Inini, een aparte kolonie van Frankrijk? - Postzegelblog

Inini, een aparte kolonie van Frankrijk?

0

1Tijdens het doorbladeren van een stokboek met postzegels van de Franse koloniën stuitte ik op een serie postzegels van Frans Guyana met de opdruk ININI. Was Inini een aparte kolonie in het noordelijke deel van Zuid-Amerika? Ik besloot dat eens te gaan uitzoeken. Als eerste, waar kwam de naam vandaan? De Inini is een zijrivier van de Marowijne (of Maroni River), de rivier die de grens vormt tussen Frans Guyana en Suriname.

Inini Mi 49

De serie bestond uit drie postzegels uitgegeven in 1941. Ze waren door de postdienst van Frans Guyana uitgebracht met een toeslag. Was die toeslag bestemd voor de financiering van de infanterie die het land moest beschermen in de Tweede Wereldoorlog?

Inini Mi 51

Maar hoe zat het met Inini? Op 6 juli 1930 werd Frans Guyana verdeeld in twee gebieden. Een relatief smal kustgebied met als voornaamste plaats Cayenne en een enorm groot gebied dat heel het binnenland besloeg met als ‘hoofdstad’ Saint-Élie. Waarom deze splitsing? Het doel was om de ontwikkeling van het binnenland van Frans Guyana los te koppelen van dat van de kuststrook. Daartoe werd een groep van vijfhonderd gevangen genomen opstandelingen uit Frans Indochina (het latere Vietnam), die gevochten hadden tegen de Fransen voor hun zelfstandigheid, aan het werk gezet. Zij werden Annamieten genoemd naar het gebied waar ze vandaan kwamen. Het plan mislukte echter omdat de geplande spoorlijn naar het binnenland maar niet gereed kwam wegens gebrek aan materialen alsmede groot gebrek aan geografische en technische kennis. De Annamieten waren ondergebracht in drie gevangenissen, waarvan de ruïnes nog altijd bestaan.

Inini Mi 1
Inini Mi 2

 

Inini Mi 13
Inini Mi 16

De eerste postzegels met opdruk ININI verschenen op 7 april 1932. Gebruik werd gemaakt van de postzegels van Frans Guyana uitgegeven vanaf februari 1929. Een serie met vele frankeerwaarden maar met slechts drie verschillende afbeeldingen. Een inboorling met pijl en boog, een inlandse kano die over een stroomversnelling vaart en het regeringsgebouw in Cayenne. De serie werd in twee delen uitgegeven met enkele aanvullingen in diverse jaren. In totaal werden 40 verschillende waarden van de opdruk ININI voorzien! De oplagen waren heel hoog en daarom zijn deze opdrukzegels nog volop verkrijgbaar.

Inini Mi 22

Net als het ‘moederland’ Frans Guyana werd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1937 te Parijs (met de naam: Internationale tentoonstelling van kunst en techniek in het moderne leven) een blokje uitgegeven. De tentoonstelling vond plaats van 25 mei tot 25 oktober 1937, waarbij de Eiffeltoren die tussen 1887 en 1889 was gebouwd, de grote blikvanger was. Naast de enorme, torenhoge paviljoens van Rusland en Duitsland die vooral politiek getint waren.

Inini Mi 53 gebruikt

 

Het aantal postzegels dat voor Inini werd uitgegeven bedroeg 62 stuks, inclusief de enorme serie van 40 stuks en inclusief drie luchtpostzegels. Wel een opmerking. De postzegels van 1941 tot en met 1944 waren NIET verkrijgbaar in Inini. Het worden ‘Vichy-uitgiften’ genoemd. Daarom zijn gebruikte exemplaren niet bekend dan alleen met een stempelafdruk ‘op verzoek’ met meestal een onherkenbare afkomst. Dus ook niet de drie postzegels waarmee dit artikel begon. Hierboven is afgebeeld een postzegel uit 1941 met portretje van Maarschalk Pétain met een onduidelijke afdruk van een stempel. Niet ‘echt gebruikt’ maar gemanipuleerd! Net zo min als de oorspronkelijke zegels voor Frans Guyana zonder opdruk ININI die daar ook niet verkrijgbaar waren.

Inini port Mi 1 a
Inini port Mi 2 a

 

Inini port Mi 6
Inini port Mi 9

Daarnaast werden negen portzegels van Frans Guyana van een opdruk voorzien. De laatste waarde, van 3 franc, is bekend met opdruk in zwart en in rood. Op 19 maart 1946 werd de aparte status van Inini ingetrokken en werd het totale gebied een departement van Frankrijk. Verzamelt u ook de postzegels van de Franse koloniën?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Rusland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)