Gemeenschappelijke uitgifte bloemen (2007) van Nederland en Oostenrijk? - Postzegelblog

Gemeenschappelijke uitgifte bloemen (2007) van Nederland en Oostenrijk?

1

Kent u het velletje bloemetjescadeau met bloemzaadjes uit 2007? Er is ook een prestigeboekje nummer 15 verschenen. Wist u dat in 2007 plannen waren voor een gemeenschappelijke uitgifte met Oostenrijk? En dat Oostenrijk op het laatste moment besloot om zelf deze bijzondere zegels niet uit te geven. Nederland wel. Af en toe worden er op veilingsites het velletje van Oostenrijk aangeboden.

Nederlandse postzegels met bloemenzaad

Het nieuwe velletje met tien postzegels is een waar kunstwerk geworden. Het cadeau moet u letterlijk opvatten, want op elke postzegel is een zaadje geplakt. Wanneer het beschermlaagje van de zaadjes wordt verwijderd, de zaadjes los in de grond worden gestopt en de kiempjes geregeld water krijgen, ontstaat volgens TNT Post de grootste kans op een mooi bloeiend plantje. Nog nooit eerder werd een dergelijke postzegel uitgegeven.

Op iedere postzegel is een zadenmix met verschillende soorten bloemzaden aangebracht. De zadenmix is samengesteld uit zaden van anjers, petunia’s, vlasleeuwenbekjes, leeuwenbekjes en lobelia’s.

De tien postzegels en het velletje zijn ontworpen door Martin van Vreden. Het idee om zaadjes toe te voegen aan de postzegels bestond al. Het was zijn opdracht om de zaadjes deel uit te laten maken van het ontwerp. Hij loste dit ontwerpprobleem op door de positie van de zaadjes te laten samenvallen met het snijpunt van de kruisende teksten van de belettering. Hierdoor wordt de kijker automatisch naar het bijzondere cadeau getrokken. Voor deze postzegels werd door typograaf Maarten Evenhuis een nieuw lettertype ontworpen: “Seeds tilted”. Uitgiftedatum: 1 mei 2007.

Bron: Filahome

Oostenrijkse zegels met bloemenzaad

Een velletje met bloemengroeten zou in maart 2007 in Oostenrijk verschijnen, een bijzonderheid was dat dit velletje een toegepast bloemzaadje bevatte (één op elke postzegel). Dat zat onder een folie. Naast elke zegel op de rand van de boog werden instructies voor zaaien en bloeien beschreven. Het hele motto was: “Plant een postzegel, oogst een boeket”. Het bleek dat deze zaden (althans in Oostenrijkse tests) er nooit in slaagden te groeien en hoewel de vellen waren gedrukt, besloot de Oostenrijkse Post het project in te trekken. Oorspronkelijk gepland voor maart 2007, bracht alleen Nederland op 1 mei 2007 hun miniatuurvellen met zaden op de markt. Oostenrijk vernietigde de bestanden, maar bewaarde enkele monsters voor archivering. Sommige exemplaren van het velletje werden verspreid, waarschijnlijk als een geschenk aan een paar hooggeplaatste personen. In december 2010 werd dit exemplaar voor € 6.500 geveild op een veiling. Michel schatte het velletje op 10.000 euro.

Het vreemde is dat Nederland destijds een bijna identiek vel had uitgegeven (de zogenaamde gemeenschappelijke uitgave). Kennelijk hadden wij geen problemen met de zaden. Er verscheen ook een postzegelboekje. Waarom de zaden bij ons blijkbaar groeiden, maar niet bij de Oostenrijkers, is waarschijnlijk een van de grote geheimen van de Nederlandse sierteelt.

Bron: Philaforum

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Oostenrijk Gemeenschappelijke uitgiften



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 4,85 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Charles Voetelink op 26 mei 2020 om 20:23

    Naar verluid waren de zaden van de bloemen van het velletje afkomstig van het Zuidelijk halfrond (Nieuw Zeeland). De genoemde inzaai -en bloeimaanden die aangegeven zijn op het vel pasten daardoor niet bij het door Oostenrijk gebruikte zaad.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)