Week van het Konijn in Vlaanderen - Postzegelblog

Week van het Konijn in Vlaanderen

0

Het jaar 2023 staat in het teken van het ‘Konijn’. De viering van het Chinees Nieuwjaar is een belangrijk internationaal feest, waarbij familie en vrienden samenkomen om het nieuwjaar in te luiden. De Chinese gemeenschappen in Den Haag en Rotterdam vieren hun Chinees Nieuwjaar met alle bijbehorende tradities. Vlaanderen wil niet achterblijven. De VLAM organiseert de Week van het Konijn van 25 januari tot en met 1 februari 2023. Op de menukaart staan Vlaamse klassiekers of verrassende culinaire creaties. Maar wij kennen ook onze konijnen klassiekers.

Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM)

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw (VLAM) is een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) van het Beleidsdomein Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. Het voert promotie voor de producten en diensten van de sectoren landbouw, tuinbouw, visserij en agrovoeding. VLAM ontvangt zijn inkomsten van de Vlaamse overheid, agrarische producenten en marktdeelnemers. VLAM doet ook marketingonderzoek, geeft voedingsinformatie en verzorgt een keurmerk voor Vlaamse streekproducten, zoals:

  • Antwerpse handjes
  • Dendermondse paardenworsten
  • Liers vlaaike
  • Lokerse paardenworst
  • Mostaard Wostyn

 

Week van het konijn

Vlaamse klassiekers of verrassende culinaire creaties: tijdens de Week van het Konijn van 25 januari tot en met 1 februari 2023 zet VLAM samen met retailers en zelfstandige slagers opnieuw Belgisch konijnenvlees in de kijker.

 

 

 

 

 

‘Eenvoudige, klassieke gerechten met konijn blijven het goed doen,’ zo vertelt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. ‘We blijven fan van onze Vlaamse klassiekers. Konijn past in dat rijtje, maar is ook een échte allround lekkernij waarmee je bijzonder veel variatie kan brengen in de keuken. En net dat willen we met deze 3e editie van de Week van het Konijn in de kijker zetten.’

De ijzersterke troeven van konijn zijn:

Mager

Konijn past perfect in de zoektocht van consumenten naar gezondere gerechten. Wist je dat konijn gemiddeld slechts ongeveer 9 g vet per 100 g bevat. Een bout doet het nog beter met gemiddeld 4 g vet per 100 g.

 

 

 

 

Konijn: lokaal en duurzaam

Het konijnenvlees in onze winkels is veelal afkomstig van konijnen uit diervriendelijke parksystemen. België is een voorbeeld voor andere lidstaten op gebied van dierenwelzijn. In ons land worden konijnen gehouden in een systeem van parkhuisvesting, waarbij de konijnen veel ruimte hebben en ze beschikken over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal om hun welzijn te bevorderen.

Konijnenvlees is ook een duurzame vleessoort. De voeding van konijnen bestaat uitsluitend uit ‘afvalproducten’ zoals zemelen, zonnepit- of koolzaadschroot of plantaardig vezelrijk ruwvoeder (luzerne, grasmeel en hooi of stro). Al deze grondstoffen zijn lokaal beschikbaar en zeer goed passend in een kringlooplandbouw.

 

 

 

 

Konijn verveelt nooit op tafel

Konijn kan je kopen in zijn geheel of versneden in panklare porties: bouten, rug, schouders, filets, medaillons. Snel, makkelijk en naar ieders maat en wens.

 

Nijntje

Bekend werd Bruna door nijntje. Het eerste nijntje boek verscheen in 1955. Tijdens een vakantie in Egmond tekende Bruna voor zijn zoontje een konijntje dat regelmatig bij het vakantiehuis te zien is. Andere bronnen geven aan dat nijntje is gebaseerd op het pluchen konijn van Bruna’s zoon. De latere nijntje boeken zijn herkenbaar aan hun vierkant formaat en het aantal pagina’s: 24.

Nederland (2020): 65 jaar nijntje.

Zeer populair is nijntje in Japan. Elk jaar is een grote expo en meerdere uitgiften zijn in de loop van de jaren uitgegeven oa voor ‘Letter Writing Week’. Omdat ‘nijntje’ niet uit te spreken is wordt ‘miffy’ gehanteerd als naam buiten Nederland.

Japan (2019): Miffy.

 

Flappie

De Amerikaanse popmuzikant Todd Rundgren, maker van meer dan vijftig albums, kondigde trots zijn allereerste kerstplaat aan, een cover van ‘Flappie’. Rundgren volgt het origineel tamelijk nauwgezet. De tekst is letterlijk vertaald en ook de muziek van componist Jan Kokken is door Rundgren overgenomen. ‘Flappie’ klinkt meer als Floppy, maar dat is volgens Van ’t Hek geen probleem. Luister maar naar de Engelse vertaling van ‘Flappie’ door Todd Rundgren: https://www.youtube.com/watch?v=iAfE7VzZiYk

Origineel van Youp van ’t Hek – Flappie: 

https://www.youtube.com/watch?v=P_lhoe93DvQ

Het was een van de eerste liedjes die Youp van ’t Hek (cabaretier) schreef. ‘Ik maakte het nummer voor het cabaretclubje van mijn zusje in 1977. Toen ik zag hoe goed het werd ontvangen binnen de studentenvereniging, besloot ik het zelf te gaan zingen tijdens mijn voorstelling bij Cabaretgroep NAR.’ Flappie werd bekend toen in 1980 de toenmalige presentatoren Koos Postema en Willem Ruis van het radioprogramma Langs de lijn het nummer acht keer op een middag draaiden. Van ’t Hek: ‘Daarna heeft Flappie de Nederlandse radio nooit meer verlaten.’ In 2003 kwam het nummer binnen in de Top 2000, in 2022 stond het op nummer 1516.

 

Eet smakelijk in Vlaanderen en in Nederland!

 

Meer info:

Recepten konijn: https://www.lekkervanbijons.be/producten/konijn

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België DDR Duitsland Frankrijk Japan ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)