De postzegels van Åland in 1989 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1989

0

Ook al genoot het bestuur van de Åland archipel grote souvereiniteit, het uitgiftebeleid betreffende de postzegels van de archipel lag nog volledig in handen van de Finse Postdienst. Uiteraard werkte die postdienst nauw samen met de regering van Åland voor wat betreft de redenen van uitgifte en de afbeeldingen op de postzegels. Daaraan kwam pas op 31 december 1992 een einde maar tot dan zou het aantal uit te geven postzegels sober zijn.

De eerste postzegel van 1989 kwam uit op 2 januari. Hierop een afbeelding van het Stadhuis van Mariehamn. Dit gebouw werd ontworpen door architect Lars Eliel Sonck en voltooid in 1939. De Finse architect, geboren in 1870 en overleden in 1956, ontwierp o.a. ook de kerk van Sint George in Mariehamn. In het stadhuis zijn alle gemeentelijkje diensten gevestigd en de bibliotheek, de rechterlijke macht en de politie, inclusief ‘huis van bewaring’. Het ontwerp van de postzegel was van Folke Wickström. Hij is geboren in 1939 in Mariehamn.

Op 10 april 1989 werden drie postzegel uitgegeven met afbeeldingen van orchideeën. De ontwerper was Allan Palmer. De eerste zegel toont de vlierorchis. Op de Åland eilanden komt deze orchidee voor in twee kleuren, zoals afgebeeld. De orchidee houdt van een licht zure tot kalkachtige bodem en komt niet alleen voor in de Scandinavische landen maar ook tot in de Alpen en Pyreneeën tot een hoogte van wel 2.500 meter.

Op de tweede zegel is het wit bosvogeltje te zien. Deze orchidee kan wel tot 50 centimeter hoog worden. Het plantje komt in heel Europa voor en groeit vanuit een ondergrondse wortelknol. De bloeitijd is van mei tot midden juli.

Het venusschoentje, ook wel vrouwenschoentje genoemd, siert de derde postzegel. Het is de grootste in Europa voorkomende orchideeënsoort. Ze staan vaak in groepjes bij elkaar en worden tot wel 80 centimeter hoog. De plant dankt zijn naam aan de vorm van de bloem die, met een beetje fantasie, op een damesschoentje lijkt.

We hebben hem eerder gezien, ontwerper Tage Eilén, toen de postzegel 100 jaar landbouwonderwijs in 1988 uitkwam. Nu ontwierp hij de postzegel 350 jaar onderwijs op de Åland eilanden die op 31 mei 1989 werd uitgegeven. Het onderwijs is gebaseerd op het Finse systeem. De Zweedse taal heeft echter voorrang op het Fins. De verhouding is 88% Zweeds, 5% Fins en de overige 7% o.a. Russisch met nog geen ½%.

De kerk van Finström (Godby) is de enige op de Åland eilanden die niet op of nabij een grafveld is gebouwd uit de IJzertijd. De kerk staat op een natuurlijke aarden helling die van noord naar noordoost loopt. De parochie, in het midden van het hoofdeiland van Åland, grenst aan die van Jomala, Geta, Sund, Saltvik en Hammarland. De kerk, gewijd aan St. Michael, is het best bewaarde middeleeuwse gebouw van Finland. Binnen bevinden zich mooie muurschilderingen die gerenoveerd zijn. Ook ander onderhoudswerk werd verricht in de 19de eeuw om verval van de kerk te voorkomen. In de kerk staan vele houten beeldhouwwerken. Bij opgravingen in 1949 werden in de grond graven gevonden uit de middeleeuwen. De doden waren in stenen kisten gelegd met een stenen deksel. In de kerk werden opgravingen verricht in 1969 en 1970 en zo vond met zeer oude fundamenten van een vroegere houten kerk uit de 12de eeuw. De postzegel werd ontworpen door Pirkko Vahtero en verscheen op 4 september 1989.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Kerken Landbouw Politie VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)