Jeugdige kinderpostzegel-ontwerpers van 1965 gezocht - Postzegelblog

Jeugdige kinderpostzegel-ontwerpers van 1965 gezocht

13

kind65 fdc stempHet is me drie keer direct en indirect gelukt via een artikel op Postzegelblog in contact te treden met personen, die op een of andere manier door de afbeeldingen nauw bij de kinderpostzegels betrokken zijn geweest (kinderzegels 1939 [*1] & 1951 [*2] en 1960 [*3]). Deze keer wil ik dit nogmaals proberen met de vijf ‘kinderpostzegel-ontwerpers’ van de kinderzegels 1965 (nvph 849/53). Inmiddels zijn na de uitgifte van de kinderzegels de mensen wel 51 jaren ouder geworden! Niet geschoten is altijd mis. Vandaar toch bijgaande oproep.

[*1] Kinderzegels 1939 

Zie blogartikel 15 december 2013: De(be)leefwereld van kinderzegel-kinderen

[*2] Kinderzegels 1951

Zie blogartikel 26 oktober 2014: Opsporing verzocht van vijf ‘bejaarde’ kinderzegel-kinderen
Zie blogartikel 2 november 2014: Kinderzegel-kopstukken uit 1951 in popart-uitvoering van Andy Warhol
Zie blogartikel 8 maart 2015: Levendig beeldverhaal kinderzegels 1951 met Andries Zwart in de hoofdrol

[*3] Kinderzegels 1960

Zie blogartikel 31 juli 2016: De kinderzegelkinderen 1960 in klederdracht (deel 1)
Zie blogartikel 7 augustus 2016: Kinderzegels 1960: vijf kinderzegelkinderen in streekdrachten (deel 2)

Kinderpostzegels 1965

kinderzegels 1965

Kinderpostzegel-ontwerpers van 1965

Graag wil ik per mail, telefonisch en/of persoonlijk in contact treden met:

 • Marja Verhagen, nu 58 jaar, destijds leerlinge van de R.K. Meisjesschool in Stompwijk.
 • Jan Winter, nu ook 58 jaar, destijds leerling van de openbare lagere school in De Krim.
 • Mientje van der Beucken, nu ook 58 jaar, destijds leerlinge van de Sint-Lambertusschool in Neeritter.
 • Marianne Maas, nu 62 jaar, destijds leerlinge van de Sint-Annaschool in Rijsbergen.
 • Nabestaanden van Anton van de Wekken, op 36-jarige leeftijd in 1992 overleden, destijds leerling van de School met de Bijbel in Nieuwerkerk.
 1. Graag zou ik van jullie willen weten of jullie je nog iets kunnen herinneren van het bezoek aan het Postmuseum in ‘s-Gravenhage, waar jullie toen zelf ‘jullie’ getekende kinderzegels hebben verkocht. Bezitten jullie er nog foto’s van? Voorts ben ik geïnteresseerd in een recente foto en wat voor beroep jullie hebben. Graag wil ik ook persoonlijk (telefonisch) met jullie in contact treden.
 2. Mocht iemand van de familie, vrienden of (verre) kennissen de vijf ‘ontwerpers’ kennen of weten te wonen, neem a.u.b. contact per mail met mij op: batehijlkema(ad)ziggo.nl.

Tekenwedstrijd ‘Teken eens wat’

Rond Kerstmis 1964 is door de Stichting Nederlands Comité voor Kinderpostzegels (nu Stichting Kinderpostzegels Nederland) in samenwerking met PTT (o.l.v. R.D.E. Oxenaar) een grootscheepse tekenwedstrijd op touw gezet, waaraan alle Nederlandse kinderen tot en met 15 jaar op creatieve wijze konden deelnemen. Het motto van de wedstrijd luidde kort en bondig ‘Teken eens wat’. Nadrukkelijk werd voorgeschreven kleurig te tekenen. Het vastgestelde papierformaat moest ca 21 x 27 cm zijn.
Circa 65.000 tekeningen waren opgestuurd.
Zie tevens het deelonderwerp ‘Kinderpostzegels 1965’ in het Postzegelblog-artikel van 15 november 2013.

