Paul McCartney 80 jaar: The long and winding road - Postzegelblog

Paul McCartney 80 jaar: The long and winding road

4

Paul McCartney (1942) wordt 80 jaar op 18 juni 2022. De grootste componist wereldwijd is niet iemand uit de klassieke muziek maar uit de populaire muziek. Menig filatelist heeft de jaren ’60 meegemaakt met de muziek van The Beatles en later vanaf de jaren ’70 tot nu genoten van Paul’s muziek als onderdeel van de groep Wings of als soloartiest. Engeland heeft  zegels uitgegeven van The Beatles en van Paul McCartney. In deze blog mijn favoriete song en bijzondere achtergronden van Paul. Gelet op zijn lange carrière is dit geen uitputtende lijst. U kent vast ook andere hoogtepunten van Paul.

The Beatles

The Beatles was een rock-en popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De groep was actief van 1960 tot 1970 en wordt algemeen beschouwd als de invloedrijkste band uit de geschiedenis van de popmuziek. De bezetting bestond uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr; eerdere leden waren Stuart Sutcliffe en Pete Best.

Engeland (2007): Presentation Pack: The Beatles – Albums.

Al vrij snel na hun doorbraak kregen de leden van The Beatles te maken met hysterische reacties van voornamelijk jonge tienermeisjes, die tijdens concerten de muziek met hun gegil overstemden. Voor dit gedrag raakte de term ‘Beatlemania’ in zwang.

Engeland (2007): Presentation Pack: The Beatles – Beatlemania.

Tijdens hun carrière verrichtten ze pionierswerk in de geluidsstudio, waarvoor ze in brede kring lof oogstten. Onder hun invloed groeide de popmuziek uit van een op Amerikaanse rhythm-and-blues gebaseerd genre tot een veel breder georiënteerde muzieksoort. Met de ontwikkeling en de verfijning van hun muziek, geleid door het songwritersduo Lennon-McCartney, werden The Beatles steeds meer beschouwd als belichaming van de gezamenlijke idealen van de sociaal-culturele revoluties tijdens de jaren zestig. The Beatles zijn tot nu toe de bestverkopende band in de geschiedenis, met een geschatte verkoop van meer dan 600 miljoen platen wereldwijd. De groep staat bovenaan de lijst van de succesvolste ‘Hot 100’-kunstenaars aller tijden van het Amerikaanse Billboard Magazine. The Beatles kreeg tien Grammy Awards. Collectief zijn The Beatles opgenomen in de ‘Time 100: The Most Important People of the Century’, een compilatie van de 100 invloedrijkste personen van de twintigste eeuw van het tijdschrift Time.

Engeland (2007): The Beatles – A3 poster.

Als echte hoogtepunten in het repertoire gelden de albums A Hard Day’s Night (1964, soundtrack van de gelijknamige film), Rubber Soul (1965), Revolver (1966), Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), The Beatles (1968) en Abbey Road (1969). Hun album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967 geldt als een mijlpaal in de popgeschiedenis.

 

The long and winding road

Het mooiste nummer van The Beatles vind ik ‘The Long and Winding Road’. Het nummer werd in 1970 uitgebracht op het laatste album van The Beatles, Let It Be.

7″ single hoes.

The Beatles – The Long and Winding Road (1970) remastered 2009:

https://www.youtube.com/watch?v=fR4HjTH_fTM

Het nummer werd in de Verenigde Staten ook uitgebracht als single en bereikte daar als laatste single van The Beatles de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Het nummer staat op naam van John Lennon en Paul McCartney, maar werd geschreven door McCartney.

‘The Long and Winding Road’ uitgebracht op album ‘Let It Be’.

Nadat The Beatles het nummer hadden opgenomen, voegde producer Phil Spector, zonder medeweten van McCartney, opnamen van een orkest aan het nummer toe in de stijl van zijn Wall of Sound-techniek. Dit was voor McCartney een van de redenen om The Beatles te verlaten. Mijn vertaling van het lied: Het leven is geen recht pad gericht op succes. Het is een lange en bochtige weg met hoogte- en dieptepunten.

