Jeugdige ontwerpers Kinderpostzegels 1995 gezocht (2) - Postzegelblog

Jeugdige ontwerpers Kinderpostzegels 1995 gezocht (2)

0

De computertekeningen op de postzegels zijn door Julius Vermeulen (voormalig adviseur visuele communicatie PostNL) van gekleurde randen voorzien, waarin/waarop landsnaam, jaartal en frankeerwaarde met toeslag zijn vermeld. Het typografische gedeelte is door schaduwaanduiding als het ware zwevend en ruimtelijk vóór de tekeningen geplaatst. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat alle cijfers niet óp, maar drie-dimensionaal vóór de ingelijste tekeningen staan.

Kinderpostzegels 1995

In het woord Nederland zijn drie letterformaten gebruikt. In de frankeer- en toeslagwaarde-aanduiding zijn niet alleen cijfer-grootte-verschillen, maar ook cijfer-dikte-verschillen (mager en vette cijfers) aan te wijzen. Dit laatste is zelfs ook in het jaartal te vinden.
Deze levendige verscheidenheid komt overeen met de creativiteit en fantasierijkdom van de computertekeningen van de kinderen. Deze versterkende ondersteuningen accentueren het kinderzegelthema 1995 in hoge mate.

Kinderpostzegelactie 1995

De zes kinderzegels zijn als het ware op een computerscherm geplaatst. De opmaak van dit scherm verwijst naar het computer-besturingssysteem MS/Window, dat samen met een tekenpakket door de jonge ontwerpers van de kinderzegels is gebruikt. Op deze manier zijn de tekeningen weer teruggekeerd op het computerscherm.

Extra prijs

Op initiatief van de Vereniging van Nederlandse Tapijtfabrikanten zijn de eerste drie creaties in een karpet van drie bij twee meter uitgevoerd. De Stichting Kinderpostzegels Nederland heeft deze vloerkleden naderhand aan de drie winnaars overhandigd.

Foto: Kees Verhulst

Al passend, metend en vergelijkend is ‘juf Carin’ op het formaat van drie bij twee meter uitvergroot op het stramien. Pas na het uitzetten van de tekening worden de diverse hoogpolige kleurgedeelten handmatig aangebracht. Het totale productieproces van het weven van een dergelijk speciaal vervaardigd vloerkleed bedraagt ongeveer veertig uren. Bijgaande foto toont de achterkant van het tapijt met ‘juf Carin’ in wording.
De drie prijswinnaars kregen elk een tapijt met hun eigen tekening.

Foto’s: Kees Verhulst

Toenmalige staatssecretaris Netelenbos van O, C & W Netelenbos met de drie winnaars Leonie (6 jaar), Sjoerd (9 jaar) en Marcel (12 jaar) bij de onthullingen van de tapijten in het Dolfinarium in Harderwijk.

De vierde en vijfde genomineerde prijswinnaars ontvingen een doos met tien dubbelewenskaarten met daarop het eigen ontwerp.
Het vijftal winnaars waren met de persoonlijke cadeaus bijzonder ingenomen evenals de trotse en verraste ouders. Jammer dat de 5-jarige Leonie allergisch voor stof is.

Dick Bruna als juryvoorzitter

“Persoonlijk vind ik de tekeningen van de allerkleinste ‘artiesten’ het mooist. Op hun fantasie ben ik best jaloers. Dat zijn tekeningen met onbestaande vormen, zonder springende mannetjes en molentjes uit het Coreldraw-programma. Die vind ik vaak te ‘grote-mensenachtig’, een beetje zonder karakter.”

“Bedankt juf Carin”

Naderhand is er contact ontstaan tussen Carin Ketelaar en de ‘Kontaktgroep Voor het Kind & Maximafilie‘ over de maximafilie en een foto van haar. Tussen de onherkenbare (subjectieve) tekening met daarop juf Carin van Leoni en de herkenbare foto met een natuurlijke (objectieve) verschijning van de juf bestaat een groot verschil.