De vijf jeugdige kinderzegel-ontwerpers

Het damesweekblad ‘Libelle’ nr. 41 van 12 november 1965 schonk enkele dagen voor de kinderzegel-verkoopdatum uitgebreid aandacht aan deze postzegelemissie. De ‘kinderzegel-ontwerpers’ werden zelfs thuis bezocht en gefotografeerd.
’t Is heel leuk eens te ontdekken op welke manier de vijf tekeningen op de kinderzegels tot stand zijn gekomen. Een uitvergroting van de postzegel is daarbij aanbevelenswaardig.

8 cent kinderzegel: Marja (Martina) Verhagen, 7 jaar, Stompwijk

MarjaNVPH 849

(Bron foto: Libelle, nr. 41 van 12 november 1965)

De 8 cent kinderzegel is getekend door de 7-jarige Marja Verhagen uit Stompwijk (noordoostelijk van Rijswijk). Marja’s vader, die de scepter zwaait over 9 kinderen, werkt op de tuinderij van Stompwijk, dat zich als centrum van de groentecultuur snel ontwikkelt. Niet alleen is Marja, die in de 2e klas van de R.K.Meisjesschool zit, een enthousiast tekenaresje, beoefent ook graag de schilderkunst. Trots toonde ze ons haar nagels, die ze fraai had roodgelakt had uit het flesje van haar oudste zus.

Uitvoering van de tekening

Deze tekening van een paljas met rode balletjes aan de gele en puntige kraag is meteen in al zijn onderdelen in kleurige vlakken opgezet. De enige lijntekening is in het gezicht aangebracht.

10 cent kinderzegel: Jan Winter, 7 jaar, De Krim

JanNVPH 850

(Bron foto: Libelle, nr. 41 van 12 november 1965)

Jan Winter uit De Krim (zuidoostelijk van Hoogeveen) tekent – eigenlijk noodgedwongen – heel vaak. Hij is namelijk astmapatiëntje en moest vorig jaar zelfs 4 maanden thuisblijven. In die tijd heeft hij heel vaak liggen kijken naar de boten die in het kanaal (Letterhoofdwijk) vlak bij zijn huis voorbijgaan. Waarschijnlijk heeft hij daardoor de liefde van boten overgehouden. In elk geval hoefde onze 7-jarige postzegelontwerper niet lang na t denken, toen zijn onderwijzer van de openbare lagere school vroeg ook met de tekenwedstrijd mee te doen. Natuurlijk moest het en boot worden. De tekening van Jan is intussen een postzegel geworden. Had hij dat gedacht, toen hij maanden geleden zijn kunstwerk maakte?

Uitvoering van de tekening

De tekening is eerst in gekleurde lijnen (lichtgroen & grijs) getekend. Pas na het tekenen zijn de vlakken van verschillende kleuren voorzien.
Het schip is rijkelijk met vlaggetjes en vlag versierd. Tussen de stuurhut en mast staat een meisje met opgeheven armen, haar gezicht is tussen de vlaggetjes moeilijk te duiden. Op het voorschip staat een poes met opgeheven kop.
Deze 10 cent kinderzegel is op de internationale postzegeltentoonstelling SIPEX 66 uitgeroepen tot een van de tien mooiste postzegels van 1965.

18 cent kinderzegel: Mientje van der Beucken, 7 jaar, Neeritter

MientjeNVPH 851

(Bron foto: Libelle, nr. 41 van 12 november 1965)

Het had maar weinig gescheeld of Mientje van der Beucken had niet mee kunnen doen aan de tekenwedstrijd voor kinderpostzegels. Mientje woont namelijk in Neeritter (oostelijk van Roermond), op geen 100 meter van de Belgische grens. Haar vader is landbouwer, heeft een gemengd bedrijfje en . . . zes dochters.
Van hen is de 7-jarige dochter nu de trotse leerlinge in de 2e klas van de Sint-Lambertusschool. Want van het ontroerende poppetje dat zij tekende, worden straks 20 miljoen postzegels gedrukt. De beloning die zij daarvoor van de PTT kreeg, heeft ze dan ook wel verdiend.

Uitvoering van de tekening

Deze frontaal afgebeelde kop-poteling (zonder hals en in jurk) is pas na het opzetten van de gekleurde vlakken van zwarte contourlijnen voorzien.

