Toneel- en filmactrice model voor postzegel in 1900 - Postzegelblog

Toneel- en filmactrice model voor postzegel in 1900

1

kopjeVanaf 1 januari 1900 werd een serie postzegels uitgegeven door de Duitse Rijkspost met een afbeelding van ´Germania met keizerskroon´. Wie was deze ´Germania´? In sommige catalogi wordt vermeld, dat de Duitse toneel- en filmactrice Anna Führing model stond voor het ontwerp van de afbeelding.

1

 

Anna Führing werd in Hamburg op 6 maart 1866 geboren en overleed in Berlijn op 2 november 1929. Haar opleiding tot toneelspeelster volgde ze in Berlijn. Op het toneel vertolkte ze vaak de rol van Germania. In 1891 vond een festival plaats in Düsseldorf dat werd bijgewoond door Keizer Wilhelm II.

2

De serie postzegels, ontworpen door P. Waldraff, bestond uit 10 waarden, gedrukt in boekdruk. De lage waarden werden in één kleur uitgevoerd: 2 Pfennig in grijs in diverse schakeringen, 3 Pfennig in olijfbruin tot sienna, 5 Pfennig in diverse tinten groen, 10 Pfennig in karmijnroze, rood tot karmijnrood en 20 Pfennig in ultramarijn tot helder blauw.

3

Drie waarden werden gedrukt op lichtgekleurd papier met de afbeelding, waarde en de tekst Reichspost in zwart. De 25 Pfennig in oranje en zwart op geel papier, de 30 Pfennig in oranjerood en zwart op zeer lichtbruin papier en de 80 Pfennig in karmijnrood en zwart op roze papier.

5

De waarden van 40 Pfennig in karmijnrood en zwart en 50 Pfennig in purperlila en zwart. Het was de bedoeling om de zegels op 1 januari 1900 verkrijgbaar te stellen, maar de waarden van 30 Pfennig, 40 Pfennig en 80 Pfennig kon men op enkele postkantoren al in december 1899 aanschaffen. De overige waarden verschenen als volgt: op 1 januari 1900 de 10 Pfennig, op 8 januari 1900 de 20 Pfennig, in februari 1900 de 50 Pfennig, op 25 maart 1900 de 25 Pfennig, de 3 Pfennig en 5 Pfennig in april 1900 en de laagste waarde, 2 Pfennig, in juli 1900.

4

De waarden van 2 Pfennig, 3 Pfennig en 10 Pfennig zijn ook ongetand in omloop gekomen. Om er zeker van de zijn dat men niet met afgeknipte tanding van doen heeft, moeten de zegels brede randen hebben. De gehele serie bestaat met een opdruk ´specimen´. Verder bestaan de tweekleurige waarden met een vettere tekst REICHSPOST maar die zijn zeldzaam. 7

Een aantal waarden werd gebruikt door Duitse postkantoren in het buitenland. Die zijn te herkennen aan de stempelafdrukken van de Duitse veldpostkantoren en keizerlijke postkantoren in het oorlogsgebied in China. De Duitse postkantoren waren in werking van 1886 tot 1917 in een groot aantal steden, waaronder Sjanghai, Tientsin, Kanton, Amoy, Nanking, Peking enz. Men verzamelt naar voorkeur de stempelafdrukken op compleet poststuk of fragment daarvan.

8

Later werden de Duitse postzegels voorzien van de opdruk China. Ook hier geldt dat men deze zegels graag op compleet poststuk of fragment verzamelt. Maar ook toen liet de verzamelaar zich al gelden, gezien de vele stempelafdrukken die ´op verzoek´ zijn aangebracht, zoals de afdruk van Weihsien.

9

Ook in Marokko waren Duitse postkantoren actief. Het Duitse kantoor in Tanger werd op 20 december 1899 geopend. Van het gebruik van de Duitse zegels met inschrift REICHSPOST laat ik hier slechts enkele voorbeelden zien omdat de werkwijze vergelijkbaar is met die in China.

10

Verschil met China is wel, dat de opdruk niet alleen de landsnaam betreft, maar ook een wijziging van de waardeaanduiding in Centimos en Peseta. En daarvan bestaan dan ook nog twee lettertypen.

11

Als laatste voor de Duitse postzegels met inschrift REICHSPOST de postkantoren in Turkije, ofwel de Levant. Het eerste Duitse postkantoor in Istanbul, het voormalige Constantinopel, werd geopend op 1 maart 1870. De postzegels kregen een opdruk in Para en Piaster.

De serie met inschrift REICHSPOST kende geen lang leven want, vanaf 1 april 1902 werden de waarden vervangen door Germaniazegels met het inschrift DEUTSCHES. De zegels met het oude inschrift verloren in Duitsland zelf hun geldigheid op 31 december 1902.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

 • Philip Levert op 23 januari 2014 om 10:55

  Anna had relaties, ze was getrouwd met de intendant van de Opera in Berlijn.
  Geen Duits keizer is ooit op een postzegel afgebeeld. De keizers van Frankrijk, Oostenrijk-Hongarije en de Russische tsaar verschenen wel op de postzegel. In het Duitse Rijk lag een en ander echter gevoelig, o.a. wegens
  de koninkrijken Beieren en Wurttemberg.
  Die hadden een eigen postdienst met eigen postzegels maar waren wel onderdeel van het Duitse Rijk.
  Zodoende…

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)