The Long and Winding Road werd door Paul McCartney geschreven ten tijde van de opnamen van The Beatles (The White album). Het nummer is een melancholische ballade waarin McCartney lijkt te verwijzen naar de groeiende spanningen in de band, die uiteindelijk zouden leiden tot het uiteenvallen van de band. McCartney schreef het nummer op de piano in zijn boerderij in Schotland. Tijdens het schrijven van het nummer probeerde McCartney naar eigen zeggen de stijl van soulzanger Ray Charles te volgen. Naar verluidt is de weg die in de liedtekst genoemd wordt een bestaande weg. Het zou gaan om de B842 en 50 kilometer lange, slingerende weg die loopt van Kintyre naar Campbeltown, de plaats waar McCartneys boerderij stond.

 

Paul McCartney

Sir James Paul McCartney CH MBE (Liverpool, 18 juni 1942) is een Brits popmuzikant en componist. Hij werd in de jaren ’60 bekend als basgitarist, pianist, gitarist, zanger en songwriter van The Beatles. Zijn muzikale samenwerking met John Lennon wordt nu nog steeds beschouwd als een van de succesvolste in de popmuziek. Nadat The Beatles in 1970 waren gestopt heeft McCartney een uitbundige solocarrière gehad. Ook richtte hij in 1971 de band Wings op, onder andere samen met zijn eerste vrouw Linda McCartney. Na het uiteenvallen van deze band in 1980 heeft McCartney vooral albums onder zijn eigen naam gemaakt. McCartney kreeg in 1965 de decoratie van Lid van de Orde van het Britse Rijk. Sinds 1997 is hij ook ridder in de Orde van de Eregezellen. Hij kreeg deze onderscheidingen voor zijn langdurige muziekcarrière.

Engeland (2021): Presentation Pack: Paul McCartney – In the studio.

 

Live and Let Die (1973)

De beste James Bondfilm vind ik ‘Live and Let Die’. Niet alleen omdat de titeltrack gezongen door Paul McCartney & Wings past bij de spanning van de film. Dit is de eerste James Bondfilm, waarin Roger Moore de rol van Bond vertolkte, ter vervanging van Sean Connery. Voodoo en Tarot spelen een belangrijke rol in de film. Het is de achtste James Bondfilm, uitgebracht in 1973 en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ian Fleming uit 1954.

 

Paul McCartney and Wings – Live and Let Die (1973): https://www.youtube.com/watch?v=wYQZHNwIUq8

James Bond (007) reist naar Harlem, New Orleans en de Caraïben om de mysterieuze Dr. Kananga, beter bekend als Mr Big, te onderzoeken. Bond redt de boel tijdens een voodoo-ritueel en het stuntteam vestigt een wereldrecord voor een speedbootsprong.

Engeland (2020): uit de serie James Bond

 

Mull of Kintyre (1977)

Medio jaren ’60 verdienden de individuele Beatles snel veel geld. Om te voorkomen dat al het geld naar de Belastingdienst ging, kregen alle vier de Beatles het advies om te investeren in vastgoed. Behalve aankoop van een woning in Liverpool, liet Paul ook zijn oog vallen op een buitenverblijf op het Schotse schiereiland Kintyre. In de stille, dunbevolkte streek, waar het in de geschiedenis vooral draaide om de visserij, landbouw en het maken van whiskey, lag ergens ten noorden van de plaats Campeltown een vervallen boerderij: High Park Farm. Uiteindelijk kocht Paul zijn buitenverblijf en stuk land (74 hectare) voor 35.000 pond van de familie Brown.

Engeland (2021): Presentation Pack: Paul McCartney – Albums.

Het was Linda Eastman die Paul vanaf 1968 aanspoorde om de boerderij te verbouwen om definitief te wonen. Met woorden van die strekking spoorde zij Paul aan om meer te genieten van zijn Schotse stulpje. Zo werd High Park Farm in de jaren ’70 een plek waar het groeiende gezin de rust en de ruimte vond om te ontspannen, tussen alle plaatopnamen en Wings-tournees door. Met een moestuin onder handbereik, een verzameling dieren brachten Paul en Linda met hun kinderen gelukkige jaren op het platteland.

