Een Zweeds postzegelboekje uit 1942 - Postzegelblog

Een Zweeds postzegelboekje uit 1942

1

Het verzamelen van postzegels is meer dan alleen dan alleen het lege vakje vullen in een voordruk postzegelalbum. Graag maak ik er een studie van, zoals eventuele typen in het ontwerp en verschillende druktechnieken voor een en dezelfde postzegel. Ook de verschijningsvorm is van belang. In vellen, op rollen of in postzegelboekjes. Dan is Zweden een prachtig land om daarvan de postzegels te verzamelen.

 

Op 1 juli 1942 verscheen een postzegelboekje met als inhoud tien postzegels van 10 öre ter herdenking van het 100-jarige bestaan van het basisonderwijs, zoals wij dat nu noemen. De in het boekje aanwezige postzegels waren aangebracht als één lange strook van tien zegels, zigzag gevouwen. De zegels waren links en rechts ongetand.

Afgebeeld zijn Torsten Rudenschöld en Nils Månsson. Zij waren de grondleggers van het schoolsysteem in Zweden, de basisschool. Torsten Rudenschöld werd op 30 maart 1798 geboren in Riseberga, Edsberg in Zweden. Hij overleed op 27 mei 1859 in Upsala. Hij was onderwijzer en sociaal hervormer. Nils Månsson werd op 5 april 1776 geboren en overleed op 25 juni 1837 in Skumparp. Hij was parlementariër en pleitte voor verbetering van het schoolonderwijs in Zweden. Hij richtte in Frenninge een schoolgebouw op dat als voorbeeld diende voor de onderwijshervormingen. Månsson overleed in 1837.

Overigens is het portret van Månsson gespiegeld weergegeven. De afbeelding is overgenomen van een litho vervaardigd door Johan Elias Cardon (1802-1878) naar een tekening van Maria Röhl (1801-1875). Vrijheid van de ontwerper van de postzegel, Torsten Schonberg?

Naast de zegels in het postzegelboekje werd de postzegel van 10 öre uitgegeven op rollen. Tevens kwam, ook op rollen, een postzegel uit in de waarde van 90 öre, met dezelfde afbeelding in de kleur blauw.

Zowel van de zegels in het postzegelboekje (links en rechts ongetand) als de zegels op rollen (boven en onder ongetand) van 10 öre zijn twee typen te onderscheiden. De verschillen zijn te vinden in het kader van het ovaal rechts onder het portret van Rudenschöld.

type I en type II

Bij type I is de binnenste omranding van het ovaal bij de kraag onderbroken; bij type II is de omranding gesloten.

De oplagen van de rolzegels in type I zijn 3,2 miljoen stuks, in type II 2,7 miljoen stuks. De oplage van het postzegelboekje met zegels in type I is 69.000 stuks. De oplage van het boekje in type II is 283.010 stuks. Postzegelboekjes met zegels in type I zijn dan ook veel schaarser dan het boekje met zegels in type II. Overigens is de afdruk van het stempel vrij zeldzaam omdat het dorp slechts ongeveer 250 inwoners telde. Het dorpje ligt 17 kilometer van Kristianstad af aan de weg naar Tollarp. Waar het postkantoor zich in het dorp bevond weet ik niet. Het dorp had ook een spoorwegstation aan de in 1881 aangelegde spoorlijn naar Everöd maar de lijn werd in 1936 opgeheven. Voor mij is Östra Vram een prachtige afdruk. Ik heb liever een vol gestempelde postzegel dan een waarvan slechts een fragment van de stempelafdruk is te zien, zoals de zegel met afdruk Stockholm. Verzamelt u ook liever gestempelde zegels, maar dan echt gebruikt en geen op verzoek gestempeld exemplaar of met een afdruk van het speciale eerstedag stempel?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Zweden DruktechniekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Patrick Lava op 8 januari 2018 om 12:16

    Aan de verleiding van een mooi gestempelde zegel kan ik moeilijk weerstaan. Daarom vind je in mijn collectie, behalve vaak een ongebruikt exemplaar, meerdere gestempelde exemplaren van dezelfde zegel. Dat kunnen verschillende soorten stempels zijn (grootrond, kleinrond, etc), of mooie leesbare stempels van dezelfde soort. Van nogal wat oudere zegels uit NL of BE heb ik tientallen exemplaren, allemaal met verschillende stempels. Een verzameling op zich!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)