De eerste Europazegels - Postzegelblog

De eerste Europazegels

2

Waarom een Franse ontwerper voor de Nederlandse Europazegels van 1956? Wie was Gonzague en waarom die naam op de postzegel? Het was toch niet gebruikelijk dat de naam van ontwerpers op de Nederlandse postzegels werden toegevoegd?

In 1955 werd op initiatief van de Franse Post een wedstrijd uitgeschreven voor de zes landen die samen de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal vormden, de E.G.K.S. Dit waren Frankrijk, België, Luxemburg, de Bondsrepubliek Duitsland, Italië en Nederland. Gedacht werd aan één gemeenschappelijk ontwerp. De afbeelding zou worden gekozen uit de ingezonden ontwerpen. De Nederlandse PTT deed ook mee en verzocht drie grafische kunstenaars om ontwerpen in te dienen. Het waren M.C. Escher, S.L. Hartz en Rein Draijer.

Ontwerpen van Escher en Hartz

Escher diende één ontwerp in, de kaart van Europa met daarboven het woord Europa. Hij wilde met zijn ontwerp de pogingen uitbeelden om tot één Europa te komen. Hartz zocht een oplossing door de twee letters F en E to combineren tot een soort monogram. De letters staan voor Fédération Europénne. In het tweede ontwerp was de symboliek en mythologie zijn uitgangspunt: de schaking van Europa door Zeus.

Draijer

Draijer tekende een figuur die de vlaggen van de zes landen in een soort fakkel vasthield, terwijl het kind op zijn schouder een vlaggetje in de hand hield waarop 12 sterren waren afgebeeld, de nieuwe vlag van Europa. Op het tweede ontwerp liet hij het oude Europa zien met het nieuwe schild. Een schild dat de beschaving en industrie van Europa beschermt.

Ontwerp postbeambte wint

In Parijs werd op 20 maart 1956 een keuze gemaakt uit de ontwerpen van de zes landen. Het ontwerp van de Franse postbeambte, hij was amateurtekenaar, Daniel Gonzague werd tot winnaar uitgeroepen.

Aan de hand van een zwart-wit foto van het ontwerp van Gonzague werd door een medewerker van de Dienst voor Aesthetische Vormgeving van het Staatsbedrijf der PTT, Ben Duyvelshof, de uitwerking vervaardigd ten behoeve van de twee Nederlandse postzegels. Een van 10 cent (port voor binnenlandse brief) en een van 25 cent (port voor brief naar het buitenland). De belettering werd verzorgd door Pieter Wetselaar, medewerker van drukker Joh. Enschedé & Zonen te Haarlem.

De overige vijf deelnemende landen maakten eveneens vanaf de zwart-wit foto hun ontwerp. De Nederlandse Europazegels werden uitgegeven vanaf 15 september tot en met 14 november 1956. De geldigheid voor de frankering eindigde op 31 december 1957.

De twee zegels samen op één poststuk ziet men niet zo vaak. In dit geval is de envelop gefrankeerd met een zegel van 25 cent voor het briefport buitenland en twee zegels van 10 cent, samen 20 cent voor het luchtrecht. Een mooie combinatie.

Door de afbeelding kreeg de serie Europazegels van 1956 de naam: Europa in de steigers. We zijn nu meer dan vijftig jaar later. Staat Europa nog steeds in de steigers? Of stort het bouwwerk ineen? Je zou het zo zeggen als je de zegels van 25 cent op de envelop ziet. Gonzague had wellicht een vooruitziende blik toen hij zijn ontwerp maakte. In elk geval is zijn naam vereeuwigd op de postzegels van zes verschillende landen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Nederland Europa CEPTNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 7 december 2012 om 11:44

    Ik vind het ontwerp van escher toch ook wel wat hebben.

  • aadb op 7 december 2012 om 14:18

    @Het is de kompleetheid in de steigers ,waar bij aangetekent dat Escher de meester van de doorloop variatie was .Maar dat blijft ons (bespaart ) met dit ontwerp .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)