J.K. Rowling en Harry Potter (deel 3) - Postzegelblog

J.K. Rowling en Harry Potter (deel 3)

5

In de twee vorige delen is aandacht geschonken aan Harry Potter en enkele andere hoofdpersonen en uit de boeken en films. Maar de school, Hogwarts, in het Nederlands ‘Zweinstein’ is nog onbesproken geweest. Helaas heb ik geen Britse postzegel gevonden waarop het enorme gebouw is afgebeeld maar wel een uit Tchad, bij wijze van uitzondering.

Op de postzegel met de locomotief van de Hogwarts Express is rechts bovenin een klein gedeelte van het enorme kasteel te zien. Slechts als silhouet.

De films over Harry Potter zijn op diverse locaties in Groot-Brittannië opgenomen en in de studio’s van Warner Bros in Leavesden te Londen. In de Studio’s kan men een rondleiding krijgen tegen betaling van een pittig bedrag die drie uur duurt.

Men wandelt door alle acht sets van de Harry Potter films. De Studio Tour bestaat uit verschillende ruimtes, onder andere de grote zaal van de school, de leerlingenkamer van Griffoendor en het kantoor van Professor Perkamentus. Daar zijn ook het zwaard van Griffoendor en de Sorteerhoed te zien. Hier staat ook de enorme maquette afgebeeld op de foto, schaal 1:24, van Zweinstein dat in de opnamen werd gebruikt.

Vele buitenopnamen werden gemaakt onder andere bij en in het kasteel van Alnwick in het graafschap Northumberland op de grens tussen Engeland en Schotland. Duidelijk herkenbaar is de grote toegangspoort. Het is na kasteel Windsor het grootste nog bewoonde kasteel in Groot-Brittannië en kan worden bezocht. Als verrassing kun je hier leren hoe men op een bezem kan vliegen. Veel herinnert nog aan de filmopnamen.

Het kasteel is afgebeeld op een postzegel in de serie ‘Landschapstuinen ontworpen door Capability Brown’ uitgegeven in 2016. Zweinstein zelf, met de Engelse naam Hogwarts, heeft zeven verdiepingen en verschillende torens. Op het terrein bevinden zich een groot meer, het ‘Verboden Bos’, het huisje van Hagrid en het stadion met het zwerkbalveld. De scholieren zijn verdeeld over vier afdelingen elk met hun eigen hoofd, een professor.

De afdelingen hebben elk een eigen wapen en bijzondere eigenschappen. Leerlingen worden geselecteerd als ze op de school zijn aangenomen door een sorteerhoed, de ‘Sorting Hat’, die de kandidaten onderzoekt op hun mogelijkheden als ze de hoed hebben opgezet. De magische hoed spreekt dan een van de vier afdelingen uit waarin de leerling wordt opgenomen. De vier stichters van Zweinstein vonden ieder bepaalde karaktereigenschappen erg belangrijk. Ze verdeelden de leerlingen in vier groepen en gaven ieder aan een van die groepen les.

De oprichter van de afdeling ‘Griffoendor’ was Goderic Griffoendor die bekend stond om zijn dapperheid, ridderlijkheid, durf en moed. Zijn kleuren waren geel en rood. In het wapen in keel een leeuw van goud. In het oorspronkelijke wapen kijkt de leeuw de andere kant uit. Het element van de afdeling was vuur en de edelsteen een robijn. Het afdelingshoofd was Professor Minerva Anderling. De sorteerhoed had Harry Potter in deze afdeling ingedeeld, waaronder ook onder anderen Hermelien Griffel en Ron en Ginny Wemel.

De afdeling ‘Huffelpuf’ werd opgericht door Helga Hufflepuff, die de voorkeur gaf aan leerlingen die harde werkers waren met veel geduld en trouw waren. Haar kleuren waren geel en zwart. In het wapen in een geel afgebeelde das die omkijkt en van een natuurlijke kleur is. Deze afbeelding komt niet overeen met het wapen dat op de postzegel is weergegeven. Het element van de afdeling was aarde en de edelsteen een diamant. Het afdelingshoofd was Professor Pomona Stronk.

Oprichter van de afdeling ‘Ravenklauw’ was Rowena Ravenclaw, de Grijze Dame. Haar leerlingen moesten bij de pinken zijn, goed kunnen leren en een flinke dosis gezond verstand hebben. Haar kleuren waren blauw of azuur en brons. In het wapen in azuur een adelaar in brons. Ook deze afbeelding op de postzegel stemt niet overeen met het originele wapen. Het element van de afdeling was lucht en de edelsteen een saffier. Het afdelingshoofd was Professor Filius Banning, een zeer kleine tovenaar met een piepstemmetje.

De vierde afdeling was opgericht door Zalazar Slytherin, Nederlandse naam Zwadderich. De afdeling was bestemd voor leerlingen die de eigenschappen van sluwheid, ambitie, trots en eigenschap bezitten. De kleuren zijn groen en zilver. In het wapen op een groene achtergrond een slang in zilver. Ook deze afbeelding op de postzegel stemt niet overeen met het echte wapen waarbij de slang de andere kant opkijkt. Het element van de afdeling is water en de edelsteen een smaragd. Het afdelingshoofd was eerst Severus Sneep, opgevolgd door Hildebrand Slakhoorn. De sorteerhoed had onder anderen Draco Malfidus ingedeeld in deze afdeling, de grote tegenstander van Harry Potter.