Foto: Kees Verhulst

Getuige de geschreven informatie van Carin zijn er toch enige overeenkomsten tussen de tekening en de foto: “Ik heb geprobeerd om de kleuren wat overeen te laten komen met de postzegelafbeelding. Deze gebeurtenis was voor Leonie, de kinderen uit mijn klas en zeker ook voor mij zelf onvergetelijk. Ik vind het een hele eer om op een postzegel vereeuwigd te worden.”
50e Bulletin ‘Kontaktgroep Voor het Kind & Maximafilie”, blz. 141: “Wel Carin dit is nog maar het begin. Eind september 1995 start de kinderzegescholenactie. Nederland maakt dan kennis met jou en plaatst massaal bestellingen. Op 15 november is de eerste dag van de postzegeluitgifte. Nederland ‘ontfermt’ zich dan massaal over jou. Filatelisten ‘stoppen’ je dan in een insteekboek of album. Bij enkelen ‘verblijf’ je maar tijdelijk, bij anderen voor ‘eeuwig’. De leden van deze verzamelaargroep ‘storten’ zich als ‘speciaal-verzamelaars-van-kinderzegels’ en alles wat daar enigszins mee heeft te maken uitgebreid op jouw ‘verschijning’. Ze raken in lengte van jaren niet op je uitgekeken. ’t Is nu nog onvergetelijk, naderhand wordt het onvergelijkbaar!”

Werkers aan de basis kinderzegelacties

In de lange reeks van jaren na 1949 dat de scholen bij de verkoop van de kinderzegels betrokken zijn, is in 1995 voor het eerst een leerkracht (uitvoerder van de jaarlijkse scholenacties met de ideale verkoopformule ‘Door en voor kinderen’ met de ‘kinderzegel-bestellingen-opnemende-scholier-bij-de-voordeur’ [nvph 1167]) op een kinderzegel terecht gekomen.

Foto’s: Kees Verhulst

Net na de onthulling van de vergrote postzegel (het doek ligt nog op de grond) kijkt Leonie verbaasd en met ontzag naar haar postzegelontwerp.

Een vraag, wie helpt?

Het zou bijzonder leuk en aantrekkelijk zijn uit de mond van de vijf prijswinnaars en juf Carin te vernemen hoe zij op dit moment terugzien op hun belevenissen opgedaan met de kinderpostzegelactie 1995 van 22 jaren geleden. Wie heeft er weet van waar de vijf ‘kinderzegel-ontwerpers-van-weleer’ met vermelding van naam, adres, telefoonnummer en/of e-mail-adres wonen? Het betreft:

Foto: Kees Verhulst

De drie prijswinnaars ontvingen elk ook een t-shirt met daarop hun eigen ontwerp.

  • Sjoerd Stegeman [destijds] uit Hengelo, Basisschool Groen van Prinsteren (Hengelo), nu ongeveer 31 jaar
  • Leonie Ensing [destijds] uit Westervoort, Basisschool De Ganzerik (Westervoort), nu ongeveer 27 jaar.
  • Marcel Jansen [destijds] uit Enschede, Basisschool Park Stokhorst (Enschede), nu ongeveer 34 jaar.
  • Fatima Attachouti [destijds] uit Gorinchem, nu ongeveer 28 jaar.
  • Adrie Mooi [destijds] uit Tegelen, nu ongeveer 33 jaar.
  • Carin Ketelaar, [destijds in 1995] onderwijzeres aan de school De Ganzerik in Westervoort, nu ongeveer 45 jaar. Toen woonachtig in Duiven.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking en informatie (batehijlkema(ad)ziggo.nl).

Foto: Kees Verhulst

Uitkomst ‘speurtocht’ kinderzegelontwepers 1965

Op redelijk kort termijn zult u kennis kunnen maken met herinneringen en uitspraken van de tekenaar-ontwerpers van de kinderpostzegels 1965 via het Handboek Nederlandse Postwaarden. Deze opmerkingen hebben te maken met hun jeugdige levensfase op de lagere school van 53 jaren geleden!
Door het postzegelblog-artikel Jeugdige kinderzegelontwerpers 1965 gezocht van 29 januari 2017 zijn de vijf ontwerpers van toen bekend geworden met interessante en lezenswaardige informatie.

Afbeeldingen: Bate Hylkema, Kees Verhulst, PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)