Rood of blauw? - Postzegelblog

Rood of blauw?

0

Wat doen mensen die verliefd zijn maar nog niet bij elkaar wonen? Ze sturen brieven of een kaartje. Wat deed men in het voormalige Tsjecho-Slowakije als men de brief persoonlijk door de postbesteller wilde laten overhandigen aan de geliefde? Men plakte dan naast de frankeerzegels nog een extra zegel voor het betalen van het bestelloon.

Op 1 maart 1937 gaf de Tsjechische Post twee zegels uit ter voldoening van het bestelloon. Een rode zegel van 50 heller (haléřů) kon men opplakken als de verzender van de brief verlangde, dat deze brief door de postbesteller persoonlijk moest worden overhandigd. De verzender kreeg van die persoonlijke overhandiging geen bericht terug van de postbesteller!

De tweede zegel had een blauwe kleur. Deze postzegel was bestemd voor verzenders van brieven die niet zo ´rijk´ waren om de rode zegel aan te schaffen. Als men toch wilde dat de postbode de brief persoonlijk aan de geadresseerde overhandigde, kon men dit aangeven.  De blauwe zegel werd dan door de post zelf opgeplakt. De geadresseerde moest dan de 50 heller betalen. Een soort postzegel dus.

Maar hoe zit het dan met de groene stempelafdrukken? In Duitsland en andere landen werd in 1937 de Dag van de Postzegel gevierd op 10 januari 1937. In het stempel komt de naam van de stad Aussig voor. Ook in het Tsjechisch is de naam van de stad geschreven. Dat betekent Aussig aan de Elbe. De stad ligt tussen Dresden in Duitsland en Praag aan de voet van het Ertsgebergte in Noord-Bohemen. Hier woonden vele Duitstalige personen, ook wel Sudetenduitsers genoemd, vandaar de Duitse tekst. Een verklaring voor de datum van 14 februari 1937 in het stempel heb ik niet. Waarom twee weken voor de uitgiftedatum?

Terug naar de brief met de blauwe zegel. Wat te doen als de geadresseerde de brief weigerde, dus niet wilde betalen? Dan ging de brief terug naar de afzender die dan als nog het bedrag moest betalen. Komt hier misschien het gezegde vandaan, dat de verzender een ´blauwtje had gelopen´?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)