De postzegels van Åland in 1984 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1984

3

Een eilandengroep in de Archipelzee tussen Finland en Zweden wordt Åland genoemd. De archipel bestaat uit ongeveer 26.000 eilanden waarvan 6.757 een naam hebben en slechts 65 zijn bewoond door bijna 30.000 mensen. De hoofdstad is Mariehamn met ongeveer 11.000 inwoners. De bevolking spreekt voornamelijk Zweeds, maar de archipel behoort tot Finland. Men geniet verregaande autonomie en in 1984 werd door de Finse postdienst besloten om voor Åland postzegels te gaan uitgeven.

De eerste uitgifte vond plaats op 1 maart 1984. Men begon met een eenvoudig uitgevoerd ontwerp gemaakt door Pirkko Vahtero, een op 16 december 1936 geboren Finse ontwerpster. Pirkko heeft meer dan 140 postzegels ontworpen, vooral voor de Finse postdienst en bekend van haar zijn de postzegels met kerstmotieven. Maar ook voor Zweden, Noorwegen en Denemarken en enkele Zuid-Amerikaanse landen ontwierp zij postzegels en waardepapieren, zoals bankbiljetten.

 

Het ontwerp was gebaseerd op een vissersboot, in Åland een Skötbåt genoemd. Het houten scheepje wordt ook wel een snip genoemd. Het trok een sleepnet met zich mee. Men kent ze als eenmaster en als tweemaster. Later werd een motor op het scheepje geplaatst. De oplage van de postzegels van 0,20 mk en 0,50 mk was 2 miljoen stuks! Dus veel meer dan de behoefte van de inwoners van Åland voor hun postverzending. De oplage van de zegel van 1,10 mk was 1½ miljoen stuks.

Ook op 1 maart 1984 werd de postzegel van 1,40 mk uitgegeven met een afbeelding van de vlag van Åland. Ontwerper was Pentti Rahikainen, ook een Finse ontwerper, geboren op 19 april 1928. De vlag is sinds 3 april 1954 in gebruik voor de autonome Finse provincie Åland. De basis voor het ontwerp van de vlag was de Zweedse waarover een rood kruis werd aangebracht als symbool voor Finland. Het geel in de vlag symboliseert de band met Zweden en de Zweedse cultuur. De oplage van de postzegel bedroeg 2 miljoen stuks. In 1987 werd een herdruk van de zegel uitgebracht in een oplage van 1 miljoen stuks.

Eeva Oivo was de Finse ontwerpster die we nog vaak zullen tegenkomen. Zij ontwierp de drie postzegels die eveneens op 1 maart 1984 werden uitgegeven. Als eerste de postzegel van 3 mk waarop de archipel is afgebeeld met plaatsbepaling op de globe.

Op de postzegel van 10 mk is het middeleeuwse zegel afgebeeld met de beeltenis van Saint Olaf. In Jomala, vlak bij Mariehamn, staat een kerk die tussen 1260 en 1280 is gebouwd en is gewijd aan koning Olaf II van Noorwegen, beschermheilige van de Åland eilanden en Jomala.

Dan de laatste postzegel, van 2 mk, met een afbeelding met betrekking tot de zeevaart. De zeevaart is een van de belangrijkste pijlers voor de economie van Åland naast handel en toerisme. Vroeger was Mariehamn de thuishaven van grote zeilschepen, zoals afgebeeld op de voorgrond op de postzegel. Het schip, een viermast bark, is thans een museumschip met de naam Pommern. Verder zijn enkele grote rederijen in Mariehamn gevestigd. De grootste rederijen zijn de Viking Line, de Silja Line, de Birkka Line en de Eckerö Line. De grootste inkomstenbron is echter de belastingvrije verkoop van alcoholische dranken en sigaretten. Vooral te koop op de enorme veerboten die varen tussen Finland en Zweden en onderweg Mariehamn aandoen. Dat de archipel een Zweedse naam heeft, Åland, is duidelijk, want in het Fins zou dit Ahvenanmaa zijn. In Nederland worden de postzegels van Åland veel verzameld. Ook door u?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Aland Denemarken Noorwegen ZwedenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Lauri Peper op 1 november 2017 om 12:43

  Waarom worden deze postzegels veel verzameld in Nederland? Is Nederland daar bijzonder in tov andere landen, waar deze zegels blijkbaat minder populair zijn? Waarom zijn deze zegels zo populair aangezien ze duidelijk zijn uitgegeven voor de verzamelaar?

 • Giacomo op 2 november 2017 om 12:13

  Zouden de oplages heden ten dage nog altijd voldoende zijn om uit de kosten te komen? Hoeveel bedragen die momenteel eigenlijk?

 • Lars (ex-PostNL) op 2 november 2017 om 19:25

  Oplagen variëren van ongeveer 100.000 voor de blokjes en boekjes tot 300.000+ voor de kerstzegels.
  De meeste zegels tussen de 140.000 en 200.000. Zoals in alle landen dalen de oplagen hier ook langzaam.
  Gezien het bevolkingsaantal van 30.000 zullen de meeste zegels naar verzamelaars gaan. Zoveel binnenlandse post zal er ook niet zijn. Probeer de zegels maar eens postaal gebruikt te krijgen!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)