200 jaar ‘The Derby’ Epsom - Postzegelblog

200 jaar ‘The Derby’ Epsom

0

Duizenden paardenliefhebbers gaan jaarlijks naar ‘The Derby’ in Epsom om daar een van de belangrijke paardenrace van dat jaar bij te wonen. Dat gebeurde in 1979 al 200 jaar achter elkaar. Paardenraces vinden niet alleen plaats in Epsom, maar in vele andere steden. Een van de bekendste is Ascot vlak bij Windsor Castle waar de paarden van koningin Elizabeth II ook deelnemen en waarbij zij aanwezig is. De honderden dames zijn dan uitgerust met soms de vreemdste hoeden!

De lay-out van de vier postzegels die verschenen op 6 juni 1979 werd verzorgd door Stuart Rose. Hij was van 1968 tot aan zijn pensionering in 1976 directeur van het ontwerpbureau van British Post Office. Hij deed de belettering op de betreffende postzegels. Omdat gebruik werd gemaakt van schilderijen als afbeelding, kan eigenlijk niet worden gesproken over een ontwerper. Zijn functie kan worden vergeleken met die van R.D.E. Oxenaar als hoofd van de voormalige Dienst voor Esthetische Vormgeving van de Nederlandse PTT.

Op de postzegel van 9p is een schilderij afgebeeld vervaardigd door Sir Alfred Munnings en toont het racepaard Mahmoud, eigendom van de Aga Khan. Het toen drie jaar oude paard won met jockey Charlie de Derby race in Epsom, gelegen tussen Leatherhead en Croydon, Londen, in een recordtijd dat pas in 1995 werd gebroken. De foto van het paard werd in 1937 genomen door fotograaf Frank Griggs. Het schilderij hangt in het Sir Alfred Munnings Art Museum, Castle House in Dedham ten noorden van Colchester.

Het schilderij op de postzegel van 10½p werd vervaardigd door Francis Calcraft Turner, een Victoriaanse kunstschilder. Het is een met de hand ingekleurde lithografie en toont de paardenrace met hindernissen, gehouden in 1839 in Liverpool. Het was de eerste officiële race die steeplechase werd genoemd en later de naam kreeg van Grand National. De race werd gehouden op de Aintree renbaan bij Liverpool op 26 februari 1839 waaraan 17 paarden en hun jockeys deelnamen. De race werd gewonnen door het paard Lottery met jockey James of ‘Jem’ Mason. De afbeelding op de postzegel is afkomstig van de lithografie die toen beschikbaar is gesteld door kunstgalerie Richard Green in New Bond Street te Londen.

Kunstschilder John Nost Sartorius die leefde van 1755 tot 1828 vervaardigde zijn schilderij ‘The First Spring Meeting’ te Newmarket in 1793. Zijn hele leven schilderde hij paarden, zowel tijdens paardenraces als jachttaferelen met paarden. De race werd gewonnen door het paard Tigris. De renbaan in Newmarket werd geopend in 1636. De First spring meeting vind sinds 1774 plaats in de eerste week waarin paasmaandag valt. De houten overdekte tribune op de postzegel van 11p is vervangen door een moderne overdekte tribune op de Rowley Mile Racecours. Het schilderij is in bezit van de vereniging van jockeys in Newmarket, de ‘Jockey Club Racehorses’. Newmarket wordt ook wel de bakermat van de paardenraces genoemd. Hier staat midden op een rotonde een prachtig bronzen standbeeld van een steigerende hengst, vastgehouden aan de teugels door stalmeester Gillon Aitken, als symbool voor deze sport.

Het schilderij op de postzegel van 13p is vervaardigd door Francis Barlow. Deze kunstenaar is geboren in 1626 en wordt ook wel de ‘vader van de Britse schilderijen met sporttaferelen’ genoemd. Hij maakte vooral schilderijen, etsen en tekeningen van dieren en jachttaferelen. Op de postzegel is de paardenrace te zien te Datchet Ferry bij Windsor in 1684. Koning Charles II en zijn hofhouding zitten in de Koninklijke loge beschermd door de ‘Yeomen of the Guard’ die voor de loge is opgesteld. Op de achtergrond is nog een glimp te zien van Windsor Castle. Het is een detail van een ets van groter formaat, 37 bij 51½ cm. Het schilderij maakt deel uit van de Koninklijke collectie.

Paardenraces zijn onlosmakelijk verbonden met wedkantoren. In Engeland werden tijdens de regering van Koningin Anne II tussen 1700 en 1714 op de renbaan te Ascot paardenraces georganiseerd waarbij het publiek kon inzetten op de race bij de verschillende bookmakers. Vele wedkantoren werkten illegaal zoals op de tekening is te zien. In 1928 werd het gokken bij paardenraces legaal door de wet van Winston Churchill, de ‘Race Betting Act’. Kapitalen werden gewonnen maar ook verloren door de deelnemers.

Door het hele land waren en zijn nog altijd wedkantoren gevestigd waar deelnemers hun geld konden inzetten op het naar zij dachten winnende paard. Maar als het favoriete paard niet won, was men al zijn geld kwijt. Had men gegokt op een minder bekend paard en dat paard won, dan kon men de inleg in veelvoud terug verdienen. En dat gebeurt nog steeds. Na voetbal is de paardenrace voor de Britten de tweede sport.

De officiële eerstedag envelop van Post Office is voorzien van een stempelafdruk waarvan ik de betekenis helaas niet ken. De tekst is duidelijk: 200 jaar Epsom Derby in het graafschap Surrey. Het lijkt de klauw van een roofvogel met daarboven vlammen en een kroon. Het kan het wapen van het stadje Epsom niet zijn want daarin zijn twee paardenhoofden opgenomen. Wie weet het antwoord?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Paarden Schilderkunst Voetbal VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)