Blijkbaar had Royal Mail moeite om de persoon ‘Draco Malfidus’ of Draco Malfoy’ af te beelden op een postzegel, want ik heb er niet een gevonden. Wel een zegel met hem in de serie ‘For Ever’ uitgegeven in 2013 door de Verenigde Staten van Amerika. Hierboven geplakt op een eerstedag envelop.

Op een serie van acht postzegels uitgegeven door het Eiland Man zijn de vier wapens van de afdelingen van Zweinstein opgenomen. Ook hier wijken de afbeeldingen af. Op de postzegel is de locomotief en de wagons te zien die vele malen in de films voorkomen. Opnamen van de trein zijn onder andere gemaakt op het Glenfinnan viaduct, onderdeel van de West Highland Railway van Fort William naar Mallaig in Schotland.

Op de prentkaart is de trein afgebeeld in de Schotse Hooglanden tijdens de opnamen voor de films van Harry Potter. Ook werden opnamen van de trein gemaakt op het perron 9¾ in King’s Cross Station in Londen. Maar ook op een particuliere spoorlijn, de North Yorksire Moors Railway.

Het station Goathland ligt ongeveer halverwege de spoorlijn tussen Grosmont en Pickering, een heel mooi traject. De particuliere spoorweg werd in juni 1967 opgericht om de in 1965 door de Britse Spoorwegen opgeheven spoorlijn tussen die twee plaatsen te handhaven. Het station Goathland was enkele keren te zien in films van Harry Potter waar het de tijdelijke filmnaam ‘Hogsmeade Station’ had gekregen. We zijn tijdens onze vakantie in Noord Yorkshire enkele malen op dit station geweest en hebben wandelingen gemaakt in de prachtige omgeving.

Een stempel voor de eerste dag van uitgifte van de postzegels gewijd aan Harry Potter is de rookdeur van de locomotief afgebeeld met een deel van de schoorsteen. De naam van het station is aangebracht in de vorm van een naambord zoals dat werd gebruikt met de naam ‘Hogwarts Express’.

Een heel wat leuker stempel dan te zien is op bovenstaande eerstedag envelop van Benham, waarop een vreemd gevormde locomotief is afgebeeld, met totaal geen gelijkenis met de echte locomotief. Op de envelop zijn zelfklevende postzegels geplakt met aanhangend enkele toverspreuken. Reparo is de Reparatie Spreuk waarmee kapotte voorwerpen teruggebracht kunnen worden naar de oorspronkelijke staat. Serpensortia was de spreuk die Draco Malfidus gebruikte tijdens de duelleerlessen in het tweede schooljaar, om een reusachtige slang op te roepen, die hij op Harry liet afgaan. Evanesco is de Verdwijnspreuk die voorkwam in de films ‘De Steen der Wijzen’ en ‘De orde van de Feniks’. Wingardium Leviosa was de bezwering om voorwerpen te laten zweven. Hermelien Griffel gebruikte deze spreuk met succes voor het eerst. Alohomora is een spreuk om sloten van deuren of ramen te openen. Het is een samentrekking uit twee talen. Aloha is Hawaïaans en betekent ‘vaarwel’ en Mora is Latijn en betekent ‘obstakel’. Zouden de spreuken effect hebben gehad op ontvangers van poststukken waarop ze geplakt waren als frankeermiddel?

Joanne Rowling was in 2003, zo werd beweerd, rijker dan de Britse koningin door de verkoop van bijna 500 miljoen boeken die in 69 talen zijn vertaald en de films van Harry Potter. Haar vermogen werd in 2016 geschat op 584 miljoen Britse ponden. Op 12 december 2017 werd zij geridderd door prins William tot lid van de ‘Orde van Broeders van de Eer’. Wat vindt u van Harry Potter?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Groot Brittannië Verenigde staten Boeken Burchten,Kastelen en Paleizen Films Paleizen SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Lars op 21 juli 2019 om 12:58

  De zegel met de naam Tchad (Tsjaad in het Ned.) komt daar niet vandaan, maar waarschijnlijk ergens uit Rusland of een Baltische staat. Het is een illegale zegel, gedrukt door criminelen.

 • Cees op 24 juli 2019 om 07:05

  @Lars, bij wijze van uitzondering! Ik kon geen andere zegel vinden met het gebouw er op afgebeeld. Of weet Lars er wel een te vinden?

 • Franc Rossi op 24 juli 2019 om 11:19

  Al zou zo’n zegel echt uit Tchad komen dan nog kun je jezelf afvragen of je die in jouw verzameling wilt opnemen. Maar soms passen die plaatjes van die schurken en schurkenstaten zo goed in een verhaal dat je wilt illustreren. Ik ben ook benieuwd hoe juryleden op officiële tentoonstellingen daarover denken. Het wordt steeds moeilijker om ongewenst materiaal te herkennen. Is het bijvoorbeeld O.K. als je erbij aan kunt geven dat het om een dergelijke uitgave gaat want dan getuigt het ook van kennis en onderzoek.

 • Lars op 24 juli 2019 om 23:36

  @Cees, altijd als ik nepzegels zie op het blog of een andere site meld ik dat in een reactie. Alle kleine beetjes helpen.
  Taiwan heeft in 2004 Harry-Potterzegels uitgegeven met op 3 daarvan een gedeelte van het kasteel op de achtergrond.

 • Cees op 25 juli 2019 om 07:15

  @Lars, dank voor de tip! Die kende ik nog niet!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)