Tijdsgewrichten - Postzegelblog

Tijdsgewrichten

1

Op vakantie neem ik altijd een fototoestel mee als ik ga wandelen. In het verleden dacht ik: “ach dat gesjouw met dat ding! Laat het maar thuis!”. Maar hoe vaak ik dan niet geconfronteerd werd met iets waarvan ik dacht: “verdorie, had je nu maar je knips-apparaatje gehad!”. Dus had ik het altijd bij me, behalve de keren dat ik het vergeet en dan…natuurlijk verdorie!

Wij mensen hebben geen gevoel voor ‘het moment ’We laveren door het dagelijkse leven en krijgen allerlei informatie, of tegenwoordig zelfs teveel: op het ‘moment suprême’ …toestel vergeten Soms hebben we niet eens in de gaten dat er wat gebeurt of verandert. Ik heb altijd enorme bewondering voor die filatelist, die op het juiste moment een brief of kaart klaar heeft. Neem bijvoorbeeld ‘die Wende’. Er zijn bijna geen stukken te krijgen van de gebeurtenis zelf. Niemand had in de gaten dat het een zo snel en diepgaande verandering zou zijn. . Achteraf, ja met die stukken word je doodgegooid, maar van de dag zelf, vind ze maar eens. Niemand begreep het en kon de consequenties ervan overzien. Toen daarna de Sovjet-Unie in elkaar donderde, de ondergang van een wereldrijk per slot, niemand en geen stukken. Maar, de Romeinen zagen hun rijk ten onder gaan, ze geeuwden en dachten: ‘mijn tijd zal het duren. Het zal wel niet zo’n vaart lopen’, het rijk is ondergegaan, binnen de kortst mogelijke tijd niets meer van over buiten wat ruïnes. En nu weer zijn we getuige van een complete verandering. Na de ondergang van de Sovjet-Unie, volgt nu de ondergang van de grootste macht die de aarde ooit gekend heeft: De Verenigde Staten van Amerika. De ontwikkelingen zijn stormachtig en de tijd gaat snel. En toch sukkelen wij maar door en denken ‘het zal mijn tijd wel duren!’ Het afbrokkelen is al begonnen en het volgende rijk (China) staat al in de wacht. Ze weten: een oude bokser kan toch nog flinke slagen uit delen, maar omkiepen doet hij ooit toch!’ .

Dit is absoluut een voorbeeld van snel handelen, wil je een mooi filatelistisch stuk in handen krijgen. Deze brief is werkelijk op het laatste moment met de ongeldig verklaarde zegels gefrankeerd.

Een halve dag later was verzending niet meer mogelijk geweest. 23-06-1948 was de laatste dag dat de zegels nog geldig waren in verband met de “Währungsreform 1948” in de west-zones in Duitsland. De brief is gestuurd van Gauting (Beieren) naar Wenen (Oostenrijk)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland OostenrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Patrick Lava op 7 november 2018 om 17:50

    Inderdaad een heel mooi stuk. Dit is een zogenaamde “Zehnfachfrankatur”. De munthervorming (Währungsreform) in de Westelijke Zone ging in per 21/06/’48. De zegels gebruikt op de brief maken deel uit van de Gemeinschaftsausgaben (emissies voor de Britse, Amerikaanse en Sovjetzones) en waren op 21/06 en 22/06 in de Amerikaanse en Britse zones nog geldig voor het 10e deel van hun nominale waarde, tot en met de eerste buslichting van ’s morgens vroeg 23/06. En jawel, de stempel van Gauting in Beieren (Amerikaanse zone) wijst uit dat ze 23/06 ’s morgens om 8h zijn afgestempeld, werkelijk het allerlaatst mogelijke geldige afstempelmoment. Een uur later kon je bij het opengaan van de postkantoren geen brieven gefrankeerd met die zegels meer aanbieden: ze werden niet meer geaccepteerd.
    De brief is gefrankeerd met 3,57 Reichsmark (zo heette de munt toen nog officieel), wat een héél lichte (en wat mij betreft verwaarloosbare) overfrankering is van het tienvoudige van het tarief (35 Pfennig).
    Een heel mooie brief, die weer eens aantoont dat je oude postzegels beter niet zomaar afweekt van hun enveloppe. De losse zegels hier hebben namelijk nauwelijks enige handelswaarde, maar voor de brief met zegels en stempels zullen de amateurs zich verdringen.
    Meer informatie over dit soort stukken vind je in de Michel Briefe-Katalog Deutschland.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)