Zwitserse grammofoonplaat - Postzegelblog

Zwitserse grammofoonplaat

2

Dacht de Zwitserse Post echt met een noviteit te komen door op 30 augustus 2014 een blokje uit te brengen met daarin opgenomen een postzegel in de vorm van een grammofoonplaat? Nee, al op 15 april 1973 was het bergland Bhutan de eerste met de uitgifte van zeven postzegels in de vorm van een grammofoonplaat.

De zeven grammofoonplaatzegels weren vervaardigd op dikke kunststof folie en konden op een platenspeler worden gelegd en beluisterd.

Verschillende opnames kon men horen, zoals de geschiedenis van het land in het Butanees en in de Engelse taal, het nationale volkslied en folkloristische muziek.

Het Zwitserse blokje was voor het eerst formeel geldig voor de frankering vanaf 4 september 2014. De muziek die via een platenspeler is beluisteren is ingeperst in speciale lak waardoor de groeven gelijk zijn aan die in een echte vinyl plaat. En benodigd is een platenspeler die op 33 toeren werkt.

De achterzijde van het blokje is slechts voor een klein deel voorzien van een gomlaag. Het PVA gomlaagje bedekt alleen de uit het blokje uit te drukken frankeerzegel, waardoor alleen de landsnaam HELVETIA overblijft en de frankeerwaarde van 5 Zwitserse franken.

Het blokje zelf laat de bovenzijde zien van een platenspeler van het Zwitserse merk Thorens type TD184 uit het jaar 1961. Het muziekstuk, het Zwitserse volkslied, werd opgenomen tijdens de uitvoering van de koperblazers band Gürbetal uit Seftigen in de kerk van Lenk. De band werd in 1907 opgericht. Een speciaal stempel werd voor het blokje ontworpen met een afbeelding van het Gürbertal. Het Gürbetal ligt tussen Bern en Thun ten westen van de rivier de Aare.

Het blokje, ontworpen door grafisch kunstenaar Thomas Rathgeb uit Bern, werd gedrukt in vierkleuren offset en voorzien van speciale lak door Joh. Enschedé te Haarlem. Abonnees van de Zwitserse Filatelistische Dienst krijgen dit blokje als geschenk meegezonden in de levering van het abonnement vierde kwartaal 2014. Daarnaast is het blokje op de postkantoren te koop vanaf 4 september 2014 voor zover de voorraad strekt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nieuwtjes Zwitserland Ander materiaal dan papierNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Henricus op 11 november 2014 om 19:27

    De Zwitserse grammofoonplaat heb ik al op de tentoonstelling van Haldesleben (Multilateraal) 29.8.14-31-8.14 gekregen van de Zwitserse Posterijen, aldaar aanwezig.
    Dus nog vóór 4 september!

  • Cees op 12 november 2014 om 07:03

    Dat klopt. Maar zoals geschreven staat: voor het eerst geldig voor frankering vanaf 4 september.De eerste datum van uitgifte of verkrijgbaarheid ligt daarvóór als Haldesleben wordt meegerekend. Waar dit blokje meer beschikbaar was vóór 4 september weet ik niet. Het zou dus best kunnen dat afdrukken van stempels worden gevonden die vroeger liggen dan 4 september 2014.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)