Belangrijke expedities in beeld - Postzegelblog

Belangrijke expedities in beeld

0

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat John McDouall Stuart terugkeerde van zijn expeditie, van noord naar zuid, over het Australisch continent. En in 2013 is het 200 jaar na de expeditie van Gregory Blaxland, William Lawson and William Charles Wentworth over de Blue Mountains. Om deze belangrijke expedities te herdenken gaf Australië een serie prachtige postzegels uit.

Expeditie over de Blue Mountains

In 1813 reisden de van Europese ontdekkingsreizigers Blaxland, Lawson en Wentworth over de Blue Mountains, een deel van de Great Dividing Range (Groot Australisch Scheidingsgebergte). De bergen danken hun naam aan de blauwe waas die er vaak boven te zien is. In het gebied staan namelijk veel eucalyptusbomen en de olie die deze bomen bevatten, verdampt en blijft boven de bomen hangen. De Blue Mountains vormden voor de eerste kolonisten een enorme hindernis. Jarenlang werd er  tevergeefs naar een doorgang gezocht. Blaxland, Lawson en Wentworth slaagden er in 1813 om een route door het gebergte te vinden en konden op zoek naar vruchtbare landbouw- en weidegrond aan de andere kant van het gebergte. De Britse kolonie kon zich nu ook landinwaarts uitbreiden.

Van zuid naar noord

Vijftig jaar later was Stuart de eerste Europeaan die het Australische continent van zuid naar noord (en terug) overstak. Het was de derde poging van de Schotse ontdekkingsreiziger. Met negen metgezellen verliet hij Zuid-Australië in oktober 1961 en bereikte op 24 juli 1862 de kust bij Van Diemen Gulf. Op 17 december kwam de groep weer in het zuiden, in Adelaide aan. Stuarts succes is toe te schrijven aan zijn ervaring en zijn egalitaire manier van leidinggeven. Zijn expeditie leidde tot het aanleggen van een telegraaflijn tussen Adelaide en Darwin en Stuart Highway.

Gerelateerde postzegels

De expeditie over de Blue Mountains werd in 1963 ook al door Australië herdacht. Van de andere expeditie werd, voor zover ik kon nagaan, nooit eerder een postzegel uitgegeven.


Een zoektocht naar postzegels met de ontdekkingsreizigers leverde twee zegels op van William Charles Wentworth. Een uitgegeven door Australië (1973) en een door Nordfolk (1990). En een postzegel van Australië uit 1962 waar John McDouall Stuart op is afgebeeld.

Geschiedenis op postzegels

Mooi vind ik dat: een stukje geschiedenis op postzegels. Mooi voor in een album, maar ook als ondersteuning bij de geschiedenisles op school. En zo breng je ook nog eens postzegels bij de jeugd onder de aandacht; twee vliegen in een klap.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch AustraliëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)