Het Marshall Plan - Postzegelblog

Het Marshall Plan

1

Geheel in tegenstelling tot de huidige politieke koers van de Verenigde Staten, realiseerden de Amerikanen zich, na het einde van de tweede Wereldoorlog, dat er alleen vooruitgang in hun economie zou kunnen zijn als ze krachtige bondgenoten hadden die samen een sterke economie vertegenwoordigden.

Dat vereiste een open blik over de eigen grenzen heen en een transparante samenwerking tussen de bondgenoten en zelfs met de voormalige vijanden. Die politiek betaalde zich uit. Met de wereldeconomie ging het goed vooruit en de Verenigde Staten werd de wereldleider. Op 16 april 1948 werd daartoe op instignatie van de VS in Parijs door 16 Europese Staten de ‘Organisatie voor Europese politieke en economische samenwerking opgericht: de OEED. Primair doel was het om de Europese landen bij de beslissingen over het gebruik van de geldelijke middelen uit het Marshallplan te betrekken.

Toen het overleg over de besteding van de gelden uit het Marshallplan niet meer noodzakelijk was werd er toch een behoefte gevoeld om verder overleg over economische zaken te continueren. In september 1961 werd daarom de OEEC omgezet in de OECD.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is een samenwerkingsverband van 37 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen.
Ook niet-Europese landen konden lid worden. Sinds 1 juni 2006 is de secretaris-generaal van de OESO de Mexicaan José Ángel Gurría. Daarvoor, sinds 1996 was dit de Canadees Donald J. Johnston. De Belg Yves Leterme was adjunct-secretaris-generaal van september 2011 tot juni 2014. Zijn voorganger was de Nederlander Aart Jan de Geus (februari 2007-1 september 2011).

Nu de VS de koers hebben gewijzigd en een isolationistische politiek voorstaan zul je zien dat hun globale invloed langzamerhand zal afnemen en zij dezelfde weg zullen gaan als de voormalige UDSSR. Rijken staan op en rijken gaan onder. De geschiedenis heeft het allemaal al laten zien en toch gaan er rijken onder. Verbazingwekkend wat de weigering om samen te werken voor resultaat kan hebben.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Verenigde staten Amerikaanse presidenten Landkaarten Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Franc Rossi op 11 juni 2020 om 11:28

    Goed verhaalJos. Het belang van het Marshallplan en samenwerking wordt goed verduidelijkt Maar omdat het een POSTZEGEL blog is had het wat meer geïllustreerd met postzegels e.d. mogen zijn, er is voldoende. Wellicht de reden dat een enkeling niet 5 sterren heeft toegekend. Maar……Vooral doorgaan!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)