20 cent kinderzegel: Marianne Maas, 11 jaar, Rijsbergen

MarianneNVPH 852

(Bron foto: Libelle, nr. 41 van 12 november 1965)

Waarom Marianne Maas uit Rijsbergen (zuidwestelijk van Breda) een vijver tekende? Haar vader is uitvoerder bij de Grontmij en in deze hoedanigheid zorgde hij voor heel wat mooie vijvers in ons land. En natuurlijk is Marianne heel vaak naar het werk van haar vader gaan kijken.
Onze 11-jarige tekenares is leerlinge in de 6e klas van de Sint-Annaschool in Rijsbergen. Haar liefste bezigheid is tekenen, en dat doet ze dan ook vaak. Maar in de tijd van de aardbeienpluk heeft ze daar weinig tijd voor. Want als de oogst binnengehaald moet worden, helpt het hele gezin mee. Marianne troffen wij bij ons bezoek lachend aan in het aardbeienveld.

Uitvoering van de tekening

In de van bovenaf afgebeelde vijver zijn zeer opvallend twee witte zwanen (papierwit, zijkant-afbeelding) in het blauw uitgespaard. De persoon (overeenkomend in vorm en uitvoering met de 18 cent zegelafbeelding) is frontaal afgebeeld. Behalve de boom (in grijze lijncontour opgezet en naderhand bruin ingevuld) zijn alle onderdelen in kleurige vlakken. De tekening is aan de bovenkant ingekort: het rode huis met blauwe ramen is gedeeltelijk zichtbaar.

40 cent kinderzegel: Anton van de Wekken, 9 jaar, Nieuwerkerk

AntonNVPH 853

(Bron foto: Libelle, nr. 41 van 12 november 1965)

De na de stormramp van 1953 nieuw gebouwde lagere school van Nieuwerkerk (westelijk van Zierikzee) op Schouwen-Duiveland telt onder zijn leerlingen de 9-jarige Anton van de Wekken. Tot nu toe een onbekende jongen, nu de trotse ontwerper van de 40 cent kinderpostzegel. Het hoofd van de School met de Bijbel, meester Slingerland, laat zijn kinderen veel aan vrije expressie doen. Daarom is Anton vaak aan het schilderen, pottenbakken, emailleren en . . . tekenen. En dat het deze keer een tractor werd, is niet zo vreemd, want zijn vader heeft een typisch Zeeuws landbouwbedrijf. Anton mag in zijn vrije tijd zelf de tractor besturen.

Uitvoering van de tekening

De tractor met ploeg is in het rood opgezet op een gele ondergrond. Naderhand zijn de wielen met brede lijnen getekend. De bestuurder is behalve het rode gezicht in zwart uitgevoerd. Naast en voor de rode boerderij met blauwe daken en gele ramen bevinden zich een van bovenaf gezien erf en zwarte akkerlanden. De akker onder de tractor is van de zijkant zichtbaar.

* Net voor het plaatsen van dit artikel op postzegelblog is bekend geworden dat Anton Wekken op 36-jarige leeftijd in 1992 is overleden. Aanvullende info wordt wel op prijs gesteld.

Officiële eerste kinderzegel-verkoop

Op 16 november 1965 werden in het Postmuseum in ‘s-Gravenhage de postzegels voor het eerst gepresenteerd. Hoofddirecteur Posterijen, de heer A.G. de Vries, benoemde de vijf jeugdige ontwerpers (hun tekeningen werden postzegel-beelddragers) tot tijdelijke PTT-loketbeambten. De minister van Cultuur, Recreatie en Maatschppelijk Werk, mr. M. Vrolijk, trad bij de eerste officiële verkoop als eerst koper op van de kinderzegels.

Kind65

Achter een van de vijf loketten met daarboven uitvergrote kinderzegels verkoopt de 7-jarige Marja Verhagen de bewindsman ‘haar’ kinderpostzegels. (Bron foto: Bedrijfsbanden 1966, pagina 31)

Kind65 [2]