Wings – Mull of Kintyre (1977): https://www.youtube.com/watch?v=EH7I-WV0LZA

Mull of Kintyre is een nummer uit 1977, geschreven door Paul McCartney en Denny Laine, en uitgevoerd door de groep Wings. De plaatselijke doedelzakband kreeg een prominente rol bij het nummer. Het nummer was bedoeld als eerbetoon aan het pittoreske schiereiland Kintyre in Schotland, waar McCartney sinds 1966 de High Park Farm bezat, en aan de landtong, de Mull of Kintyre. Op 11 november 1977 werd het nummer op single uitgebracht. De plaat was Wings’ grootste hit in thuisland het Verenigd Koninkrijk, waar het met kerst 1977 de populairste kerstplaat werd in de UK Singles Chart. Het was ook de eerste single waarvan in het Verenigd Koninkrijk meer dan twee miljoen exemplaren werden verkocht. De plaat werd een gigantische hit in Europa en Oceanië. In de Verenigde Staten, Canada en Japan was de plaat minder succesvol met respectievelijk een 45e, 44e en 69e positie. Het nummer verschijnt in 1978 op het verzamelalbum ‘Wings Greatest’.

Toeristen info: https://www.wildaboutargyll.co.uk/visit/kintyre-and-gigha/

 

Laatste info over McCartney, McCartney II en McCartney III:

Een duidelijke onderbreking van The Beatles en zo ver van het productie-extravaganza van hun laatste album Abbey Road als je maar kunt krijgen, Paul McCartney’s solodebuut (1970) werd grotendeels opgenomen in zijn woonkamer, waarbij de auteur elk instrument bespeelde. Het geluid van een briljante muzikale geest die willekeurige ideeën naar buiten gooit – en ontdekt dat ze allemaal werken – klinkt 50 jaar later nog steeds meeslepend, met zijn losse lappendeken van liedjes, fragmenten van liedjes, instrumentals en experimenten.

Opnieuw thuis opgenomen en met verbijstering begroet bij de release, nam McCartney II (1980) uiteindelijk zijn rechtmatige plaats in als een van de meest gevierde solo-albums van de auteur. McCartney stortte zich op experimenten, grotendeels aangedreven door synthesizers en drummachines, die varieerden van funky (‘Temporary Secretary’ of ‘Coming Up’) tot ronduit bizar (‘Bogey Music’). Dezelfde sessies leverden ‘Wonderful Christmastime’ op, een eeuwige favoriet van de feestdagen.

Geïnspireerd door de omstandigheden van de lockdown om terug te keren naar de home-studio, one-man-band benadering van de vorige albums in de McCartney-serie, verscheen McCartney III eind 2020 onverwachts, een kritisch geprezen verzameling nummers variërend van akoestische ballads tot keiharde rock-‘n-roll. De experimentele geest van zijn voorgangers in de McCartney-serie werd onderstreept door zijn lange instrumentale opener, ‘Long Tailed Winter Bird’, en de krachtige, episodische acht minuten van ‘Deep Deep Feeling’.

https://www.paulmccartney.com/news/pauls-iconic-mccartney-trilogy-available-together-for-the-first-time-as-a-limited-edition-box-set

Promotieclip van de Box-set: https://www.youtube.com/watch?v=EhBoel-KPmU

 

Prestigeboekje uitgave 2021

De kaft (voorkant, achterkant) van het prestigeboekje uitgave 2021.

 

 

Meer info:

Paul McCartney: https://www.paulmccartney.com/

McCartney Times: https://mccartney.com/

Speciale Sleutelstad uitzending 18 juni van 13.00 tot 17.00 uur:

https://sleutelstad.nl/2022/06/15/sleutelstad-brengt-macca-special-tijdens-80e-verjaardag-paul-mccartney/

McCartney Magazine in NL: https://www.mccartneymaccazine.com/

Beatlesfanclub: https://beatlesfanclub.nl/

50 jaar Abbey Road in 2019:

https://www.postzegelblog.nl/2019/10/15/50-jaar-abbey-road-en-andere-zebrapaden/

50 jaar Pinkpop met Paul (Isle of Man) in 2019:

https://www.postzegelblog.nl/2019/06/13/50-jaar-pinkpop-het-oudste-muziekfestival-van-de-wereld/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,82 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)