Fila Corona Varia (19) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (19)

3

We komen van stilstand naar iets meer beweging. Hoe was uw ervaring met plotselinge ‘stilstand’? En welke muziek hoort daarbij? In deze blog gaan we in op het begin van de pandemie: de brandhaarden in Italië, Engeland en Nederland.  Het vinden van de uitgang (de exit-strategie) met verkeersregels in de winkels en winkelstraten, het openbaar vervoer (met 40% reizigers) en het bezoeken van musea komen voorbij in deze 19e blog.

Stilstand

Welke muziek past het beste in de tijd van stilstand, quarantaine en de intelligente lockdown ? Luister dan naar het laatste album van singer-songwriter Eefje de Visser. Na ‘De Koek’, ‘Het is’, ‘Nachtlicht’ is ‘Bitterzoet‘ haar vierde album. Eefje leeft in haar eigen universum. Als je de eerste tonen hoort, lijkt ‘Bitterzoet’ aangenaam en geruststellend. Maar dan beginnen de synthesizers, haar zangstem en leidt tot een geheimzinnige dreiging. Het zijn dromerige songs zonder conclusie. Het past precies in deze tijd waarin we nu leven.

Eefje de Visser – Bitterzoet

Eefje de Visser – Stilstand/staan (live @Radio1 sessie):

https://www.youtube.com/watch?v=3gfSdVzonUs

Eefje de Visser site: https://www.eefjedevisser.com/

Bitterzoet concertfilm op 3 juli 2020: https://www.eefjedevisser.com/#film

Brandhaarden

Champions League voetbalwedstrijd Atalanta Bergamo – Valencia (19 februari 2020)

De provincie Bergamo in Italië is zwaar getroffen door het coronavirus. Van de 63.927 besmettingen in heel Italië, komen er 6471 alleen al uit Bergamo (stand van zaken 25 maart 2020). Burgemeester Giorgio Gori van de hoofdstad (Bergamo), is ervan overtuigd dat bij het Champions League-duel tussen Atalanta en Valencia alle supporters besmet zijn geraakt.

Spanje (2019): 100 jaar voetbalclub Valencia.

Gori beweert dat de wedstrijd een van de grootste oorzaken is geweest, waarom Bergamo nu zo heftig is getroffen door het coronavirus. Tijdens het Champions League-duel waren er ruim 40.000 supporters aanwezig in het San Siro stadion (Milaan). De return in Valencia werd uiteindelijk gespeeld zonder publiek. Burgemeester Gori stelt dat de de supporters allemaal al besmet waren met het virus toen ze de heenwedstrijd gingen bezoeken. Op dat moment wisten we niet wat er aan de hand was. Niemand wist dat het virus al onder ons circuleerde. Maar er waren die avond veertigduizend fans in het San Siro-stadion. Velen keken in Bergamo in groepen naar de wedstrijd en er was veel contact. Het virus werd snel van de een op de ander overgedragen.”, aldus Gori.

Champions League voetbalwedstrijd Liverpool – Atlético Madrid (11 maart 2020)

De Champions League-wedstrijd tussen Liverpool-Atlético Madrid heeft mogelijk aan 41 mensen het leven gekost. Hun besmetting met het coronavirus zou terug te leiden zijn naar stadion Anfield. Dat schrijft The Times op basis van berekeningen van het Imperial College London en de University of Oxford. ‘Een week later was de grote verspreiding van het virus in Engeland. Modellen laten zien dat 25 tot 35 dagen later er 41 extra doden waren in nabijgelegen ziekenhuizen.’

Grenada (2005): FC Liverpool winnaar Champions League in 2005.

Ruim 50.000 voetbalfans zaten op de tribunes om de return van Liverpool in de achtste finales van de Champions League tegen Atlético bij te wonen. Zij zagen de Spanjaarden na verlenging met 3-2 winnen. De trainers Jürgen Klopp en Diego Simeone gaven elkaar voor de wedstrijd een ‘elleboogje’ in plaats van een handdruk, maar verder waren er amper beschermende maatregelen genomen. De Britse overheid zag daartoe geen aanleiding. In Spanje waren toen al beperkende maatregelen van kracht vanwege het coronavirus, toch reisden er zo’n 3000 supporters van Madrid naar Engeland. Drie dagen later ging Spanje in een lockdown, Groot-Brittannië volgde pas tien dagen erna.

