Fabeltjeskrant, Kinderpostzegels 2018, geldstromen & Jean de La Fontaine fabels - Postzegelblog

Fabeltjeskrant, Kinderpostzegels 2018, geldstromen & Jean de La Fontaine fabels

2

De Fabeltjeskrant, onderwerp van de Kinderpostzegels 2018, was een dagelijks terugkerende korte televisie-uitzending voor kleuters (kijkbuiskinderen) juist voor kinderbedtijd over dagelijkse gebeurtenissen in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. De eerste uitzending was op 29 september 1968 de laatste uitzending vond plaats op 4 oktober 1992. In totaal zijn er 1650 afleveringen gemaakt.

De verhalen waren aanvankelijk geïnspireerd op de fabels van Jean de La Fontaine, maar al snel gingen de uitzendingen over ‘het echte leven’ door toespelingen op de landelijke politiek. Daardoor werd het ook aantrekkelijk voor volwassenen. In 2005 werd de Fabeltjeskrant tot het beste kinderprogramma aller tijden verkozen.
Najaar 2018, vijftig jaar na de eerste uitzending, keert de Fabeltjeskrant terug op de Nederlands televisie. Rubinstein Pictures heeft de rechten verkregen om te werken aan nieuwe afleveringen van de beroemde kinderserie.

Kinderpostzegels 2018: bezorging vanaf 8 oktober 2018

Kinderpostzegels 2018

Grafisch ontwerper Sandra Smulders heeft het nieuwe postzegelvel Kinderpostzegels 2018 met vijf kinderzegels ontworpen: één grote en vier kleine kinderpostzegels. De scènes met negen Fabeltjeskrant-karakters in het Grote Dierenbos (geflankeerd door bomen) bezitten een helderblauw beelddoorlopende lucht als achtergrond met een lichte verlooptint: “Ik heb mijn keuzes van de afbeeldingen bepaald nadat ik pilotaflevering van de Fabeltjeskrant nieuwe stijl heb bekeken, bestaande uit ruim zestig stills met 3D-artwork in lage resolutie.”

 • Meneer de Uil centraal als personage en presentator van het kinderprogramma op de grootste postzegel. Meneer de Uil op zijn boomtak is afgebeeld met een opgeheven vleugel. Hiermee vraagt hij wellicht de aandacht van de kijkers.
 • Gezusters Hamster Martha en Myra bij een platte wagen en waterrad.
 • Meneer de Raaf en Lowieke de Vos met bolderkar, wandelstok en picknickkleed.
 • Bor de Wolf en Juffrouw Ooievaar met hamer, bord ‘verboden te picknicken’ en picknickmand.
 • Gebroeders Bever Ed en Willem onder parasol op strandstoelen.

Ontwerpproces Kinderpostzegels 2018

 1. Sandra Smulders: “Met de ruim zestig stills heb ik het concept ontwikkeld. Met gebruik van still-uitsneden heb ik een totaalontwerp gemaakt, waarbij natuurlijk ook elke postzegel apart en krachtig beeld moest opleveren. Het onderwerp is rond het thema picknicken opgebouwd overeenkomend met de pilotaflevering. Vervolgens is het een heel gepuzzel voor me geweest om alle figuren uit de bestaande beelden te halen en zodanig te combineren dat het lijkt alsof de illustratie op het postzegelvel één geheel is.
 2. De plaatsing van de gezusters Hamster en de gebroeders Bever op de zegels ging tamelijk moeiteloos, omdat zij natuurlijk vaker gezamenlijk in beeld komen. Bij de resterende personages werd het lastiger. Die heb ik uit vier verschillende stills gehaald en vervolgens twee aan twee op de postzegels geplaatst. Daarbij heb ik oneindig zitten schuiven, zodat het lijkt alsof ze uit één beeld komen. Zo vertelt elke postzegel zijn eigen verhaal, terwijl het postzegelvel zelf een optelsom van al die verhalen is.
 3. Ik heb details van de afgebeelde karakters uit de Fabeltjeskrant soms door laten lopen op de nabijgelegen postzegels en velrand. Dat heb ik gedaan om de figuren meer met elkaar in contact te brengen en ook om wat meer dynamiek in het totaalbeeld te brengen. Zo heb ik Lowieke iets naar voren gehaald om zijn staart naar de middelste postzegel te laten doorlopen. Dat was nodig om de sorteerhaak op de middelste postzegel tegen een heldere achtergrond af te beelden. De boomtak was daarvoor te donker.
 4. Op de nieuwe kinderzegels heb ik ruim baan gegeven aan de nieuwe animaties, met felle en heldere kleuren van nu.”
 5. Het doorlopereffect wordt echter ook door het postzegelonderwerp zelf bepaald, dat een aaneenrijging van televisie-uitzendingen is geweest. Het doorlopende van de Fabeltjeskrant-uitzendingen, komt in de vormgeving tot uitdrukking door het doorlopen van details op nabijgelegen postzegels.

