De postzegels van Åland in 1987 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1987

0

Was men niet tevreden over de vormgeving van de afbeeldingen op de postzegels die tot nu toe waren verschenen? Spraken de thema’s en onderwerpen niet aan? Waren de zegels thematisch niet zo goed te gebruiken? In elk geval werd voor het jaar 1987 overgegaan tot duidelijk herkenbare afbeeldingen. Maar ook ging men over tot het uitgeven van postzegels in een veel hogere frankeerwaarde. Hoe zou het verder gaan?

De eerste serie postzegels van het jaar 1987 kwam uit op 2 januari 1987 met afbeeldingen van vogels. Nu dus geen uitgifte met een aanleiding maar heel herkenbare plaatjes die vooral bij vogelliefhebbers in de smaak vielen. Het ontwerp van de drie zegels was van Eeva Oivo. Op de eerste zegel is een koppel eidereenden te zien. De eidereenden zijn groter dan de wilde eend en vliegen met een snelheid die boven de 100 kilometer per uur kan liggen. Ze komen voor rond de kusten van Noord Europa en Noord Amerika. Het zijn zeevogels die veelal te zien zijn op de rotskusten.

De kuifeend is een middelgrote duikeend die goed is te herkennen, tenminste bij de mannetjes, aan de afhangende kuif. De kuifeend komt in geheel Europa en het grootste deel van Noord Azië voor en het noordelijkste deel van Afrika. In Noord Afrika en een deel van Azië overwinteren ze.

Opvallend is de grote zee-eend die op de postzegel van 12 mk is afgebeeld. Het broedgebied van deze eend strekt zich uit van de kusten van Noorwegen tot aan de monding van de rivier Jenisej, een rivier in Siberië. Het voedsel bestaat voornamelijk uit schelpdieren die de eend van de ondiepe zeebodem opduikt. Daarbij kan de eend wel een minuut lang onder water blijven.

Een geheel ander thema is te zien op de postzegel van 7 mk die werd uitgegeven op 27 april 1987. De postzegel ‘100 jaar brandweer’ werd ontworpen door Asser Jaaro. Op de postzegel een eenvoudige brandweerkar voortgetrokken door een paard naar een uitslaande boerderijbrand. Alles over de geschiedenis van de brandweer op de Åland eilanden is te zien in het Brandweer Museum in Hammarland. Dit dorp heeft ongeveer 1.500 inwoners en ligt 20 kilometer van Mariehamn vandaan.

Eveneens op 27 april 1987 kwam een postzegel uit met een afbeelding van de Färsjundet brug. De postzegel was ontworpen door Martin Mörk, een kunstenaar die vanaf 1978 voor meer landen postzegels ontwierp. De brug ligt tussen Saltvik (noorden) of Kastelholm (oosten) en Godby (westen) en draagt de weg met de naam Sundsvägen. De eigenlijke naam voor de brug is Godby Brug.

De Åland archipel had in het begin van de vorige eeuw ook te maken met de Eerste Wereldoorlog. De eilanden waren vanaf het begin bezet door Russische troepen die ook versterkingen hadden aangelegd alsmede een onderzeebootbasis. Toen Finland in december 1917 onafhankelijk werd van Rusland wilden de inwoners van de Åland eilanden, die voornamelijk Zweeds spraken, zich aansluiten bij Zweden. Daartoe ging een delegatie van Åland naar Stockholm voor onderhandelingen. Dit is afgebeeld op de postzegel. Finland wilde de archipel zelf behouden. Om de knoop door te hakken werd de kwestie voorgelegd aan de toen pas opgerichte Volkenbond. In 1921 werd de beslissing genomen dat de eilanden bij Finland behoorden maar dat de Zweedse taal en cultuur behouden zouden blijven. Was deze postzegeluitgifte een stille wens om te streven naar volledige autonomie?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Aland Finland Noorwegen Rusland Zweden Brandweer Eerste Wereldoorlog Paarden VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)