Noodgeld van de tsaar - Postzegelblog

Noodgeld van de tsaar

5

rusland-3-kop-1915-190p.jpgVlak voor de Eerste Wereldoorlog, in 1913, werd in Rusland een serie postzegels uitgegeven in 17 verschillende waarden ter gelegenheid van het jubileum van de schatrijke tsarenfamilie Romanov die toen aan de macht was. Het huis Romanov regeerde al 300 jaar over het grote rijk. De eerste tsaar (keizer) van het Russische Rijk was Peter I, ook wel Peter de Grote genoemd. Vanaf 1894 tot 1917 regeerde tsaar Nicolaas II. Ook hij is afgebeeld op een postzegel uit de serie, op de waarde van 10 kopeken. Zijn vader, Alexander III (1881-1894), is afgebeeld op de postzegel van 3 kopeken.

rusland-10-kop-1915-999-190p.jpgAndere tsaren zijn bijvoorbeeld Alexander I (1801-1825) op de zegel van 20 kopeken en Nikolaas I op de zegel van 15 kopeken. De postzegels werden gedrukt op gewoon postzegelpapier en werden gebruikt voor de frankering van brieven, kaarten, pakjes, enzovoorts.

Maar in 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit met aan de ene zijde de Centralen (Duitsland en Oostenrijk-Hongarije) en de andere zijde de Geallieerden (Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland). De oorlog was uitgebroken na de moord op kroonprins Frans Ferdinand van Oostenrijk en zijn echtgenote in Sarajevo, op 28 juni 1914. Op 28 juli 1914 verklaarde Oostenrijk de oorlog aan Servië. Rusland was een bondgenoot van Servië en steunde de kleine staat. Duitsland sprong Oostenrijk bij en daarmee begon de Eerste Wereldoorlog.

rusland-15-kop-1915-996-190p.jpg rusland-20-kop-1915-190p.jpg

Door alle oorlogsinspanningen en gebrek aan grondstoffen, kwam de productie van geld ook in het nauw. In 1915 was de nood in Rusland zo hoog, dat besloten werd om noodgeld uit te geven. Andere landen, zoals Duitsland, vervaardigde noodgeld uit aluminium, zink en zelfs ijzer.

Maar Rusland had metalen hard nodig voor de oorlogsindustrie en zocht het in papier. Beter gezegd, in dun karton. Enkele postzegels uit de Romanov serie werden herdrukt op dat dikkere papier en voorzien van een perforatie, zodat ze op ‘echte’ postzegels leken. Op de achterzijde werd een opdruk aangebracht. Sommige opdrukken hadden de waarde aanduiding van de postzegel, zoals 3 KOP, andere alleen het wapen van de tsaren. Beide opdrukken met de tekst: De waarde is gelijkwaardig aan en vervanger van de zilveren munten.

rusland-15-kop-1915-achter-002-190p.jpg rusland-3-kop-1915-achter-190p.jpg

De papieren muntzegels waren NIET geldig voor de frankering van poststukken, maar uitsluitend als kleingeld te gebruiken. Toch komen wel brieven voor waarop zo’n zegel is geplakt. Deze brieven zijn heel zeldzaam. Postzegels in een muntenverzameling? Het zou kunnen!

3-kopeken-1915-a-190p.jpg 20-kopeken-1915-a-190p.JPG 

Zijn muntenverzamelaars ook postzegelverzamelaars? Of zijn postzegelverzamelaars ook muntenverzamelaars? Laat het eens weten!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (5) Schrijf een reactie

  • toon op 12 september 2007 om 08:28

   met de komst van de euro heb ik eens een aanzetje gemaakt met het naast elkaar zetten van de nieuwe munten en postzegels die dezelfde “illustratie” hebben als de munten. levert een aardige verzameling op. zou zelfs kunnen worden tentoongesteld in de open klasse.
   klik op mijn naam voor details.

  • Willem Hogendoorn op 13 september 2007 om 11:58

   Ik heb een verzameling Munten op Postzegels. Daar zitten deze zegels ook in.
   Een leuke variant is dat ik ook een munt heb, waar een postzegel op afgebeeld staat.
   Ja, wat voor verzamelaar ben je dan is de vraag. Ik houd het op postzegelverzamelaar omdat (bij mij) de postzegel de hoofdzaak en de munt de bijzaak is.

  • paul Janssen op 26 januari 2008 om 17:52

   Cees, ik heb wat vragen over oude Russische zegels en kom er met de Mihel catalogus niet uit. Heb jij van dit soort zegels verstand? Graag via mail contact
   Groet Paul

  • bart bouman op 24 april 2008 om 19:53

   ik heb een setje van deze zegels, ik kon ze al niet vinden.
   Weet iemand wat de waarde is van deze zegels?
   m.vr.gr, Bart Bouman

  • sascha op 13 november 2008 om 20:28

   bnee ,munten verzamelaars zien heel twa anders dan postzegelverzamelaars…..

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)