Ouderenpostzegels 1998: ouderen én leeftijd gerelateerde zorg - Postzegelblog

Ouderenpostzegels 1998: ouderen én leeftijd gerelateerde zorg

2

NVPH 1759 - Zomerzegel 1998De postzegelboodschappen van postzegels met typografisch letterschrift en/of gecombineerd met fotografisch beeldschrift zijn niet eenvoudig en gemakkelijk te ontdekken. Zodra u achter de door de ontwerper toegepaste ‘boodschapmethode’ bent gekomen, zult u na de uitleg met totaal andere ogen naar zo’n postzegel kijken. Het zullen dan meteen veelzeggende postzegels zijn geworden!

Ouderenpostzegels? Moeilijk te duiden!

Zonder voorkennis en persoonlijke informatie (in gesprekken met ontwerpers heb ik info gekregen) van de acht Ouderenpostzegelemissies (periode 1993 t/m 2000) is het bepaald niet gemakkelijk deze series postzegels te duiden. Doordat de afbeeldingen van deze ‘plaatjespostzegels’ erg dicht bij de alledaagse werkelijkheid staan, is een onjuiste interpretatie heel wel mogelijk.

Ouderenpostzegels 1998

NVPH 1760 - Zomerzegels
Door samengaan van én elkaar wederzijds ondersteunen met tekst en beeld per postzegel probeert het ontwerpersduo Ron Faas & Tirso Francés het thematische postzegelonderwerp ‘Ouderen én leeftijd gerelateerde Zorg’ inzichtelijk te suggereren (of te verbeelden). Hierbij is sprake van een opbouwende en integrerende samenwerking tussen zorg-gevende en zorg-vragende/-ontvangende personen op de drie Ouderenpostzegels 1998.

Analyse per postzegel

1) Tekstuele, abstract typografische afbeeldingen. De samengeklonterde, strakke hoofdletters van de sociaal-maatschappelijke uitspraken:

De verschillende letters van de drie tekstgedeelten zijn in een hecht en eensgezind leun-, steun- en stapelverbond tot een eenheid verbonden, zoals ouderen en zorg ook onlosmakelijk bij elkaar horen. Hierbij kun je dus stellen dat fragmenten van de postzegelonderwerpen ook in de vormgeving van de postzegels terug is te vinden.

 • “Wilt u zitten ik kan staan” betekent feitelijk zorg dragen door een jongere (sportman) voor een oudere.
 •  “Veel liefs van oma” betekent feitelijk zorg dragen door oma voor haar geliefd kleinkind.
 •  “Heeft u wat nodig” betekent in werkelijkheid dat ouderen/buren onderling voor elkaar zorgen en klaar staan.

2) Herkenbaar kleurige fotografische afbeeldingen geven visuele informatie uit de leefwerelden van optimaal functionerende personen:

Van het logo is de ster op de voor- en zijkant van de schoen op de postzegel zichtbaar. De schoenenfabrikant wilde voor het gebruik van de illustratie pas toestemming verlenen als hij er van verzekerd was dat de ster (helaas zonder de merknaam-tekst) duidelijk zichtbaar zou zijn!

 • Basketbalschoen, merk Converse Chuck Taylor Star. De schoen vertegenwoordigt een deel van een groter geheel, namelijk een sportende jonge persoon.
 • Snoepje in gekleurd en gedraaid (getwist) cellofaanpapier. Het snoepje functioneert ook als een deel van een veel groter geheel, namelijk de genegenheid, liefde én trots van de oma voor haar kleinkind.
 • Boodschappenlijstje met gehavende spiraal-zijkant. Het boodschappenlijstje staat voor de hulpvaardigheid van een
  buurman e/of -vrouw.

Postzegelboodschap?

De ontwerpers trachten per postzegel met tekstuele, abstract typografische beelden én herkenbare fotografische beelden met interactieve activiteiten als ‘zorg dragen voor’ [1] tussen jongere en oudere, [2] tussen oma en kleinkind, [3] tussen ouderen onderling.
Op zakelijk-afstandelijke wijze symboliseren en/of verbeelden de duo-afbeeldingen per postzegel het ouderenpostzegel-thema ‘Ouderen én leeftijd gerelateerde Zorg’, die vormgevingstechnisch gecombineerd én geïntegreerd is in ‘letterschrift’ en ‘beeldschrift’. Het bijzonder moeilijke abstracte postzegelonderwerp is op een verbazend inzichtelijke wijze door het ontwerpersduo Ron Faas & Tirso Francés van Dietwee Ontwerpers uit Utrecht ontworpen en samengesteld.

 • 1993 Zelfstandig wonen voor ouderen (huissleutel)
 • 1994 Ouderen en veiligheid in huis (telefooncirkel)
 • 1995 Ouderen en mobiliteit
 • 1996 Ouderen met elkaar
 • 1997 Ouderen en beeldvorming
 • 1998 Ouden en leeftijd gerelateerde zorg (zorgen om, door & voor ouderen)
 • 1999 Pittige en zelfbewuste ouderen
 • 2000 Actieve en werkzame ouderen

Ouderenpostzegels 1993 t/m 2000

Op 22 september 2019 heb ik in het artikel ‘Zomerzegels 1995 met verhaal in historisch perspectief’ al eens aandacht besteed aan de postzegels uit deze ouderenemissies. Op redelijk kort termijn zal ik nogmaals enige aandacht aan emissies uit deze reeks van 24 ouderenpostzegels schenken, die steeds in overdrachtelijke zin via een metaforische vergelijking (vertegenwoordiger) uitgelegd en bekeken (zoals bovenstaande emissie 1998) dienen te worden.

P.S. Geachte postzegelblog-reageerders

Heel erg bedankt voor jullie hartverwarmende reacties en adviezen. Ik heb het bijzonder gewaardeerd en op prijs gesteld.
Uit bloedonderzoek op zes punten is gebleken dat ik kerngezond ben. Via een alternatieve geneeswijze is ontdekt dat het energie-slurpende virus Coxackie 3 de veroorzaker van mijn oververmoeidheid is geweest. Na een week durende ‘behandeling’ ben ik al behoorlijk hersteld, waardoor ik nu toch weer in staat ben een artikel samen te stellen.
Nogmaals hartelijk dank voor jullie meelevende raadgevingen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Hans op 8 augustus 2021 om 07:59

  Zou nog te achterhalen zijn wie model waren voor de ouderenzegel van 1993, 1994, 1999 en 2000? Ik ben benieuwd of er iemand is die hier meer van weet.

 • Bate Hijlkema op 8 augustus 2021 om 11:12

  Hans, binnenkort kun je hierover info verwachten. Met een van de opgevoerde personen heb ik destijds zelfs gesproken.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)