Leiden European City of Science 2022 - Postzegelblog

Leiden European City of Science 2022

2

Leiden heeft voor het jaar 2022 de titel van European City of Science toegekend gekregen. Een prestigieuze titel die met zich meebrengt dat Leiden in 2022 de gaststad is van de tiende editie van het grootste tweejaarlijkse multidisciplinaire wetenschapscongres van Europa. Wat mij betreft een terechte keuze. Waarom ik dit vind, zal ik (proberen) in deze blog nader uit te leggen.

Universiteit
Leiden is de oudste wetenschapsstad van Nederland, want Leiden was de eerste stad waar (in 1575) een Universiteit werd gevestigd. Dat was toen wel leuk, maar het nadeel was dat er in Nederland weinig hoogleraren van naam waren. Het lukte Jan van Hout en Jan van der Does echter om, soms tegen een vorstelijk salaris, bekende hoogleraren uit het buitenland naar Leiden te “lokken”.

Op de fdc (375 jaar Universiteit Leiden) postzegels van Jan van Hout (links) en Jan van der Does.

De aanwezigheid van geleerden als Justus Lipsius, Jos Scaliger en Hugo de Groot verschafte de Leidse Universiteit groot Europees aanzien en vanuit heel Europa kwamen studenten om er onderwijs te genieten en bekende geleerden om er les te geven.

Justus Lipsius

Jos Scaliger

Hugo de Groot

Boerhaave en Boerhaave Museum
Herman(us) Boerhaave heeft een belangrijke rol gespeeld in de internationale ontwikkeling van de Universiteit en de Hortus van Leiden. Hij wordt alom gezien als een begenadigd docent voor de studenten medicijnen. Vanaf 1709 tot 1730 was Boerhaave tevens prefect van de Hortus Botanicus Leiden. Hij beschreef ontzettend veel nieuwe soorten planten en had een breed internationaal netwerk. Zijn lijfspreuk was: Simplex veri sigillum: ‘Eenvoud is het kenmerk van het ware’. Hij zei tegen patiënten: “Houdt het hoofd koel, de voeten warm. En stop niet te vol de darm”

Naar hem is ook het Rijksmuseum Boerhaave genoemd, het wetenschapsmuseum in Leiden.
In 2019 werd dit museum bekroond met de European Museum of the Year Award. Dit is de oudste en de meest prestigieuze museumprijs in Europa. De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum in Leiden in haar juryrapport:
“De uitzonderlijke publiekskwaliteit van dit museum komt voort uit zijn kunstzinnige benadering van wetenschapscommunicatie. Belangrijke en fraaie objecten worden geïnterpreteerd met behulp van de nieuwste technologieën en met persoonlijke verhalen van degenen die gedreven worden door hun passie voor het verwerven van kennis. Het resultaat is wetenschap met een menselijk gezicht.”

Nobelprijswinnaars
Aan 16 wetenschappers van de Leidse Universiteit zijn Nobelprijzen toegekend De vorm en omvang van hun relatie met de Universiteit Leiden varieert van een korte inschrijving als student tot een lange en belangrijke relatie als hoogleraar. Ik noem er enkele die we ook in de filatelie terugvinden.

Kamerlingh Onnes


Lorentz en Zeeman

Einthoven

[/one_half_last]
In 1908 slaagde Heike Kamerlingh Onnes er als eerste in om helium vloeibaar te maken. Hij deed dit bij een temperatuur van -271 graden Celsius. Dit is slechts twee graden boven het absolute nulpunt van -273 graden Celsius. Bovendien ontdekte hij het verschijnsel van supergeleiding in metalen. Hij ontving de Nobelprijs voor Natuurkunde in 1913.
Hendrik Antoon Lorentz won de Nobelprijs voor Natuurkunde in 1902. Hij ontving deze Nobelprijs samen met Pieter Zeeman voor hun onderzoek naar de invloed van magnetisme op lichtstralen. Beide waren hoogleraar in Leiden. Hun ontdekking werd “het Zeemaneffect” genoemd.
Ook de Leidse professor Willem Einthoven mag niet ongenoemd blijven. Ruim honderd jaar geleden was hij degene die voor het eerst een ECG (elektrocardiogram), ook wel hartfilmpje genoemd, van een patiënt maakte. Zo’n ECG staat nog steeds aan de basis van elk onderzoek van het hart. Hij kreeg hiervoor in 1924 de Nobelprijs voor Geneeskunde.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Bij de medische faculteit van de Leidse Universiteit hoorde in de begin jaren behalve geneeskunde ook anatomie en plantkunde (ivm geneeskrachtige kruiden). Voor onderwijs en onderzoek hadden de hoogleraren daarom de beschikking over een anatomisch theater en een Hortus botanicus.
(een reconstructie van het Leidse anatomisch theater uit 1597 is te zien in Museum Boerhaave)

Anatomisch theater


Hortus Botanicus

In 1636 kwam daar een aantal bedden in het Caeciliagasthuis (nu Museum Boerhaave) bij, waar onderwijs werd gegeven. In de 18de eeuw was het de internationaal befaamde Herman Boerhaave die er colleges aan het bed gaf. Hij stond bekend als “vernieuwer van het medisch onderwijs”. Daarmee was het eerste academisch ziekenhuis een feit. In navolging op de landelijke trend kreeg in 1998 het Academisch Ziekenhuis Leiden (AZL) de nieuwe naam van LUMC.

AZL

LUMC

Leiden Bio Science Park
Een belangrijke bijdrage voor de uitverkiezing van “wetenschapsstad” komt ook door het Bio Science Park van Leiden. Dit bedrijvenpark richt zich op bedrijven en kennisinstellingen in de biotechnologie-sector. Het 110 hectare grote park herbergt momenteel zo’n 60 bedrijven en kennisinstellingen, waardoor zij het grootste life sciences-cluster van Nederland is. Bedrijven als Crucell, Astellas Pharma en de Pharming Group, om er maar een paar te noemen zijn daar gevestigd. Deze bedrijven ontwikkelen o.a. medicijnen tegen ebola en kanker en ook in de strijd tegen Corona is men actief.

Een bedrijf dat ook op het Leidse Bio Science Park zit is Airbus Defence and Space Netherlands (voorheen Dutch Space). Het is een Nederlands ruimtevaartbedrijf dat zich richt op de productie van zonnepanelen (waarvan het Europees marktleider is) en apparatuur voor de ruimtevaart. Het is in 1995 voortgekomen uit een verzelfstandigde afdeling van de Nederlandse vliegtuigfabriek Fokker.

Gezien bovenstaande is mijn conclusie: Leiden is naast Sleutelstad ook dé Wetenschapsstad en dé Stad van Ontdekkingen. In 2022 gaan we dit op gepaste wijze vieren in Leiden.
Als gids ga ik daar natuurlijk ook aandacht aan besteden tijdens de stadswandelingen.
En voor PostNL: Een prachtig onderwerp voor een mooie postzegel in 2022!!!!!!!!!

Meer info: https://www.leiden2022.nl/nl

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch NobelprijswinnaarsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)