De postzegels van Åland in 1992 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1992

0

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Een archipel bestaande uit zoveel eilanden moest wel veilig bevaren kunnen worden door schepen die de haven van Mariehamn aandeden. Een postzegelboekje met daarin vier verschillende postzegels met afbeeldingen van vuurtorens. En weer werd een kerkje in het uitgifteprogramma opgenomen. De laatste postzegel die onder verantwoordelijkheid van de Finse postdienst werd ontworpen en uitgegeven.

Maar eerst verscheen een postzegel zonder waarde aanduiding maar met vermelding van de postale dienstverlening: 1 klass. De zegel werd uitgegeven op 2 maart 1992 en was gewijd aan het Kaap Hoorn Congres. Het congres vond van 8 tot en met 11 juni 1992 plaats in Mariehamn waarbij het in de haven liggende schip de ‘Pommern’ centraal stond. Nederland was vertegenwoordigd door de heer Offringa, voorzitter van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders en de heer Van der Meer, wethouder van Hoorn. De postzegel was ontworpen door Martin Mörck die al eerder postzegels had ontworpen.

Verder verscheen op 2 maart 1992 een tweede postzegels, nu met de aanduiding: 2 klass. De postzegel werd ontworpen door Emmanuel Janssonin en Isa Hällström en had als afbeelding een portret van Frans Peter von Knorring ter gelegenheid van diens 200ste geboortedag. Hij was geboren in Kokemäki in het zuiden van Finland en de voorganger in het plaatsje Finström, ook Godby genoemd, op het hoofdeiland van de Åland archipel. In 1989 werd een postzegel uitgegeven waarop de kerk van Finström is afgebeeld. In 1875 organiseerde Von Knorring het onderwijssysteem op de eilanden. Hij bracht ook de eerste krant uit op Åland. Hij overleed op 29 maart 1875.

De Åland archipel heeft 49 vuurtorens. Deze zijn allemaal onbemand, maar dat was vroeger wel anders. De vuurtoren op het eiland Rannö of Rannörarna is niet zo oud. Deze is gebouwd in 1962 als een vrij eenvoudig skelet van balken in een roodbruine kleur. Het eiland ligt in het noordelijke deel van de archipel.

De vuurtoren van Sälskär staat op het gelijknamige eiland en behoort tot de gemeente Hammarland. De vuurtoren is gebouwd in 1868. Deze vuurtoren was toen bemand door een vuurtorenwachter maar werd in 1948 geautomatiseerd. Op het eiland ligt het vissersdorpje Bovik.

Rond het eiland Lågskär liggen vele rotsen net onder de zeespiegel. Een van de scheepvaartroutes naar Mariehamn loopt langs het eiland en daarom werd al begin 1600 een baken geplaatst als waarschuwing. In 1840 werd een vuurtoren opgetrokken, de eerste in de Åland archipel. Deze werd in 1920 vervangen door de huidige vuurtoren. In 1961 werd de laatste vuurtorenwachter vervangen door een automatisch licht.

Een verhaal apart is verbonden aan de vuurtoren van Märket. In het verleden liep een grens over het eiland tussen Zweden en Finland. De originele grens was vastgesteld in 1809 en verdeelde het eiland in precies even grote stukken. De vuurtoren is gebouwd in 1885 (toen Finland nog tot Rusland behoorde) op wat later bleek, het Zweedse deel van het eiland. De grens werd in 1985 gewijzigd en kreeg een grote S-vorm zodat het deel tot Finland ging behoren, later Åland. Sinds 1974 is het eiland, toen de vuurtorenwachter vertrok, onbewoond.

De vier postzegels, ontworpen door Allan Palmer, werden opgenomen in een postzegelboekje. Het postzegelboekje werd uitgegeven op 8 mei 1992 in een oplage van 600.000 stuks.

Op de velranden van de inhoud zijn afbeeldingen opgenomen die betrekking hebben op de dieren die in de zee voorkomen alsmede zeevogels. Verder silhouetten van schepen van oud tot modern.

De 100ste verjaardag van de geboorte van de schilder Joel Petterson werd gevierd met twee postzegels, uitgegeven op 8 juni 1992. Hij werd geboren op 8 juni 1892 dus de zegels waren een echt verjaardagscadeau. Naast kunstschilder was hij ook schrijver. Hij leefde bijna zijn gehele leven lang in Norby, Lemland op de boerderij van zijn ouders. Hij overleed op 5 januari 1937. Het ontwerp van de postzegels werd vervaardigd door Kjell Ekström.

Ook op 8 juni 1992 verscheen een postzegel ter gelegenheid van het 70-jarige bestaan van het Parlement van Åland. Dit parlement wordt in Åland Lagting genoemd en heeft 30 zetels. Het parlement wordt geleid door de Lantråd, de premier van Åland. In 1992 was dat Ragnar Erlandsson. Ontwerpster van de postzegel was Isa Hällström. Op de postzegel de leden van het eerste parlement uit 1922.

De eerste kerk van Hammarland werd al gebouwd in de tweede helft van de 13de eeuw. Deze kerk was van oorsprong een hallenkerk en delen daarvan bestaan nog in het huidige gebouw. De toren werd toegevoegd in het begin van de 14de eeuw. De toren diende tevens als kapel. De kerk was gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië, een heilige die vereerd werd in de Middeleeuwen. Tijdens restauratiewerkzaamheden in 1913 werden middeleeuwse muurschilderingen ontdekt die goed bewaard waren gebleven onder een pleisterlaag. De doopvont stamt ook uit de tweede helft van de 13de eeuw. De bisschopsstoel die tegen de noordelijke wand van het koor staat, werd geplaatst in 1650 en is deels gerestaureerd. Met deze postzegel, ontworpen door Pirkko Vahtero, eindigde de Finse invloed op het postzegel uitgiftebeleid van de Åland eilanden. Wat zou het jaar 1993 brengen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Finland Zweden Kerken Religie Vogels Vuurtorens



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)