Kinderpostzegels 2022 & 1976: ideaal schoolse activiteiten - Postzegelblog

Kinderpostzegels 2022 & 1976: ideaal schoolse activiteiten

1

 Kinderpostzegels 2022Tussen de foto van het 11-jarige meisje uit Hengelo, dat 45 jaar geleden een afbeelding voor de 55 cent kinderzegel (nvph 1195) maakte en de Donald Duck-persoonlijkheden van de Kinderpostzegels 2022 bestaat een treffende overeenkomst in hun bezigheden. Gezonde voorbeeldkinderen geven met hun schoolse activiteiten sommige minder bevoorrechte kinderen een ideale invulling als tekenen, zingen, bijles volgen, elkaar helpen, computerend huiswerken en/of met plezier naar school gaan. Hiermee ondersteunen ze het thema van de kinderzegelactie 2022 ‘Geef kinderen de wind mee’.

Kinderpostzegels 2022

 Kinderpostzegels 2022

Kinderpostzegels 2022 vanaf dinsdag 11 oktober bezorgt PostNL de bestellingen (oplage 1.232.000 vellen).

1a) Kinderpostzegels 2022

Ter gelegenheid van de viering van het 70-jarige bestaan van het Donald Duck-weekblad in ons land schenkt de 74e de kinderzegel-scholenactie ‘Voor kinderen door kinderen’ aandacht aan dit heuglijke feit.

Aan de kinderpostzegels 2022 heb ik in het artikel ‘’Kinderpostzeges 2022 met Donald Duck-kinderzegels’ van 26 juni 2022 de nodige aandacht besteed:

Kinderzegels 2022? Promotie 70-jarig Donald Duck-weekblad

Op 10 oktober zullen de Kinderzegels 2022 als promotiezegels verschijnen. De uitgever van het vrolijkste weekblad van ons land is DPG Media Magazines B.V. Het PostNL-persbericht met achtergrondinformatie over deze postzegels, waarin o.a. naam van ontwerper en oplage vermeld is, zal pas begin oktober verzonden worden.
De visie van hoofdredacteur Ferdi Felderhof van Donald Duck naar deze gesponsord-commerciële emissie: “Deze kinderpostzegels zijn echt de kers op onze jubileumtaart. We zijn als redactie erg trots op Donald Duck en zijn familie. Dat familiegevoel en het geluk van kinderen willen we ook op deze postzegels laten zien.”

Het postzegelvel met zes Donald Duck-postzegels toont naast Donald Duck en oom Dagobert als hoofdpersonen de drieling Kwik, Kwak en Kwek en als tegenhanger de nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje. Kwik krijgt hulp van Juultje bij zijn huiswerk, terwijl Kwek met de computer alleen het huiswerk doet. De drie nichtjes gaan vlug, vrolijk en onbezorgd naar school. Buurman Bolderbast (rechts) leegt zingend de mand met bladeren op het erf van Donald Duck. Knabbel & Babbel (rechts) kijken geïnteresseerd toe, terwijl er op het hoofd van Babbel een noot valt.

Informatief is er op enkele uitzonderingen na weinig nieuws aan het artikel toe te voegen:

  1. De plaats van handeling is het huis met voortuin van Donald Duck. De meeste verhalen in DD-weekblad worden tegenwoordig in ons land bedacht én getekend!
  2. Geen verhaal is af zonder een conflictje, een onverwachte gebeurtenis of een verwijzing als bijvoorbeeld:
  • De margrietjes in het gras onder de postzegel met oom Dagobert verwijzen naar het damesblad Margriet, waarin het DD-weekblad als cadeau was ingesloten.
  • De appel op het boek naast de computer op de derde postzegel verwijst naar diverse Apple-producten.
  • Het vogeltje op de schoorsteen linksboven (ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is) verwijst naar de ‘gebektheid’ van de diverse DD-persoonlijkheden.
  • Het logo op het deksel van de geopende DD-computer bezit de vorm van een eendenvoetje.

1b) Kinderzegel-voorontwerpen

Redactieschets Frans Hasselaar, DPG Media, Donald Duck

Tijdens de zwangerschapsperiode van het kinderzegelvelletje 2022, die gezien het jaartal al in 2021 is gestart, is er wel het een en ander veranderd, verschoven, verdwenen en toegevoegd. De zwart-wit tekening van creatief medewerker van het DD-weekblad, Frans Hasselaar, is voor ontwerper Tim Artz het uitgangspunt van het postzegelvel geweest.

Schets Tim Artz, DPG Media, Donald Duck

De tweede gekleurde schets is van Artz zelf. In de vormgeving van deze digitale schets is het definitieve ontwerp al duidelijk herkenbaar aanwezig. Dorith de Graef heeft de opgewekt vrolijke inkleuring van postzegelvel verzorgd.
Hoofdredacteur Donald Duck, de heer Ferdi Felderhof, heeft het mogelijk gemaakt postzegelblog-lezers enig inzicht in het ontwerptracé te geven. Hartelijk dank voor uw welwillende medewerking.