Minister Vrolijk overhandigt aan de vijf prijswinnaars (Mientje, Jan, Marja, Marianne en Anton) een spaarbankboekje met een inleg van 750 gulden. De schoolhoofden van de vijf scholen ontvingen ieder 250 gulden. (Bron foto: PTT Nieuws 1966, pagina 6)

 nvph-854

Op uitdrukkelijk verzoek van de Stichting Nederlands Comité voor de Kinderzegels werd een speciaal postzegelvelletje met elf kinderzegels samengesteld teneinde de werkzaamheden door tussenkomst van scholen te vereenvoudigen. Voor het eerst hoefde men niet meer een aantal kinderpostzegels tijdrovend in een envelop te steken. Een velletje (helaas in gevouwen toestand) ging vlugger. De loketverkoop van postzegelvelletjes waren niet gevouwen.
De kinderpostzegels waren verkrijgbaar van 16 november 1965 t/m 15 januari 1966.
Graficus Gerrit Noordzij heeft het uniforme kader, waarin de tekeningen (zonder de geringste verandering) een plaatsje moesten krijgen, de waardecijfers en teksten ontworpen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,11 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (13) Schrijf een reactie

 • Cees op 29 januari 2017 om 07:14

  Jammer dat in het artikel de naam van Prof. Gert Holstege als auteur van het Handboek Postwaarden Nederland niet wordt genoemd. Hij heeft de bovenstaande gegevens nodig voor het hoofdstuk in het genoemde Handboek en heeft dezelfde vraag al aan anderen gesteld.

 • Bate Hylkema op 29 januari 2017 om 08:46

  Cees, ik behoorde tot een van de personen aan wie de heer Holstege deze vraag ook heeft gericht. Meteen daarop is dit artikel al ontstaan. Naderhand hebben we met elkaar gesproken en gegevens uitgewisseld.
  Eindresultaat? Naast het plaatsen van dit artikel heb ik ook aan vijf regionale kranten in de buurt van Rijswijk, Hoogeveen, Roermond, Breda en Zierikzee een verzoek ingediend een oproep te plaatsen om deze ‘postzegelontwerpers’ op te sporen.
  Holstege zal een oproep plaatsen in het maandblad ‘Filatelie’.
  Ik ben benieuwd wat onze activiteiten zoal op zullen brengen.

 • FrancRossi op 29 januari 2017 om 11:22

  @Bate, Ik hoop dat de zoektocht succesvol zal zijn. Ik vraag mezelf soms ook af hoe het Hani en haar familie is vergaan. (Ook een ontwerpster van een postzegel. Zie postzegelblog d.d. 25 januari 2016.)

 • Prins op 29 januari 2017 om 17:34

  @bate:
  Het poppetje op de postzegel van 18 cent wordt als een “frontaal afgebeelde kop-poteling” beschreven.

  Volgens mij is dat onterecht: de benen van dit poppetje komen niet rechtstreeks uit het hoofdje, daar zit juist de gele jurk tussen die ook de romp vertegenwoordigt. Dan komen de beentjes pas. Een echte koppoter zonder romp is ook meer een tekening voor een 3- tot 4-jarige, niet voor een meisje van 7 dat meedoet aan een tekenwedstrijd.

  Is “kop-poteling” ook wel de juiste naam? Wikipedia zegt “koppoters” of “kopvoeters” geeft dan een heleboel afbeeldingen.

 • Prins op 29 januari 2017 om 19:24

  @Bate:
  Leuk artikel. Succes met het vinden van de gevraagde personen.

  Ik heb echter over een ding mijn twijfels: de term “kop-poteling”.

  Die term kom ik niet tegen in Van Dale of in het Wikipedia Archief, wel “koppoter” of “kopvoeter”. Geparafraseerd: Een koppoter is een door een kind van ongeveer 3 tot 4 jaar getekende lichaamsweergave waarbij armen en/of benen rechtstreeks aan het hoofd bevestigd zijn. Een koppoter heeft dus geen romp. Zoek ook op afbeeldingen in Google: geen rompjes aanwezig in koppoters.

  Het meisje dat de kinderzegel van 18 cent heeft getekend is duidelijk ouder dan 3 of 4, namelijk 7 of 8.
  Haar poppetje heeft wel een lijf of romp, de beentjes zitten daar onderaan vast en de armen bovenaan waar de schouders aan de romp zitten. In de beschreven wordt dit als gele jurk weergegeven. Haar poppetje is dus heel duidelijk geen koppoter. Dit meisje is veel verder in de ontwikkeling van haar getekende beeld van een mens dan een koppoter, geheel passend bij haar leeftijd.

  Is kop-poteling dan iets heel anders en helemaal geen koppoter of kopvoeter? Mijn naspeuringen op internet laten zien dat die term wel voorkomt maar veel minder frequent. Het is wel een synoniem voor koppoter.

