Zeven tekenaars van de kinderpostzegels 1976 en 1988 gezocht - Postzegelblog

Zeven tekenaars van de kinderpostzegels 1976 en 1988 gezocht

0

Met oproepen op postzegelblog is het gelukt met de ‘kinderpostzegel-kinderen’ van de:
* kinderzegels 1960 (nvph 747/51, klederdracht),
* kinderzegels 1965 (nvph 849/54, kindertekeningen),
* kinderzegels 1995 (nvph 1658/60, tapijten)
in contact te treden. Maar de zoektocht gaat door. Nu ben ik op zoek naar de ‘kinderpostzegel-kinderen’ van de kinderpostzegels 1976 en 1988.

Reünie kinderzegel-tekenaars 1965

Het hoogtepunt hiervan zal woensdag 14 maart a.s. plaatsvinden. In Den Haag zal een ‘reünie’ georganiseerd worden met de ‘kinderzegel-tekenaars’ van de kinderzegels 1965. Ze zijn inmiddels wel 53 jaar ouder geworden! Abonnees van het Handboek Postwaarden Nederland hebben recentelijk in aflevering 57 de jeugdige herinneringen van de winnaars van de tekenwedstrijd ‘Teken eens wat’ al kunnen lezen.

’t Smaakt naar meer: tekenaars kinderpostzegels 1976 en 1988 gezocht

De enthousiaste reacties en opgewekt levendige verhalen van de ‘kinderzegel-ontwerpers’ uit 1965 smaken naar meer. Wie weet waar de ‘kinderzegel-tekenaars’ van de kinderzegelemissies 1976 en 1988 wonen? Hopelijk lukt het weer alle zeven tekenaars op te sporen en schriftelijk en/of mondeling met hen in contact te treden. Meisjes kunnen soms moeilijker te vinden zijn. Door huwelijk voeren ze een andere achternaam.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking bij het doorgeven van de adressen, graag met telefoonnummer en/of e-mailadres. Reacties sturen naar batehijlkema(ad)ziggo.nl.

Jos Raats 

Jos Raats, 10 jaar, 5e klas Godfried van de Bomansschool in Rosmalen.
Inmiddels al 52 jaar oud.
Voetballers, dramatisch wedstrijdmoment tussen twee spelers van hetzelfde team in het rood & zwart voor de goal. Wellicht is het de keeper nabij de goalpaal met net.

Leon Jacobs

Leon Jacobs, 6 jaar, 1e klas van de R.K.Basisschool ’t Kempke in Baarlo.
Inmiddels al 48 jaar oud.
Veelkleurig zeilschip met groen & blauw zeil en een visser op de voorplecht met zwemmende vissen voor hem in het water.

Marianne Lugtenburg

Marianne Lugtenburg, 11 jaar, 6e klas van de Jan Ligthardschool in Hengelo.
Inmiddels al 53 jaar oud.
Circusolifant met op z’n rug een omgekeerde dompteur.

Annemieke Seeleman

Annemieke Seeleman, 7 jaar, 2e klas van de Waverzichtschool in Ouderkerk a/d Amstel.
Inmiddels al 49 jaar oud.
De caravan met voor- en achterwielen staat in een opgewekt kleurig bloemenveld met op de voorgrond een tafel (met daarop een vaas met bloemen) en stoel.

Johan Lots

55 cent regen: Johan Lots, 7 jaar, school ‘De Horizon’ uit Zoetermeer.
Inmiddels al 37 jaar oud.
Boven een persoon (staand/lopend op een beelddoorlopende ondergrond) laat een bui regendruppels vallen. Twee samenhangende postzegels verbeelden op treffende wijze het Nederlandse weer: de ene bui volgt de andere bui op.

?????

65 wedstrijdzwemmen: ??????, 6 jaar, school ‘De Regenboog’ uit Breukelen.
Zes zwemmers met uitgestoken armen staan op genummerde (1 t/m 6) startblokken klaar om in het blauwe water (op de voorgrond) te duiken.
De naam van de school is wel op de tekening terecht gekomen, maar de naam van de tekenaar niet!

