De postzegels van Åland in 1988 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1988

4

Verzamelaars waren best tevreden met de postzegeluitgiften van de Åland eilanden van het jaar 1987 vanwege de goed herkenbaren afbeeldingen. Men was minder te spreken over de hoge waarden, maar ja, dat hoort er nu eenmaal bij. In elk geval zouden in het jaar 1988 slechts zes postzegels verschijnen verdeeld over vier uitgiftedata.

De eerste postzegel verscheen op 4 januari 1988 en was gewijd aan het 350-jarige bestaan van de postdienst op de Åland eilanden. Het ontwerp was vervaardigd door Pirkko Vathero. De postdienst op de eilanden werd vanaf 1638 verzorgd door de Zweedse posterijen. Op de eilanden bevonden zich toen twee postkantoren, een in Kastelholm en de andere in Eckerö. In 1866 werd pas het derde postkantoor geopend. Dat was in Mariehamn. In de periode dat Finland en Åland het groothertogdom Finland vormden, werd de postdienst vanaf 1809 uitgevoerd door het Russische Keizerrijk. De meeste andere postkantoren werden geopend op het einde van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Vanaf 1917 werd de postverzorging geheel door de Finse postadministratie gedaan. Op de achtergrond van de postzegel is het voormalige veel te grote Russische douanekantoor tevens postkantoor uit 1828 afgebeeld in Eckerö. De brieven werden vervoerd in tonnen om te voorkomen dat deze nat werd vanwege de open boten die werden gebruikt.

Op 29 maart 1988 verscheen de tweede postzegel van dat jaar om 100 jaar landbouwonderwijs op de Åland eilanden te vieren. Op de postzegel is de landbouwschool te Haga te zien. De school werd in 1987 gerenoveerd. De postzegel werd ontworpen door Tage Wilén. Deze kunstenaar werd in 1941 op Åland geboren en kreeg zijn opleiding in Zweden. Sinds 1969 werkt hij als full time kunstenaar in Åland. Hij is veelzijdig en schildert, tekent en beeldhouwt. Hij geeft les in de schilderkunst en tekenen.

Drie postzegels op 4 juni 1988 met afbeeldingen van zeilschepen. De drie zegels werden ontworpen door Allan Palmer, een kunstenaar die zelf een zeilschip heeft, de schoener Nordboen. Op de eerste postzegel beeldde hij de IJslandse galei Albanus af, gebouwd in Mariehamn. Het is een replica van het oorspronkelijke schip waarbij de originele tekeningen werden gebruikt uit 1904.

Nog een schoener is afgebeeld op de postzegel van 2,40 mk. Het is een driemaster met de naam Ingrid. Het is het enige schip dat op Åland werd gebouwd en werd aan een Engelse reder verkocht.

Het grootste zeilschip in de serie is de viermastbark Pamir, het latere Duitse schoolschip dat op 21 september 1957 op de Atlantische Oceaan tijdens de orkaan Carrie is vergaan. Het schip werd op 29 juli 1905 te water gelaten in Hamburg en was gebouwd in opdracht van rederij Ferdinand Laeisz, die ook de Pommern, nu museumschip in Mariehamn, in dienst had.

De kerk van Jomala, in het dorpje Prästgården, is de oudste stenen kerk van Åland. De oudste delen dateren uit de 12de eeuw. De toren heeft een hoogte van 52 meter. De kerk is gewijd aan de beschermheilige van Åland, Olav II de Heilige van Noorwegen. De kerk behoort tot de Evangelisch Lutherse Kerk van Finland. De kerk werd gebouwd tussen 1260 en 1280. In de kerk zijn nog muurschilderingen te zien uit de begintijd. In 1844, tijdens de Russische overheersing, werd de kerk uitgebreid. In 1968 werd een glas-in-lood raam aangebracht, geschonken door de Amerikaanse kunstenaar Thure Bengts. De voorouders van Bengts kwamen uit Jomala. Ontwerpster van de postzegel was Pirkko Vahtero en de uitgiftedatum 26 augustus 1988.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Noorwegen Zweden Kerken Landbouw SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • René Hillesum op 11 november 2017 om 14:23

  Helaas is er een foutje ingeslopen. De kerk van Jomala staat wel degelijk in Jomala. Prästgården is Zweeds voor pastorie of parochie en geen naam van een dorp. Jomala is een dorp en gemeente met een kleine 5.000 inwoners.

 • willem hogendoorn op 11 november 2017 om 20:50

  Ik zie op internet (Wikipedia) de tekst staan die Cees gebruikt heeft
  “De kerk van Jomala, in het dorpje Prästgården, is de oudste stenen kerk van Åland.” De vraag die zich voordoet is: “hoe betrouwbaar is internet?” Ik ben (helaas) nog nooit op Aland geweest, dus weet het echt niet. Ik heb zelf één postzegel van Aland in mijn politie-verzameling. Dit betreft een zegel uit 1984 van het gemeentehuis van de (hoofd)stad Mariehamn. Op internet vond ik dat in dit gemeentehuis ook lange tijd de politie gehuisvest was. Maar ja, nu ik dit lees: is dit waar?

 • willem hogendoorn op 11 november 2017 om 20:58

  Sorry: mijn postzegel is van 1989. In mijn drugsverzameling heb ik een Alandse postzegel uit 2014, over het Zero-tolerance beleid daar. Een mooie postzegel die op een dollarbiljet lijkt. Ik heb daar in 2014 een keer wat over geschreven op dit blog. Zie: https://www.postzegelblog.nl/2014/05/31/zero-tolerance/#more-59979.
  Actueel onderwerp natuurlijk. In Nederland was er een gedoogbeleid (ipv zero tolerance) en nu wil de nieuwe regering een proef met legale wietteelt. Dat is in Aland niet uit te leggen.

 • Patrick Lava op 12 november 2017 om 09:03

  @Willem
  Over die legale drugskweek. Dat is niet alleen in Aland niet uit te leggen, dat is in de rest van de beschaafde wereld niet uit te leggen. Behalve natuurlijk als NL doelbewust wil evolueren naar een maatschappij van puberale zombies, die fuck you wauwelend de joints zitten te paffen die ze van hun uitkering hebben betaald.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)