Kinderpostzegel 1976 met spectaculair voetbalduel & reclameborden - Postzegelblog

Kinderpostzegel 1976 met spectaculair voetbalduel & reclameborden

1

NVPH 1103Zoals ik al eens eerder heb vermeld, zoekt een van de bestuursleden van de ‘Vereniging Kinderpostzegels & Maxima-filie’ naarstig naar de jeugdige tekenaars van de kindertekeningen, die in 1976 op de kinderpostzegels (nvph 1103/06) zijn gereproduceerd. Daarbij maakt hij o.a dankbaar gebruik van Schoolbank, Linkedln, Facebook en Database (Delpher & Menenlinq). Gebruik van een juiste zoekterm is erg belangrijk. Soms is het simpel een persoon te vinden, soms ook omslachtig en tijdrovend.

NVPH 1103

Via bovenstaand traject is Jos Raats ontdekt, die naderhand interessante duiding aan zijn tekening met een achtergrondverhaal heeft gegeven, die hij aanvulde met oude artikels uit twee kranten met interessante info. Op 9 oktober j.l. is ook de 55 cent kinderpostzegel van Marjanne Lugtenburg via dezelfde weg opgevoerd.

Jos Raats over ‘zijn’ kinderpostzegel

“Ik ben als 10-jarige in 1976 nauw betrokken geweest bij de presentatie en eerste verkoop van de kinderpostzegels. Ik bewaar nog levendige herinneringen aan die dag. We gingen naar het Postmuseum in Den Haag om daar de kinderzegels aan koningin Juliana aan te bieden.
Bij een koninklijk bezoek horen natuurlijk allerlei protocollen. Ik en de andere drie ‘ontwerpers’ werden uitvoerig geïnstrueerd: “Spreek de koningin aan met majesteit, zorg ervoor dat je de kartelrand van de postzegels vouwt, zodat je gemakkelijk het gewenste aantal postzegels kunt afscheuren.”

De koningin oogde ontspannen en vriendelijk. Ze maakte met ieder van ons een kort praatje. Ik weet niet meer precies wat ze tegen mij heeft gezegd. Waarschijnlijk iets over voetbal. Ze betaalde 12 gulden met gepast geld. Ik weet nog dat ik teleurgesteld was dat niet ik, maar een vertegenwoordiger van de PTT het geld kreeg en innam. Ik wist toen nog niet dat we allen een spaarbankboekje met 750 gulden zouden krijgen.

Nationaal Archief – fotograaf Hans Peters/Anefo

Ook de drukte met de fotografen kan ik me nog goed voor geest halen. Ik was als eerste aan de beurt om mijn kinderzegel aan de koningin te verkopen. Toen ik daarmee klaar was, buitelden de fotografen over me heen om ook de andere drie goed op de foto te krijgen.

Ik weet het niet zeker meer welke woorden ik op de reclameborden rondom het voetbalveld heb aangebracht, maar ik vermoed dat er de tekst Heymans, een gerenommeerd weg- en waterbouwbedrijf uit mijn toenmalige woonplaats Rosmalen op stond, een van de sponsors van de voetbalvereniging O.J.C-Rosmalen. Daarnaast denk ik dat er een reclamebord de naam Coppens droeg, een kruidenierszaak tegenover ons huis.
Ik heb ooit de tekening van de kinderpostzegel opnieuw gemaakt in de stijl, zoals ik dat op latere leeftijd zou hebben gedaan. Maar het schetsboek ben ik helaas kwijtgeraakt.

De tekst op de postzegel is verdwenen en/of onleesbaar gemaakt, terwijl de tekst op de bedankkaart nog duidelijk zichtbaar is.

De bal koppende speler op mijn tekening is Peter Schuurmans. Hij was mijn plaatselijke voetbal-idool, de toenmalige topschutter van O.J.C-Rosmalen met loshangend haar en pluizige baard. De langharige persoon op de achtergrond ’protesteert’ vanwege vermeend buitenspel met de winnende goal tegen Wilhelmina.
Op de achtergrond juichen de Rosmalense fans hun helden toe. Overigens had ik liever een rood-wit gestreept dan rood shirt getekend. Feyenoord is mijn favoriete club.

56-jarige Jos Raats: “Het is voor mij 46 jaar geleden een leuke en spannende tijd geweest met onder meer een radio-optreden met Herman Stok en Letty Kosterman.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)