Mooi Nederland 2017, Beek- en rivierdalen: de Geul - Postzegelblog

Mooi Nederland 2017, Beek- en rivierdalen: de Geul

0

De Geul is voor Zuid-Limburg beeld- en cultuurbepalend geweest. Het is een rivier die ontspringt in de gemeente Raeren in België bij de Cycloopstenen aan de Duitse grens, nabij de plaats Lichtenbusch. Ze verlaat België bij Sippenaeken en komt bij Cottessen Nederland binnen. Bij Voulwames boven Itteren mondt ze uit in de Maas. De gemiddelde afvoer van de Geul bedraagt ongeveer 4 m3/s. Het riviertje wordt gevoed door het samengaan met vier beekjes. Van 58 km lange Geul loopt er 36 km door ons land.

De Geul herbergt een voor Nederland unieke flora en fauna. In dit snelstromende water komen de elrits, gestippelde alver en de beekforel voor. Aan de bovenloop vindt men het zinkviooltje. In de heuvels bij Valkenburg leeft een kleine populatie van de geelbuikvuurpad. In veel bomen langs de Geul komt de maretak voor.

Door historische winning van lood- en zinkerts stroomopwaarts in Blieberg en Kelmis zit er veel zink, lood alsook cadmium in het water. Hier kan op korte termijn niets aan gedaan worden. Bij een wandeling rond Cottessen, op een mooie zomerdag in het verleden werden we geconfronteerd met een enorme schuimmassa die de Geul af kwam drijven. Op de camping die vlak over de grens ligt was een campinggast zijn wagen aan het wassen. Hij had hem gewoon in de Geul gezet en was met een fles shampoo aan de slag gegaan. Door die lozingen van ongezuiverd afvalwater van enkele Belgische gemeentes, losstaande huizen en boerderijen en tevens van de camping net over de Belgische grens is de Geul dus soms ernstig vervuild met e colibacteriën, nitraat en fosfaat. Waterschap Roer en Overmaas verbiedt het zwemmen in de Geul evenals in de Gulp en geeft dit met borden aan. Rechts op de postzegel staat een foto van het vakwerk-boerderij in Cottessen als rijksmonument (naast een getekend deel van de kronkelende loop van de Geul). De boerderij met bijgebouwen staat te midden van graslanden met hoogstam fruitbomen, hellingbos, singels, gelegen op een helling tussen de Belgische grens en het Vijlenerbos. Bekend van appelstroop en appelsap, dat geproduceerd wordt door de familie Crombach op natuurlijke wijze en uit de lokale appels.

Begin jaren 30 van de 20e eeuw waren er plannen om het Boven Geuldal te gaan gebruiken als stuwmeer voor opwekking van elektriciteit. Met hulp van tientallen natuurbeschermingsorganisaties en van de KNAC en de ANWB, werd deze ontwikkeling gelukkig afgeblazen. Met Europese subsidie wordt de natuurlijke staat van de Geul hersteld. De Geul mag weer zijn eigen weg vinden, waardoor stroomversnellingen, grindoevers en afkalvende oevers terugkeren. Vissen als de barbeel en eventueel de vlagzalm hebben hierdoor hun weg naar de Geul teruggevonden, zo bericht de plaatselijke vis club, die ook hard werkt aan het herstel en behoud van de visstand in de Geul. De boerderij in Cottessen is een van de fraaiste vakwerkboerderijen in Limburg. De schuur dateert ongeveer uit 1736 en is gerestaureerd. In die tijd woonden de armste boeren in dergelijke kleine boerderijen. Juist de zuidoost hoek van onze provincie was arm, waardoor daar nu nog een redelijk aantal van dergelijke hoeves te vinden zijn.

Leuke bijkomstigheid: op het velletje staat een kaart waarop Klimmen en Kerkrade getekend zijn. Een unieke situatie, eindelijk worden we eens op een postzegeluitgifte genoemd!

(met dank aan PostNL)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland België NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)