Koningsdag in Groningen - Postzegelblog

Koningsdag in Groningen

2

Op vrijdag 27 april vierde Koning Willem-Alexander zijn 51e verjaardag samen met Koningin Máxima en de rest van de Koninklijke Familie in de stad Groningen. Wat ze gezien hebben tijdens de route en waren dat dezelfde attracties zoals eerder filatelistisch uitgegeven? Overigens bezoeken we Groningen jaarlijks vaak voor de cultuur en voor de gezelligheid!

Historie Koningsdagen

Koningsdag is in 1885 begonnen als Prinsessedag. Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessedag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag.
Koninginnedag was in die jaren ook de laatste dag van de schoolvakantie, waardoor deze dag al snel een feestdag voor kinderen werd. In september 1948 volgde Koningin Juliana haar moeder op. Zij vierde net als Koningin Wilhelmina Koninginnedag op haar eigen verjaardag: 30 april, voor het eerst in 1949. De Koningin en haar familie namen op het bordes van Paleis Soestdijk een defilé af. Veel Nederlanders liepen in een kilometerslange rij langs het bordes en gaven de Koninklijke Familie bloemen en geschenken.

Koningin Beatrix besloot bij haar aantreden als Koningin, uit respect voor haar moeder, Koninginnedag op 30 april te blijven vieren. Ze koos ervoor niet de mensen naar haar toe te laten komen, maar juist zelf naar de mensen toe te gaan. Een praktische overweging bij deze datum was dat de activiteiten die onlosmakelijk met deze dag waren verbonden doorgaans in de buitenlucht plaatsvonden en dus gebaat waren bij een gerede kans op weersomstandigheden die zich hiervoor lenen. Samen met andere leden van de Koninklijke Familie bezocht ze ieder jaar een of twee gemeenten in Nederland, om daar Koninginnedag te vieren.
Bij Koning Willem-Alexander werd Koningsdag echt op zijn verjaardag 27 april gevierd. Koekhappen werd vervangen door moderne zaken die passen in de nieuwe regentenstijl van de Koning. In de afgelopen jaren werden De Rijp/Amstelveen (2014), Dordrecht (2015), Zwolle (2016) en Tilburg (2017) bezocht. In Tilburg werd de Koning 50 jaar. Een prachtig vel met foto’s samengesteld door fotojournalist Vincent Mentzel, ontwerpster Irma Boom en prins Claus is het resultaat van oude en recente zwart-wit/kleuren foto’s (10 stuks) van de jonge Willem-Alexander tot en met de koning Willem-Alexander.

Mooi Nederland

 

Op 21 februari 2007 verschijnt het 22e velletje uit de serie Mooi Nederland en is ontworpen door het bureau Overburen. “Groningen, gezelligheid en uitgaan. Welke kleur die drie-eenheid oplevert? Een buitenissige mengkleur van paars en bruin met een zweem van roze. Dit verklaarde Joost Overbeek van het Amsterdamse bureau Overburen”. Wat staat op de zegel en het velletje?

Prominent staat de Martinitoren waar op zondag het carillon wordt bespeeld. De Martinitoren, gelegen aan de Grote Markt, is de bekendste en met zijn 96,8 meter ook de hoogste toren van de stad Groningen. De toren hoort bij de Martinikerk. Voor de stadjers, de inwoners van de stad, heeft de toren de bijnaam d’ Olle Grieze, Gronings voor de oude grijze. De huidige toren stamt uit 1627.

Op de voorgrond is het Groningse Peerd van Ome Loeks te zien.

Er is een standbeeld van het paard van kunstenaar Jan de Baat en staat voor het stationsplein Groningen.

Foto uit https://nl.wikipedia.org/wiki/Peerd_van_Ome_Loeks
Verder zien we het Groninger Museum, een aanrader wie nog nooit is geweest. Er zijn nu twee schitterende expo’s:
t/m 6 mei: http://www.groningermuseum.nl/de-romantiek-het-noorden-van-friedrich-tot-turner
t/m 28 oktober: http://www.groningermuseum.nl/lachapelle

Bekend werd het museum met de blockbuster expo van David Bowie van eind 2015 tot en met begin 2016: http://www.groningermuseum.nl/tentoonstelling/david-bowie

Bowie overleed tijdens de expo en daardoor werd de expo extreem goed bezocht.

Zie https://www.royalmail.com/davidbowiestamps/

Universiteit

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is gesticht in 1614 en daarmee na de Universiteit Leiden de oudste nog bestaande universiteit van Nederland. Met circa 30.000 studenten en ongeveer 6.000 medewerkers is het een van de grootste Nederlandse universiteiten. Prof.dr. Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen in 2016. Feringa kreeg de prijs voor de ontwikkeling van moleculaire machines. Feringa is sinds 1988 hoogleraar scheikunde aan de RUG. Zijn ontdekking in 1999 van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven roterende molecuul, wordt algemeen als een doorbraak van wereldformaat aangemerkt.

Groningen tijdens de Tachtigjarige oorlog

Groningen was ook betrokken bij de Tachtigjarige oorlog. Op 28 augustus 1672 werd na een beleg van een maand ontzet. Elk jaar wordt op 28 augustus dit ontzet gevierd door de Groningers.
Zie https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/de-tachtigjarige-oorlog-in-groningen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gronings_Ontzet

Eten

De Grunneger aaierbaal is hot. Of misschien beter gezegd: snikhait. Onlangs werd de eierbal benoemd tot cultureel erfgoed en op een postzegel verschenen op 19 juni 2017 als onderdeel van andere etenswaren uit heel Nederland. De zegel met de tab heeft een zelf verklarende tekst.

Foto: PostNL.

 

Bezoek Groningen

Wie nog niet overtuigd is om naar Groningen te reizen op Koningsdag of een andere dag neem de adviezen ter harte van:
http://www.filatelieonline.com/pvgroningen100/bulletin.htm
http://www.dvhn.nl/groningen/Veel-extra-bussen-in-Groningen-en-Drenthe-voor-Koningsdag-23109954.html

Foto: Qbuzz (de stads- en streekvervoerder van Groningen en Drenthe)

 

Sturen we nog kaartjes met postzegels? En inderdaad, er gaat niets boven Groningen, de slogan van de stad en de provincie Groningen!

 

Meer info:

https://koningsdag.groningen.nl/
https://www.koninklijkhuis.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NobelprijswinnaarsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)