2) Herbeleving circusact op 55 cent uit 1976

NVPH 1105 - Kinderzegel 1976
Een van de bestuursleden van de Vereniging voor Kinderpostzegels & Maximafilie heeft na een intensieve speurtocht al twee van de vier jeugdige tekenaars van de kinderzegels 1976 (nvph 1103/06) gevonden. Op redelijk kort termijn schenk ik aandacht aan 40 cent kinderzegel 1976.

Voor promotie-activiteiten van het postbedrijf zijn de ouders van Marianne gevraagd twee zwart-wit pasfoto’s te sturen in combinatie met de naamsvermelding in het eigen handschrift van Marianne, geschreven met een zwarte pen.

11-jarige Marianne Lugtenburg

“Op school kregen we in augustus 1975 opdracht een tekening naar eigen inzicht te maken voor de tekenwedstrijd ‘Teken eens wat . . . ‘, die door de Stichting Kinderpostzegels Nederland werd georganiseerd. Ik ben geïnspireerd door een poster in de klas, waarop een olifant stond. Ik heb er echter een circusolifant van gemaakt. Met de herhaling van het woord ‘Hoera’ heb ik de gele rand willen verfraaien anders zou het wat saai geworden zijn. Met het publiek dat bij het circus hoort, heb ik de tekening tenslotte gecompleteerd”
Van de 57-jarige Marianne Seller-Lugtenburg is 46 jaar geleden de bekroonde tekening op de 55 cent kinderzegel 1976 (nvph 1105) geplaatst.

Hengelo’s Dagblad, 16 november 1978

Het bijzondere én aantrekkelijke van de tekening is dat Marianne als jong meisje hoofd- en bijzaken al treffend weet te onderscheiden en vooral weet weer te geven: olifant en dompteur zijn duidelijk en overheersend aanwezig, terwijl het publiek vaag en fragmentarisch met een rondje is aangeduid op de achtergrond. Fantastisch!!
“Marianne kreeg maandenlang”, aldus het Hengelo’s Dagblad van 31 augustus, “het dringende verzoek het nieuws angstvallig geheim te houden. Voor een kind van 12 jaar valt het niet mee om van april tot eind augustus het zwijgen te bewaren. Ze heeft het zelfs niet tegen haar beste vriendin gezegd (volgens de toch wel trotse vader). De eerste week dacht ik er erg veel aan, maar dat ging na een tijdje wel over.”

Cartoon: Emil van Beest, Goor

In de schoolkrant van september 1976 heeft Marianne het aldus verwoord: “Die meneer vertelde me bij ons thuis in de paasvakantie (via de school wist men waar de telefoonloze familie woonde) het grote nieuws dat mijn tekening op een postzegel zou komen te staan.”

Enkele dagen na het nomineren van mijn tekening moest er toch iets naar buiten gebracht worden. Een cameraploeg van de NCRV wilde opnamen in de Jan Ligthartschool in Hengelo maken met de hele zesde klas van vorig jaar. Alle 26 oud-klasgenoten werden op 27 augustus 1976 opgetrommeld (allen zitten verspreid op verschillende scholen) met als middelpunt Marianne Lugtenburg.
In een geënsceneerde opstelling hebben we in de klas zitten tekenen. Marianne verwoordt het aldus in de schoolkrant: “De TV-opnamen zijn mij tegengevallen, omdat ik had gedacht dat de hele klas erop zou komen.”
Marianne Lugtenburg schrijft in de schoolkrant: “Ik had nooit gedacht dat men van één tekening zoveel drukte zou maken. Nu moeten we alleen nog naar Den Haag en dan is de pret voorbij. Naderhand zal blijken dat die dag voor mij écht het hoogtepunt van een vreemde en spannende tijd is geweest!”

Nationaal Archief – fotograaf Hans Peters/Anefo

– Op 16 november 1976 heeft in het voormalige Postmuseum in Den Haag de officiële eerste verkoop van de kinderzegels plaats gevonden. Ik heb daar zelf ‘mijn’ kinderpostzegel aan koningin Juliana verkocht (als net 13-jarige was ik zenuwachtig) en heb met haar een praatje gemaakt. Ze vroeg me daarin of ik ook in het circus was geweest. Nee, daar was ik nooit geweest, maar ik veronderstelde wel dat het er misschien zo zou hebben uitgezien als ik had getekend.


– Op mijn 20e ben ik met de opleiding verpleegkundige begonnen. Tegenwoordig werk in een woonvorm van de ouderenzorg met 20 demente bewoners. Ik ben getrouwd en heb drie volwassen dochters.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)