Dennis Jaket

75 cent zwemproef: Dennis Jaket, 8 jaar, school ‘De Woud’ uit Grootebroek.
Inmiddels al 38 jaar oud.
Een kleine eenzame zwemmer zwemt aan de rand van een immens groot zwembad.

Paul van Leeuwen

Velrandbelettering ‘Kind & water’: Paul van Leeuwen, 11 jaar, Rijks Scholengemeenschap in Hellevoetsluis.
Inmiddels al 41 jaar oud.
De tekst boven de grote tekening met dolfijn vond de jury opmerkelijk.

Belevenissen ‘kinderzegel-kinderen’ 1965

De leef- en beleefwereld van de jeugdige tekenaars anno 1965 is geheel anders als die van de jeugd van dit moment. De levendige verhalen van de ‘kinderzegel-kinderen’ uit 1965 zijn tijd-, plaats- en streekgebonden getuige de verslagen van Marianne Maas (20 cent) en Anton van der Wekken (40 cent). In een volgende aflevering zult u de belevenissen van Marja Verhagen (8 cent), Mien van den Beucken (18 cent) en Jan Winter (10 cent) kunnen lezen.

Marianne Maas

* 20 cent kinderzegel, Marianne Maas (Marianne Verdonk – Maas), 11 jaar, Rijsbergen
Mijn vader was uitvoerder bij de Grontmij Hij heeft toen veel vijvers aangelegd, waar ik meermalen naar het werk van mijn vader heb gekeken. Marianne van de Sint-Annaschool in Rijsbergen houdt van tekenen. De vijver met daarin twee zwanen is een deel van een grotere tekening. Aan de bovenkant van de afbeelding staat het onderste deel van een rood huis en links een gedeelte van een boom. Zou Marianne zich zelf op de voorgrond van de vijver in het geel geplaatst hebben?

Heel goed weet ik me nog te herinneren dat ik met mijn ouders bij de nonnen moest komen, die op school les gaven. Aanvankelijk dacht ik dat ik iets verkeerds had gedaan en straf zou krijgen. Ik kreeg toen te horen dat mijn tekening was uitgekozen voor een kinderpostzegel. Van de emotioneel opgetogen nonnen weet ik nog dat we hete chocolademelk met een vel erop kregen. De rillingen lopen me nog over de rug als ik eraan terugdenk.
Van het bezoek aan Den Haag heb ik weinig herinneringen. Voor de televisieopname moesten we met postzegels in de hand naar een camera rennen. Aan minister Vrolijk verkochten we kinderzegels. Ik kreeg post van postzegelverzamelaars uit de hele wereld. Ze vroegen om een handtekening of mijn getekende kinderzegel. Het bedrag van 750 gulden is op een spaarbankboekje terechtgekomen. Het is er op blijven staan tot ik ging trouwen.

Anton van de Wekken

* 40 cent kinderzegel, Anton van de Wekken, 9 jaar, Nieuwerkerk
Meester Slingerland van de School met de Bijbel in Nieuwerkerk doet veel aan vrije expressie. Zodoende is Anton meermalen met pottenbakken, emailleren, schilderen en tekenen bezig geweest. Het is helemaal niet verwonderlijk dat Anton een tractor op het akkerland heeft getekend. Zijn vader heeft een landbouwbedrijf op Schouwen-Duiveland. Een enkele keer mag Anton zelf de tractor besturen.
Anton is in 1992 op 36-jarige leeftijd overleden aan een septische shock in het Dijkzigt-ziekenhuis in Rotterdam, nadat hij bij het freesen aan zijn been gewond was geraakt. Twee dagen later is hij overleden. Hij heeft een vrouw met vier kinderen achtergelaten.

Afbeeldingen: PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)