Carnaval in Nederland (23 t/m 25 februari 2020)

Carnaval heeft waarschijnlijk een katalyserende rol gespeeld bij de verspreiding van het coronavirus in Brabantse brandhaarden. Die conclusie trekt arts-microbioloog Jan Kluytmans met de nodige voorzichtigheid op basis van het onderzoek naar Brabants ziekenhuispersoneel dat het virus heeft (gehad).

Zo zijn er tekenen dat carnaval virusverspreiding versnelde in de regio’s Tilburg, Loon op Zand, Breda, Prinsenbeek en Uden. Kluytmans, werkzaam in het Amphia Ziekenhuis in Breda, noemt dit brandhaarden wat betreft aantallen besmettingsgevallen in Brabant. Daar zijn relatief veel coronapatiënten. Maar, wat de rol van carnaval betreft nuanceert hij: ‘Om dat echt te kunnen staven moet je hard bewijs hebben. Dat hebben we nog niet, wel stevige aanwijzingen.’

 

 

 

 

 

 

 

De voorbije weken is de rol van carnaval vaker in verband gebracht met Brabant dat het meeste aantal coronagevallen in Nederland herbergt. Niet alleen zijn hier de meeste mensen positief getest, ook ligt het aantal ziekenhuis- en ic-opnames hier hoger dan elders in het land. Het onderzoek dat Kluytmans en andere onderzoekers uitvoerden, laat zien dat twee positief geteste ziekenhuismedewerkers het coronavirus ‘met grote waarschijnlijkheid’ al in de week voor carnaval hadden. “Mensen zijn met lichte klachten als kuchen en snotteren carnaval gaan vieren. In volle tenten is een virus dan natuurlijk snel overdraagbaar”, zegt Kluytmans.

Blog Carnaval 2020: https://www.postzegelblog.nl/2020/02/21/carnaval-het-feest-van-de-zotten-en-narren-23-t-m-25-februari-2020/

Verkeersborden

De ruimtes in de winkels, de restaurants, de attracties, de musea veranderen drastisch. Zelfs de winkelstraten moeten er aan geloven. Zwart/gele strepen, rood/witte strepen, pijlen naar links, naar rechts, naar boven, voetgangersrotondes en verbodsborden sieren de ruimte tussen de mooie plantenbakken. En omdat de horeca bijna ‘kopje onder’ gaat worden de terrassen zelfs vergroot en afgezet met inderdaad rood/witte linten. Een behoorlijke aanslag in het ruimtelijk gebied. Mooier wordt het niet. Maar schoonheid zien we niet meer, want we willen massaal shoppen, eten en drinken, genieten van kunst etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar waarom zijn er geen standaarden voor de verkeersregels van het personenverkeer in de winkels en in de winkelstraat? Alles komt zeer onrustig over in het straatbeeld, terwijl je ook nog zelf rekening moet houden met de 1,5 meter afstand. Soms links, soms rechts passeren. Winkeliers zijn toch georganiseerd in ondernemersverenigingen van het winkelcentrum? Kunnen ze niet met elkaar afspreken hoe je de 1,5 metersamenleving vormgeeft?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bezoekers van het terras zullen ruimte claimen, maar de veiligheidsdiensten (politie, brandweer en ambulance) hebben die ruimte ook nodig bij calamiteiten. Nu dringt het pas door bij alle betrokkenen dat de openbare ruimte niet oneindig is.

Krijgen we Noord-Koreaanse toestanden in het winkelgebied? Een tsunami van verkeersborden, waar u als bezoeker van het winkelcentrum zowel op de grond als naast de deur van de winkel eerst alle instructies moet lezen voordat u een stap zet in de winkel. En als u binnen bent dan graag eerst de handgel gebruiken en het winkelmandje schoonmaken. Shoppen wordt dan niet meer als een uitje gezien. Hoe kom ik zo snel mogelijk de winkel uit? Voordat u de volgende winkel bezoekt, moet u eerst buiten in de rij staan alsof u voor een attractie staat van de Efteling.

