Plagiaat - Postzegelblog

Plagiaat

2

Een Sloveense ontwerper staat gebrandmerkt als dief van een foto van Steve Bourne die in Australië woont en werkt. Deze fotograaf ontving begin oktober een email van een Duitse postzegelverzamelaar die nieuwsgierig was naar de herkomst van de afbeelding van de zuidelijke gele vleermuis, die verschenen was op een postzegel uit Slovenië.

De foto van een ondersoort van de zuidelijke gele vleermuis (the southern bent-wing bat) is door Steve Bourne gemaakt tijdens zijn verblijf gedurende acht jaar als manager van de Naracoorte grotten in de Australische provincie Zuid Australië. Deze is zonder toestemming en bijna tien jaar later gebruikt. Het enige wat de Duitser deed, was even googelen en hij ontdekte dat het copyright aan Bourne toebehoorde. Vier weken en talloze discussies op de sociale media later nam de discussie een onverwachte wending. Nadat het verhaal werd opgepikt door de Sloveense media kwam de graficus Edi Berk, die de opdracht gekregen had van de Sloveense Post, in contact met het televisie station ABC South East waar hij opperde om het weer met de fotograaf goed te maken. In zijn eigen land echter stond hij al te boek als een fraudeur, met andere afbeeldingen voor die vleermuiszegels die gejat waren van een Belgische fotograaf, alsmede nog andere foto’s van de website iStock. De acties van Berk toonden niet alleen hoe makkelijk het is om foto’s die met veel moeite door anderen gemaakt zijn te stelen, maar daarmee ook nog weg te komen, onder de radar te blijven. Tenzij je natuurlijk die ene opmerkzame Duitser tegen het lijf loopt.

In een radio-interview voor de Sloveense radio verklaarde Steven Bourne: ”voor mij is het OK als iemand mijn foto’s gebruikt, ik ben maar een hobby-fotograaf. Maar als die ander er professioneel geld mee gaat verdienen, dan zal dat een behoorlijk effect op hun inkomen hebben. De zaak is een eigen leven gaan leiden”, zei mr. Bourne’”en het laat de macht van het internet zien. Maar ik vind Slovenië een mooi land, een prachtig landschap en vriendelijke mensen. Ik ben er twee keer geweest, prachtig, behalve als ze mijn foto’s pikken. Dat is het wildwest karakter van het World Wide Web.”
Een week later kreeg Bourne een pakketje waarin enkele blokjes, zegels en FDC’s van de postzegel in kwestie, met de vriendelijke groeten van de ontwerper / fraudeur. Nu ligt Berk’s reputatie in duigen terwijl de licentie overdracht een simpel bedrag van 200 dollar zou hebben gekost.
Bourne: “Ik ben tevreden dat de kwestie van het ongeautoriseerd gebruik van andermans materiaal eens opgeworpen is. Mensen die het materiaal gebruiken voor persoonlijk gewin zullen nu gewaarschuwd zijn.”
De kwestie is zeer belangrijk omdat er in Europa verschillende personen en bedrijven zijn, die postzegels produceren en daarvoor afbeeldingen gebruiken die ze gewoon van het Internet plukken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië SloveniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)