenhandel worden er nog al eens personen als “Internationaal Misdadiger” gesignaleerd. Als dit in Nederland voorkomt, verzorgt het Nederlandse Interpolbureau op verzoek van een politiekorps de signalering, die dan onder alle lidstaten wordt verspreid, met het verzoek de betreffende persoon aan te houden. Een land is echter niet verplicht om hieraan gevolg te geven. Om b.v. politieke redenen kan men hiervan afzien. Er zijn 2 “interpolpostzegels” die verwijzen naar verdovende middelen:

interpol 8

Op de postzegel van de Dominicaanse Republiek zien we hennep, de grondstof voor hash; op de zegel van Laos zien we een papaverveld, de grondstof voor heroïne.

Jaar-vergaderingen

Ieder jaar houdt Interpol in een ander land een jaar- of regiovergadering. Verzamelaars hopen dan dat dit land dit ook filatelis-tisch herdenkt met een postzegel. Dit jaar (2009) werd de 38e regionale conferentie in San Marino gehouden, en ja hoor hierover kwam een (mooie) postzegel uit.

interpol 9

Jubilea

In 1973 bestond Interpol 50 jaar. Filatelistisch werd dit door 46 lidstaten herdacht met de uitgifte van een jubileum postzegel, waaronder Niger.

interpol 10

In 1998 bestond Interpol 75 jaar. Alleen Mexico en Algerije hebben deze verjaardag herdacht met de uitgifte van een postzegel.

interpol 11

Nederland

In 1950 was Nederland aan de beurt om de jaarlijkse Interpol-vergadering te organiseren. Deze 19e vergadering vond van 19 tot 22 juni 1950 plaats in het Vredespaleis in Den Haag, het huidige Internationale Hof van Justitie. Filatelistisch is hier een Gelegenheidsstempel over terug te vinden.

interpol 12

Als Nederlands-tintje kan ik nog vermelden dat Suriname in 1973 wel Interpolpostzegels uitgaf i.v.m. het 50-jarig jubileum.

interpol 13

Boeken

Diverse schrijvers gebruiken of misbruiken Interpol in hun romans. Omdat auteurs zich niet aan de werkelijkheid behoeven te houden, kunnen zij de rol van Interpol vaak romantiseren.

Nicaragua gaf in 1973 een serie van 12 Interpolpostzegels uit, met 12 beroemde detective-schrijvers. Afgebeeld staat Inspecteur Maigret van de schrijver George Simenon.

interpol 14

Wat vindt U? Een thema waarover slechts 130 postzegels bestaan….de moeite waard of niet?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Frankrijk Monaco PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • toon op 20 juli 2009 om 10:30

  Een geweldige hoeveelheid Willem om een mooi tentoonstellingskader van te maken.
  En ach, neem het thema “katapultpost” en je bent met 3 of 4 postzegels al uitverzameld.

 • dolores op 20 juli 2009 om 10:36

  Kleinere thema’s zijn inderdaad leuk! Of thema’s die meer speurwerk vereisen, jazeker.

  En weer een vingerafdruk zie ik?

 • Rein op 20 juli 2009 om 15:58

  Voor mijm familie-drama heb ik aan 2 zegels genoeg!

  Gelukkig maar dat er persoonlijke postzegels zijn! Wordt het ng wel eens een 1-kader tentoonstelling….

 • dolores op 20 juli 2009 om 16:32

  Familie-drama?

  Kijk, daar hebben we hem: de papaver!

  Zie ook: http://www.myphilately.com/fil_view.php?file_id=21269#top_im

  Bestaat nog niet echt hoor, Eerst een andere betere veiligere pc voor dat internetbankieren) maar zou wel in Willem z’n verdovende middelen verzameling passen.

 • dolores op 20 juli 2009 om 16:36

  Chips, hij wil niet….

 • dolores op 20 juli 2009 om 16:39

  Zo dan???

  http://www.myphilately.com/fil_view.php?file_id=21269

 • dolores op 20 juli 2009 om 16:42

  Sorry Willem! Ik laat je wel weten wanneer hij echt bestaat, krijg je ‘m toegestuurd. (kan even duren ivm nieuwe pc die er nog even niet is).

 • Jan van Tellingen op 19 maart 2010 om 18:03

  Willem op je vraag: Wat vindt u, de moeite waard? Zeg ik volmondig … JA Ik kreeg de tip van Lia toen ik een Interpol-artikel inleverde. Interessante info en mooie zegels.

 • willem hogendoorn op 19 maart 2010 om 20:06

  Leuk om te horen Jan. Ik heb inmiddels een powerpoint-presentatie van Interpol gemaakt en heb hiermee al 3 lezingen gegeven bij postzegelverenigingen. De reacties zijn bijzonder positief. Heb jij nog aanvullende Interpol info en/of zegels?

 • Jan van Tellingen op 19 maart 2010 om 21:28

  De info en zegels die ik bezit van interpol worden gepubliceerd op deze site. Mocht je de info thuis willen hebben, stuur me je email dan stuur ik je mijn document.
  Groet van de Fietslatelist. (jnvantel@casema.nl)

 • Emile Lindemulder op 21 maart 2021 om 22:26

  Ontzettend leuk thema om te lezen als huidig dossierhouder INTERPOL bij de staf korpsleiding van de Nederlandse politie en voormalig deputy Programme Manager, Intelligence Management and Pollution Crime Officer bij het INTERPOL Generaal Secretariaat. Verrassend om de geschiedenis van de organisatie, die ik natuurlijk goed ken, nu eens aan de hand van postzeges verteld en geïllustreerd te zien.

 • willem hogendoorn op 22 maart 2021 om 09:55

  @ Emile: Dank voor je reactie. In 1973 bestond Interpol 50 jaar, waarbij 46 lidstaten hier filatelistische aandacht aan schonken. In 2023 viert Interpol haar 100ste verjaardag. Ik hoop dan weer veel nieuwe Interpol-postzegels te gaan zien, wellicht ook van Nederland?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)