Mooi Nederland 2017 - Drentsche Aa: beeld van verleden in tweevoud - Postzegelblog

Mooi Nederland 2017 – Drentsche Aa: beeld van verleden in tweevoud

5

mooi-nederland-2017-drentsche-aa-tnHet is tot nu toe heel gebruikelijk dat er herdenkings- en herinneringspostzegels in ons land van personen en gebeurtenissen worden uitgeven. De Michiel de Ruyter-postzegels (nvph 87/9, 300 jaar) waren in 1907 de eerste persoonsgebonden herdenkingszegels, de Onafhankelijkheidszegels (nvph 90/01, 100 jaar) waren in 1913 de eerste herinnerings-/jubileumzegels.
Voor zover ik weet, is er nog nooit op een Nederlandse postzegel aandacht besteed aan een verdwenen gebouw, dat 6 jaar geleden nog bestond! Op een postzegel van Mooi Nederland 2017 staat een verdwenen Saksische boerderij uit het Drentse esdorp Anderen!

Vel Mooi Nederland 2017: Beek- en Rivierdalen – Drentsche Aa

vel-mooi-nederland-2017-beek-en-rivierdalen-drentsche-aa

Mijn eerste oriëntering

Op een redelijk vroeg moment ben ik na ontvangst van Collect 90 al begonnen me voor te bereiden op de postzegelemissie Mooi Nederland 2017 met behulp van Google. Dit jaar wordt op 30 januari 2017 al aan drie (van de vijf) beek- of rivierdalen van de Drentsche Aa, de Reest en de Linge met foto’s en geografische kaarten aandacht besteed.

mooinl-drent-aa2

De fotografische en geografische / topografische delen worden op het MooiNL-velletje door kronkelende lijnen gescheiden. Met deze abstract-schematische lijnen worden de Drentsche Aa, de Reest en de Linge aangeduid. Op iedere MooiNL-postzegel staat een regionaal kenmerkend cultuurhistorisch gebouw.

Saksische boerderij in Anderen

zegel-mooi-nederland-2017-drentsche-aa

De monumentale Saksische boerderij uit het Drentsche esdorp Anderen vertegenwoordigt het stroomgebied van de Drentsche Aa. Na enig zoeken op Google vond ik een aantrekkelijke foto van deze boerderij. Na kijken en vergelijken blijkt een gedeelte van deze boerderij als afbeelding op de postzegel terecht te zijn gekomen.

Opmerkelijk nieuws

mooinl-reestboer

Bij verdere raadpleging van beeldmateriaal op Google kwam ik aanraking met een artikel uit Trouw van 25 augustus 2011 met daarin verrassend, opvallend en merkwaardig nieuws.

artikel-trouw-1

artikel-trouw-2

Bron: Trouw 25 augustus 2011

brand-mooinl

Tegenstelling PostNL-info – bronnenonderzoek

 1. Info van de Collect Club (op Google) meldt over afbeeldingen van gebouwen: ‘Deels is het stockmateriaal, deels zijn voor het postzegelvel foto’s gemaakt door Ingmar Birza.’
 2. De opmerking in Collect 90 [blz. 8] ‘de Saksische boerderij had enige voeten in de aarde’ betekent dat de afbeelding wel moeite en tijd van het ontwerpersduo heeft gekost.
  Over het gebruikte stockmateriaal en tegen welk probleem het ontwerpersduo aanliep, wordt niets vermeld. Medewerkers van PostNL hebben hiervan inhoudelijk hoogstwaarschijnlijk geen weet van gehad. Had men het wel geweten, dan was de boerderij-afbeelding niet op de postzegel terechtgekomen.
 3. Onafhankelijk bronnenonderzoek betekent dat een postzegelonderwerp nader en intensief wordt bekeken, vergeleken en bestudeerd door anderen o.a. met behulp van Google-informatie. Gevolg hiervan kan zijn dat onbekende en onvermoede info toch bekend wordt. Hierbij is dus sprake van uitbreiding en/of verdieping van het postzegelonderwerp (ook voor PostNL-medewerkers, zoals dat wellicht bij deze MooiNL-Anderen-postzegel het geval zou kunnen zijn).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (20 stemmen, gemiddeld: 3,65 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 27 november 2016 om 08:39

  De kleinzielige onderkruiper die blijkbaar een of andere grief koestert tegen Bate Hylkema en daarom systematisch – en uiteraard anoniem, zoals past bij dit soort laag gedoe – de laagste waardering geeft aan Bate’s stukjes of commentaren, was vanmorgen blijkbaar weer vroeg op. Daarom geef ik Bate voortaan systematisch een 5.
  Misschien kunnen de beheerders van de site overwegen om de waarderingen te de-anonimiseren?

 • FrancRossi op 27 november 2016 om 11:32

  @Patrick, Wat je zegt, ik vraag me dat ook al lang af en heb daar op 23 oktober ook een vraag over gesteld. zie daar ook een reactie van Jos van den Bosch. Ik geef ook vaak een 5 om het enigzins te compenseren maar je komt nooit meer op een echte 5. die soms echt verdiend is.
  Ga er maar aan beginnen iedere week al zoveel jaren. En al verzamel ik zelf geen Nederland voor mij is het een dikke 10.

 • Jos van den Bosch op 27 november 2016 om 14:52

  Bate krijgt van mij ook een vijf, altijd al een vijf. Vindt zijn stukken af en toe wat te artistiekerig en betweterig, maar als ik het dan nog een keer lees gaat vaak een wereld voor mij open. Die man kent zijn vak. Bate ga zo door!

 • Prins op 27 november 2016 om 17:11

  Is al bekend in welke plaatsen de Mooi NL-Drentse Aa-velletjes te koop zijn? Anderen zelf heeft geen postkantoor.
  Wie weet het?

 • Bate Hylkema op 30 november 2016 om 14:33

  * De afgebeelde boerderij uit het Drentse Anderen op de MooiNL-postzegel 2017, die volgens mijn onderzoek in augustus 2011 is afgebrand, staat er weer aldus de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
  * Het Dagblad van het Noorden van 11 september 2015 vermeldt dat de boerderij na de herbouw (bij uitzondering alleen op Monumentendag 2015) is te bezichtigen.
  * Op redelijk kort termijn wordt u nader geïnformeerd over de herbouw van deze oeroude boerderij met een gebint uit 1385.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)