Een film over een postbode - Postzegelblog

Een film over een postbode

1

Wij hebben in deze kolommen al eens eerder aandacht besteedt aan de ‘Facteur Cheval’. Facteur Cheval was een postbode in het plaatsje Hautes Rives in de Drôme in Frankrijk. Hij kuierde elke dag zijn route, reeds als jonge man, en verbaasde zich altijd over de vele vormen van de stenen waar hij langs liep. Op een goede dag ging hij ze verzamelen en bracht ze mee terug naar het dorp en begon daarvan een door hem bedacht paleis te bouwen. Waarom deed hij dit?

Enkele dramatische gebeurtenissen in het leven van hem en zijn vrouw, brachten hem ertoe om aan dit kunstwerk te beginnen. Uit de summiere biografische gegevens vormt zich een verhaal – het verhaal van een man die bijna al zijn geliefden verloor, een zoon, echtgenote en zijn geliefde dochter Alice, die op haar 15de aan een hersenvliesontsteking stierf. Zo wordt het werk ook een uitdrukking van zijn vreugde en zijn wanhoopskreet van een man die zijn geliefden mist. Vooral de dood van zijn dochter heeft hem zeer aangegrepen, knarsend viel zijn leven in het slot. Door te metselen en te boetseren zette hij de tijd weer in beweging. In 1914, na het overlijden van zijn tweede echtgenote, bouwde hij op de begraafplaats van Hauterives een al even exuberant grafmonument. Hij was 78 jaar oud. Omdat het hem verboden was om zich na zijn dood als een farao te laten inmetselen in een grafkelder van het paleis, bouwde hij in acht jaar tijd de Tombe van de Eeuwige Stilte. Niet als farao, maar als heidense koning rust hij nu tussen de brave katholieken. In de steen staan de namen van zijn familie geschreven – Alice bovenaan, in een groter korps dan alle anderen. Het leven was rauw en hard, hij probeerde in een ideaal paleis op een artistieke wijze, de ideale wereld weer te geven. Hij noemde het bouwwerk dan ook het “Palais Ideale’.

Dit bizarre verhaal is natuurlijk ‘gefundenes fressen’ voor een Franse film. Alleen al de omgeving van Hautes Rives en in de film van het dorp Mirmande, dat men voor de opnames uitgekozen heeft vanwege zijn originele echte decors. Hierdoor ontstaat een1880/1900 sfeer die veel mensen aanspreekt. Uiteraard moest een en ander aangepast worden. Het oorlogsmonument, de wereldoorlog had nog niet plaatsgevonden werd kunstig omgebouwd tot een fontein.
De hoofdrol speelt Jacques Gamblin, Laetitia Casta zijn vrouw, en achter de camera: regisseur Nils Tavernier. Er werden 100 figuranten gecast die in het beeld zouden moeten passen. Er werd ook op handen gecast, want men heeft voor de opnames de handen nodig van een werker en dat is niet aan een acteur besteed.
Alexandra Fechner, is de producent die het twee jaar geleden aandurfde. Je moet bijna zo koppig zijn als Facteur Cheval zelf. Maar, “onmogelijk” is geen Frans woord! De film zal eind 2018 in de theaters worden vertoond.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
FrankrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • A. Haan op 21 december 2017 om 11:43

    Kijk dat is filatelie 100%. Iets vertellen over de postzegel, zijn geschiedenis erbij halen. Daar houd ik nou van. Zie ook het jongste blad van Nieuwegein, een artikel van Ton Vis over Willem van Oranje.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)