De postzegels van Åland in 1996 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1996

0

In de aankondiging van het postzegeluitgifte programma 1996 werd vermeld, dat een postzegelboekje zou worden uitgegeven gewijd aan het Wereld Natuur Fonds, het WWF. Vele postzegelverzamelaars hadden een verzameling op dat gebied en Posten Åland verwachtte er veel van. De oplage werd bepaald op 300.000 boekjes, toch een groot aantal. Zouden vele, ook niet-verzamelaars van Åland, dit boekje kopen?

 

In navolging van enkele andere postadministraties bracht Posten Åland twee postzegels uit met een groet erop. De postzegels, ontworpen door Kurt Simons en gedrukt door Joh. Enschedé & Zonen te Haarlem, werden uitgegeven op 14 februari 1996. De term Grattis betekent ‘fijne verjaardag’ of ‘gefeliciteerd’. Hälsmingar från kan worden vertaald als ‘groeten uit’ of ‘groeten van’.

Op 1 maart 1996 verscheen het aangekondigde postzegelboekje gewijd aan het Wereld Natuur Fonds, het WWF. Met daarop het bekende logo van die organisatie, het pandabeertje. In het boekje vier verschillende postzegels met afbeeldingen van de Oehoe, in Latijn de Bubo bubo, ook afgebeeld op het omslag.

 

Twee postzegels waren in het boekje als beelddoorloper opgenomen. De oehoe is een van de grootste uilensoorten en komt voor in Noorwegen, Zweden en Finland en de bossen en wouden in het noorden en midden van de rest van Europa en Azië. De vogel dankt zijn naam aan het roepgeluid. Ze kunnen wel 75 jaar oud worden. Ontwerper van de postzegels en het boekje was Dag Peterson.

De Europazegels van 1996 waren gewijd aan beroemde vrouwen. Twee postzegels werden uitgegeven op 6 mei 1996. Ontwerpster was Ingalil Axelsson, grafisch vormgever. Deze Zweedse kunstenares had in 1993 in haar land de prijs gewonnen van beste postzegelontwerpster. Op de postzegel Sally Alina Ingeborg Salminen, geboren 25 april 1906 in Vårdö op de Åland eilanden. Ze werd schrijfster en werd drie maal genomineerd voor de Nobelprijs Letterkunde. Een van haar bekendste romans was ‘Katrina’ uit 1936.

Fanny Sundström, geboren in 1883 in Sund, Åland, was een voorvechtster voor de rechten van vrouwen op de Åland eilanden. Ze was onderwijzeres en politica. Ze nam deel aan de ‘Martha Beweging’ om de Finse economie en het culturele leven te verbeteren. Ook ijverde ze voor verbetering van de leefomstandigheden van minder bedeelden.

Op 7 juni 1996 werd een postzegel uitgegeven ter gelegenheid van een Zang- en Muziekfestival. De postzegel was ontworpen door Martin Mörck. De zegel werd gedrukt door Joh. Enschedé & Zonen.

Eveneens op 7 juni 1996 werd een postzegel uitgebracht met een waarde van 18 mk met daarop een afbeelding van een schilderij van Karl Emanuel Jansson. Deze zegel ter gelegenheid van zijn 150ste geboortedag. Hij werd op 7 juli 1846 in Pålsböle, Finström, Åland, geboren. Het afgebeelde schilderij, de kapper, vervaardigde hij in 1867. Het is slechts 48 bij 40 centimeter groot en bevindt zich in een particuliere verzameling. De postzegel werd ontworpen door Fredrika Sundberg.

 

Twee postzegels met afbeeldingen van fossielen werden uitgegeven op 9 oktober 1996. Het ontwerp was van Anna-Maaret Pitkänen-Darmark. Op de eerste postzegel is een Trilobita Asaphus afgebeeld. De trilobiet is een van de bekendste fossielen. De geleedpotigen leefden zo’n 520 tot 250 miljoen jaar geleden. Op de tweede zegel een Gastropoda Eumaphalus, een uitgestorven geslacht van weekdieren die leefden van 440 tot 250 miljoen jaar geleden.

De witgeschilderde houten kapel, gewijd aan de heilige Jacobus, staat in Brändö en behoort tot de moederkerk van Kumlinge. Het was de vierde kapel op deze plek en werd ingewijd op 22 oktober 1893. De kapel staat buiten het dorp aan een doodlopende weg richting zee. De eerste kapel bij deze plek wordt genoemd in 1544 in een onteigeningsdocument van Gustavus Vasa. De kapel werd verwaarloosd en het hout bleek in ongeveer 1640 volledig verrot te zijn. Een nieuwe kapel werd gebouwd iets noordelijker op drogere rotsen, maar al in 1688 bleek het dak zo lek dat het hout weer ging rotten. Pas in 1749 werd een nieuwe, grotere kapel gebouwd, waarbij de plattegrond werd aangepast en een kruisvormig gebouw ontstond. Maar ook deze kapel viel ten prooi aan rot en werd afgebroken om plaats te maken voor de huidige kapel. Slechts het altaarstuk is overgebleven uit de Middeleeuwen en toont de kroning van de Maagd Maria. Ontwerper van de postzegel was wederom Pirkko Vahtero die de kapel net als enkele voorgaande, in de sneeuw vereeuwigde. Het was best koud zo te zien.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Aland Finland Noorwegen Zweden Europa CEPT Nobelprijswinnaars Religie Uilen VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)