Persoonlijke Kinderzegel Postzegels (PKP) met Fabeltjeskrant-dieren

De Fabeltjeskrant 50 jaar De Fabeltjeskrant 50 jaar

Sandra Smulders: “De serie van 25 PKP heb ik gelijktijdig met het ontwerp van de kinderzegels uitgewerkt. Op de PkP overheerst de nostalgie door terug te blikken op de Fabeltjeskrant van de jaren zestig en zeventig. Compleet met de vilten poppen en de gedempte kleuren uit die tijd. Maar op de nieuwe kinderzegels is ruim baan gegeven aan de nieuwe animaties, met felle en heldere kleuren van nu. Nog voor de uitwerking van het concept heb ik overwogen om ook in beeld een vergelijking te maken door oud en nieuw samen te brengen. Maar daar ben ik snel van afgestapt. Kinderzegels zijn bestemd voor de kinderen van nu. Die hebben geen boodschap aan een poppenserie van vijftig jaar geleden.”
De uitgifte van 25 Persoonlijke kinderzegels Postzegels door PostNL met daarop afbeeldingen van Fabeltjeskrant-dieren zal voor ouders (ex-kijkbuiskinderen) en grootouders een kennismakings- en herkenningsfeest zijn. Beide generaties hebben vroeger met de nodige spanning naar het wel en wee van de bewoners van het Grote Dierenbos gekeken.
Per kwartaal verschijnen er twee postzegelvellen voor abonnees. Een postzegelvel met 5 PkP”s kost 6,25 euro, daarvan is 2,10 euro bestemd voor SKN (Stichting Kinderpostzegels Nederland). De start van deze alternatieve PostNL-emissie was op 27 juli 2018.

 

Zie postzegelblog-artikel De Fabeltjeskrant 50 jaar van 17 juni 2018.

Fabeltjeskrant-dieren op munten

Afbeeldingen: De Koninklijke Nederlandse Munt

De Koninklijke Nederlandse Munt geeft zwaar verzilverde munten uit ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Fabeltjeskrant met daarop in kleur en reliëf afbeeldingen van twaalf Fabeltjeskrant-persoonlijkheden.

Jean de La Fontaine (1621 – 1695)

Jean de La Fontaine postzegelJean de La Fontaine postzegelJean de La Fontaine postzegel

Jean de La Fontaine (1621 – 1695) behoort met zijn fabels tot een van de grootste en bekendste schrijvers van Frankrijk. Zijn fabels zijn steeds moraliserend en af en toe met een satirische ondertoon. Dieren of insecten met menselijke kenmerken maskeren de menselijke zwakheden, steeds confronterende met elkaar. Bij aanvang zijn Fabeltjeskrant-afleveringen gebaseerd op fabels van Jean de la Fontaine.
In 1995 heeft Frankrijk bij de 300-jarige herdenking van zijn sterfjaar een serie van acht Jean de la Fontaine-postzegels uitgegeven met daarop een verbeelding van zes fabels, waarin ‘voorbeeldige voorbeeld-dieren’ (allegorie) de hoofdrol spelen.

Jean de La Fontaine postzegelJean de La Fontaine postzegelJean de La Fontaine postzegel

Jean de La Fontaine postzegelJean de La Fontaine postzegelJean de La Fontaine postzegel

 1. De krekel en de mier (La cigalle et la fourmi).
 2. De kikker die even groot als een koe wilde zijn (La grenouille que se veut faire aussi que le boeuf).
 3. De wolf en het lam (Le loup et l’agneau).
 4. De raaf en de vos (Le corbeau et le renard).
 5. De kat, de wezel en het kleine konijn (Le chat, la belette et le petit lapin).
 6. De haas en de schildpad (La lievre et la tortue).

Zilveren kinderpostzegels

Afbeeldingen: De Koninklijke Nederlandse Munt

De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) zet met hulp van PostNL de Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN) in het zonnetje door de uitgave van twaalf replica’s in puur zilver van kinderpostzegels. Voor mij zijn op dit moment al de kinderzegels van de emissies 1929, 1947, 1950, 1958, 1969, 1972, 1985, 1992 en 1998 bekend.

De oplage bestaat uit 5000 complete collecties. Per maand wordt er één zilveren postzegel uitgegeven á 16,95 euro + 2,95 euro porto. SKN ontvangt per zilveren kinderzegel 1,25 euro. De uitgifte van de zilveren kinderzegels start op 26 september 2018

Beeld: PostNL, De Koninklijke Nederlandse Munt, B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 23 september 2018 om 08:47

  Bedankt Bate voor weer een mooi en informatief stukje. Toch even preciseren: Frankrijk gaf in 1995 voor Jean de La Fontaine geen reeks van 8 zegels uit, maar van 6. De 6 zegels zijn als strook samenhangend gedrukt in het vel, samen met 2 vignetten zonder frankeerwaarde (die je hier ook hebt afgebeeld), vandaar wellicht de lapsus. Overigens zijn er tegelijk ook nog eens 6 enveloppes en 6 briefkaarten met voorgedrukte zegel uitgegeven (in Frankrijk “Prêt-à-poster” of kortweg PAP genoemd), helaas met dezelfde afbeeldingen als de zegels.
  En verder ben ik eigenlijk wel benieuwd naar die nieuwe Fabeltjeskrant. In 1968 was ik 7, en behalve naar het Zandmannetje op onze eigen BRT keken we in Vlaanderen ook naar meneer de Uil en juffrouw Ooievaar. Zelfs mijn moeder keek mee. Ach ja, jeugdsentiment, en daarom wellicht zullen de nieuwe afleveringen voor de oudere dames en heren die we ondertussen zijn, misschien wat tegenvallen. Maar voor de nieuwe generaties peuters en kleuters wordt het ongetwijfeld een feest!

 • Ton Ernst op 14 juni 2020 om 00:54

  En hoe zit het dan met het gegeven dat de fabeltjeskrant zijn oorsprong vindt in de Rotterdamse wijk Vreewijk?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)