Divali: een feest van licht op 4 november 2021 - Postzegelblog

Divali: een feest van licht op 4 november 2021

1

Divali is een hindoestaans feest en staat ook wel bekend als ‘het feest van licht’. Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali wordt symbolisch bedoeld als ‘de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid’. Elk land herdenkt het vreugdevolle festival van ‘Divali’ door Divali-zegels uit te geven.

Divali is een vijfdaags lichtfestival dat wordt gevierd in India. Divali wordt waargenomen door hindoes, sikhs, boeddhisten, jains en andere gemeenschappen over de hele wereld. Divali komt van het Sanskrietwoord ‘Deepavali’, wat ‘een rij lichten (= nachtelijke verlichting).’ Daarom is vuurwerk een groot deel van de traditie en worden diya’s (olielampen) overal in huizen en tempels getoond.

 

 

 

 

 

Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Het lichtfeest. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.

 

 

 

 

 

Het wordt gevierd tijdens de nieuwe maan in de maand Asvin. Bij het Divali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen: het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid.

Voor Divali moet het huis brandschoon worden gemaakt. Een week lang eten Hindoes geen vlees en drinken geen alcohol. Zo maken ze zich van binnen schoon. Ze wassen zich grondig en trekken nieuwe kleren aan. Dan wordt in de stikdonkere nacht van de nieuwe maan het hele huis verlicht met diya’s (olielampen). Dat zijn aarden schoteltjes met geklaarde boter als brandstof en een katoenen pitje.

 

 

 

 

 

 

Divali betekent letterlijk: rij van diya’s. Diya’s zijn van klei gebakken kommetjes, voorzien van een pit en gevuld met olie. Op dit feest worden deze diya’s overal in en rond het huis geplaatst. Hoe rijker men is, hoe meer diya’s men heeft. In rijen worden ze op vensterbanken, balkonbalustrades en als men een plat dak heeft, langs de gehele lengte van de dakrand geplaatst.

De oudere vrouwen van de families voeren voor de deur een plechtigheid uit. Ze bidden tot Lakshmi en vragen de godin het huis te bezoeken. De hele nacht branden er diya’s, lampjes, kaarsen, fakkels en elektrische lichtjes, zodat Lakshmi het huis goed kan vinden. Door al die lichtjes wordt ook het innerlijk van de mensen verlicht. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen.

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. In India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop. In Suriname is het sinds 2010 een Nationale Dag. Elk land herdenkt het vreugdevolle festival van Divali door Divali-zegels uit te geven.

 

 

 

 

 

Tijdens Divali wordt ook de terugkeer van Rama in zijn stad Ayodhya gevierd en wordt hij gekroond als koning, nadat de demon Ravana door hem is gedood. Zoals andere hindoe feestdagen heeft Divali vele verschillende betekenissen. Zo viert de ene de terugkomst van Rama, terwijl de ander de godin Lakshmi (godin van rijkdom/overvloed/succes/vrede) eert. Divali is een van de best gevierde feesten binnen de Hindoecultuur. Het verenigd alle leden van de gemeenschap, jong, oud, rijk of arm. De diya’s verwelkomen godin Lakshmi in elk huis, vandaar dat men op zo’n avond thuisblijft. Divali is het enige feest dat heel India verenigd.

 

 

 

 

 

 

 

Nadat men zich te goed heeft gedaan aan een vegetarische maaltijd, brengt men de rest van de avond door met dobbelen. Kleine, symbolische bedragen worden ingezet en men gelooft dat succes in huis wordt gehaald door op deze avond te spelen. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada Israël India Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,78 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)