Fietsen . . . grenzeloos en wereldwijd in Europa (deel 1) - Postzegelblog

Fietsen . . . grenzeloos en wereldwijd in Europa (deel 1)

17

Liever geen lekke band als deelnemer aan een wielerwedstrijd. Ongeacht welke wedstrijd en waar ter wereld. Je begint eens aan een themaverzameling met fietsen en later word je je bewust dat er vele wieler-evenementen werden en worden georganiseerd … inderdaad, grenzeloos en wereldwijd.

Fiets je met me mee? “Doen” we vandaag eerst Europa t/m 1962! Morgen fietsen we dan verder van 1963 tot heden. En in de komende tijd zullen de andere continenten en een intercontinentaal sportevenement (Olympische Spelen) volgen.

Ik heb al eerder over de Tour de France en de Giro d’Italia geschreven. Deze twee grootse wielerevenementen hebben we dus al “gehad” en omdat ik meerdere fietspostzegels heb waarvan ik het jaartal en reden van uitgifte (nog) niet heb kunnen achterhalen, beginnen we Europa in 1931 met de …

Ronde van Bulgarije

Wereldkampioen Sprint

Albert Richter (1912-1940) was een Duits wielrenner. Hij werd in 1932 wereldkampioen sprint bij de amateurs en stond in de periode 1933-1939 ieder jaar op het podium bij het wereldkampioenschap sprint voor professionals. Kort na de jaarwisseling van 1940 werd hij vermoedelijk omgebracht door de Gestapo.

De Balkan Spelen

De Balkan Spelen werden in Athene in 1929 geïnitialiseerd en zijn in toenemende mate een essentieel onderdeel geworden van politieke, culturele en het sociale leven, De gemeenschappelijke mondiale realiteit is dat wanneer een atletisch evenement plaatsvindt, er vriendschap ontstaat.  Deze overweging  werd gezien als een instrument van politiek optimisme en geeft een duidelijk bewijs van de  positieve invloed van sport in de politiek.

Ronde van Polen

De Ronde van Polen is een meerdaagse wielerwedstrijd. In 2005 werd de Ronde van Polen toegevoegd aan de UCI Pro Tour. De ronde had nog niet de status van een grote wedstrijd, maar in het kader van de internationalisering van de wielersport werd ze wel toegevoegd aan deze prestigieuze competitie. Veel fans hadden liever gezien dat in plaats van de Ronde van Polen, de InternationaleVredeskoers, een Oost-Europese rittenkoers  met een veel rijkere geschiedenis, in de ProTour werd opgenomen.

Internationale Vredeskoers

Aangetekend poststuk van de koers 1954

De Vredeskoers  was een wielerkoers die jaarlijks werd verreden in Polen, Tsjechië en Duitsland. De wedstrijd werd in 1948 voor het eerste georganiseerd en was tijdens de koude oorlog de Oostblok-tegenhanger van de Ronde van Frankrijk. De wedstrijd, die traditioneel de drie hoofdsteden Praag, Warschau en (Oost-)Berlijn aandeed was de belangrijkste wedstrijd voor amateurs, voor wie ze alleen toegankelijk was.

De wedstrijd werd meestal, maar niet altijd, gewonnen door oostblokrenners. De Nederlander Piet Damen en de Belg Marcel Maes zijn enige winnaars uit de lage landen. De laatste jaren was de wedstrijd ook voor professionals toegankelijk. In 2005 kwam de wedstrijd op de kalender van de UCI Europe Tour, het Europese continentale circuit, deze editie werd afgelast. De editie van 2006 is de enige die van deze competitie deel uitmaakte. Daarna is nooit meer een Vredeskoers gereden. Zou het niet weer eens tijd worden?

Mooi poststuk van de koers 1957

De posterijen van de onderscheidende landen: Polen, Oost Duitsland en Tsjecho-Slowakije, hebben van tijd tot tijd de nodige aandacht gegeven aan deze vredeskoers.

Fietsen is een “grensloos” gebeuren. De grenzen open voor de Vredeskoers. De “Muur” is ook al tientallen jaren verdwenen.

De “Duif” heeft zich altijd laten zien tijdens de “Internationale Vredeskoers W-B-P

De laatste jaren was de wedstrijd ook voor professionals toegankelijk. In 2005 kwam de wedstrijd op de kalender van de UCI Europe Tour. Door onenigheid tussen de Tsjechische Tour-directeur en Duitse medeorganisatoren werd deze Vredeskoers afgelast. De laatste editie van de Vredeskoers in 2006 is de enige die van de UCI-competitie deel uitmaakte.

Kijk ook eens op: http://friedensfahrt-museum.de/

1949.  1ste Ronde van Duitsland

De winnaars waren: 1.Max Bartoskiewicz 2. Karl- Heinz Heij 3.Horst Gaede
De Ronde van Duitsland is verreden tot en met 1989.

1950 Bulgarije uit de serie Sports

Ik heb niet kunnen vinden om welk Wielerevenement het gaat. Ik denk dat de sport in het algemeen en het wielrennen als onderdeel daarvan de doelstelling van de uitgifte van de serie is geweest.

1950.  STT-VUJA (militaire administratie Joegoslavië leger)

1951 Ronde van Roemenië

Mooi “kopstaand” paar.

1953. Opening Wielerstadion Hongarije

1957.   4e Ronde van Bulgarij

1958.  Ronde van Liechtenstein

1960.  10e Ronde van Bulgarije

1960.  Ronde van Spanje

De Ronde van Spanje is een wielerwedstrijd die sinds 1935 bijna jaarlijks wordt gehouden. De Ronde van Spanje is net als de Tour de France en de Giro d’Italia een belangrijke ronde  in de wielersport.  Waar de Tour de France in het begin van de zomer wordt gehouden, wordt de Ronde van Spanje later in de zomer gehouden.

Vroeger werd de Vuelta in april-mei gehouden. De verplaatsing van de Vuelta heeft het prestige van de koers doen toenemen. De koers is veel internationaler van karakter geworden, bijvoorbeeld omdat renners die in de Ronde van Frankrijk teleurgesteld
hebben, in Spanje hun seizoen willen goedmaken. De Ronde van Spanje wordt ook als voorbereiding op het wereldkampioenschap gereden. Een overwinning in de Vuelta wordt nu over het algemeen even belangrijk geacht als een overwinning in de Giro.

De ronde is zevenmaal door een Belg gewonnen en tweemaal door een Nederlander. De meest opmerkelijke overwinning van een Belg dateert van 1977: Freddy Maertens leidde het klassement vanaf de eerste dag en schreef 13 van de 19 etappes op zijn naam.

Morgen volgt deel 2 van Fietsen… grenzeloos en wereldwijd in Europa.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Tags bij dit artikel

Reacties (17) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)