  Om een lang verhaal kort te maken:
  In volgende beschrijvingen van de 18-cent-postzegel zou ik de term kop-poteling niet meer gebruiken. De tekening van dit meisje verdient meer eer.

 • L.Schroeten op 29 januari 2017 om 20:23

  Mientje van der Beucken wordt waarschijnlijk niet zo geschreven maar van den Beucken.
  In het telefoonboek onder Neeritter staat een van den Beucken misschien is dit familie van haar.
  En een Trees van den Beucken uit Neeritter heeft een koninklijke onder scheiding in 2012 gehad zie internet misschien is dit ook familie van haar.
  Neeritter ligt zuid westelijk van Roermond niet oostelijk.

 • Bate Hylkema op 2 februari 2017 om 08:15

  L.Schroeten uit Neeritter brengt op het idee de bewoners van Stompwijk, De Krim, Rijsbergen en Nieuwerkerk te vragen hun regionaal telefoonboek te controleren op de namen van de jonge postzegelontwerpers. Ook alleen speuren op alleen de achternaam kan duidelijkheid verschaffen:
  * Stompwijk Marja Verhagen,
  * De Krim Jan Winter,
  * Rijsbergen Marianne Maas,
  * Nieuwerkerk Anton van de Wekken (nabestaanden).
  Wellicht komen op deze manier toch nog gegevens voor ons boven water. Bij voorbaat dank voor uw aandacht, tijd en . . . medewerking.
  (batehijlkema@ziggo.nl).

 • Jan Winter op 10 maart 2017 om 12:32

  Hallo.
  Hier een berichtje van mij. Ik las het bovenstaande bericht dat u contact zocht met de 5 ontwerpers waarvan ik er een ben. Groetjes Jan
  Emailadres zie boven

 • Bate Hylkema op 10 maart 2017 om 14:35

  * Fantastisch Jan dat je reageert op de oproep. Jij was in 1965 de ‘ontwerper’ van de boot met talrijke vlaggetjes.
  * Graag treed ik met jou in contact, maar het e-mailadres ontbreekt helaas.
  Mijn e-mailadres luidt batehijlkema@ziggo.nl.
  * Ik hoop spoedig met jou in contact te treden.

 • bate hylkema op 22 maart 2017 om 13:50

  * Inmiddels hebben wij (Gert Holstege via Filatelie en ondergetekende) van de vijf ‘ontwerpers’ van de kinderzegels 1965 al met drie personen contact.
  * wij zoeken nog naar:
  – Marja Verhagen, destijds uit Stompwijk van de 8 cent kinderzegel 1965,
  – Marianne Maas, destijds uit Rijsbergen van de 20 cent kinderzegel 1965.
  * Wie van de familie, vrienden of [verre] kennissen weet waar ze wonen?
  *Woont er nog familie Verhagen in Stompwijk, of familie Maas in Rijsbergen? Wellicht kunnen zij ons ook helpen.
  *Neem a.u.b. per mail contact met me op batehijlkema@ziggo.nl.

 • bate hylkema op 30 maart 2017 om 21:47

  De zoektocht naar de jeugdige kinderzegel-ontwerpers 1965 vordert gestaag.
  We zoeken nu alleen nog naar de 58-jarige Marja Verhagen, destijds woonachtig in Stompwijk, die de 8 cent kinderzegel 1965 met de paljas tekende.
  Ze was een leerling van de R.K. Meisjesschool in Stompwijk.
  Bestaan er klasgenoten die weten waar ze woont? Door huwelijk gaat ze uiteraard onder een andere naam door het leven.
  ALVAST BEDANKT VOOR UW MEDEWERKING.

 • Marja Verhagen op 30 april 2017 om 18:46

  Hallo, hier een berichtje van mij. Ik hoorde van mijn nicht, dat jullie contact zochten met mij. Bij deze dan. Groetjes van Marja Verhagen.

 • bate hylkema op 30 april 2017 om 21:22

  Marja, fantastisch dat je reageert op onze oproep. Graag zou ik van je willen horen wat je zoal je nog herinnert van deze tekenwedstrijd, het bezoek aan het Postmuseum waar je ‘jouw’ kinderzegel hebt verkocht, wat je met de 250 gulden hebt gedaan en een graag een recente foto.
  Mijn e-mailadres luidt batehijlkema@ziggo.nl. Na onze eerste communicatie komt er een vervolg ? ? ?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)