Musea

De musea gaan weer open vanaf 1 juni 2020 met veel regels van het RIVM en de museumvereniging. Even spontaan een museum binnenstappen is er niet meer bij. Alle bezoeken moeten vooraf gepland worden via de museumsite met een dag en een tijdstip (tijdslot). Op de door jouw opgegeven dag en tijd zie je of er nog plek is in het museum. Vooraf moet je ook alle huisregels lezen voordat je vertrekt. Anders wordt je verrast als de lockers of garderobe dicht zijn (niet coronaproof). In het museum zal je de kunstwerken via eenrichtingsverkeer (via pijlen) moeten bezoeken. En veel musea vragen geen foto’s te maken, omdat dat nu leidt tot files in het museum. Omdat er minder bezoekers binnen zijn, kunt u optimaal genieten van de kunstwerken!

Nederland (2012): Stedelijk Museum Amsterdam met eenrichtingsverkeer.

Openbaar vervoer

Vanaf 1 juni 2020 zal het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro etc) de normale dienstregeling in heel Nederland rijden. Wel gelden een aantal belangrijke regels (zie hieronder bij de NS). Belangrijkste is dat in al het openbaar vervoer het mondkapje verplicht is. BOA’s zullen steekproefsgewijs handhaven. Er kan een boete van 95 euro worden opgelegd.

Alle openbaar vervoerbedrijven verwachten dat door de 1,5 meter maatregel slechts 40% van de reizigers vervoerd kunnen worden met een complete dienstregeling. Om een indruk te geven wat er op een normale werkdag wordt vervoerd door alle openbaar vervoerbedrijven: circa 5,3 miljoen reizigers (waarvan circa 1,3 miljoen door de NS). Straks vervoert de NS slechts 40% = 520.000 reizigers per dag. Betekent dat er geld bij moet van de overheid of het personeel wordt ontslagen. Uiteindelijk zal de reiziger merken dat de kwaliteit achteruit van de NS door lagere frequenties. Dat geldt straks ook voor het stads-en streekbusvervoer. Geen leuke vooruitzichten.

Station Haarlem.

 

 

 

 

 

 

Behalve de huisregels in de treinen en in het station, hebben alle treinvervoerders (oa. NS) ook een aantal kaartsoorten verwijderd uit hun systemen om het reizen onaantrekkelijk te maken. Er is per 1 juni 2020 geen mogelijkheid meer voor de producten: het Fietskaart Dal, de Samenreiskorting en het Groepsticket. Zie https://www.ns.nl/uitgelicht/corona

 

 

 

 

 

 

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op:  https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Frankrijk Marokko Nederland Noord Korea Spanje Spoorwegen VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 4,94 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Piet op 28 mei 2020 om 11:52

  Zo kunnen we nog jaren vooruit met het schrijven over corona.
  De kranten staan er dagelijks vol van.
  Deze blog gaat ook maar door. Ik heb het wel gehad op deze manier.
  Het volgende artikel gaat zeker over dranken op een terras.

 • Randy Koo op 28 mei 2020 om 18:35

  @Piet:
  A. Dank voor uw reactie. Niemand dwingt u om mijn coronablog te lezen.U leest de blog op vrijwillige basis. Gelukkig krijg ik vele positieve reacties van nationale en internationale personen uit bijv. de zorg, de politiek en de ondernemers. En natuurlijk niet vergeten de filatelisten!

  B. Idd. Ik blog door totdat een vaccin is gevonden. Er zijn voldoende thema’s wereldwijd want we zitten in een coronapandemie!

  C. De beste stuurlui staan aan wal zegt mijn oude Nederlandse leraar. Wanneer schrijft u over uw favoriete thema of land? Volgende week gereed? Afgesproken?

  Dank voor uw tip over drinken op het terras!

 • Piet op 28 mei 2020 om 19:51

  @Randy
  Je bent aan het verkeerde adres.
  Sedert 2011 publiceer ik nieuwsbrieven over een thema in de filatelie die de wereld overgaan.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)