Dan veranderen we dat toch even! - Postzegelblog

Dan veranderen we dat toch even!

2

Er is op Facebook een websiteblog die zich bezig houdt met de filatelistische paleoantropologie, de filatelie die zich bezig houdt met de prehistorische ontstaans-geschiedenis van de mensheid en zijn voorouders. Ik ben er ook lid van, en de groep speurt via de webwolk het wereldgebeuren af naar postzegels van fossiele schedels, prehistorische werktuigen, grotschilderingen en ook natuurlijk de postzegels waarop geleerden staan, met name Darwin, die zich intensief met deze tak van wetenschap hebben beziggehouden.

Een prachtig thema gebied met enkele zeer mooie uitgaves. Niet zo lang geleden werden we verblijd met weer een reeks prachtige zegels uit de Republiek Guinee. Nou ja verblijd…. Het zijn schitterende velletjes, in verhouding peperduur en de inwoners van Guinee zullen de laatste zijn die deze zegels onder ogen krijgen, want deze zegels worden speciaal voor de filatelistische markt gemaakt door een uitgeverij in Vilnius, Litouwen.

 

 

Zij produceren aan de lopende band zegels van Burundi, Mozambique, Centraal Afrikaanse republiek, Niger, Sao Tomé, De Comoren, Djibouti, Sierra Léone, Guinée Bissau, De Salomoneilanden, Guinea, Togo, de Malediven en Ivoorkust. Op de laatste zegels van Guinea stond Darwin en er werd herinnerd aan zijn ‘verdwijning’ 80 jaar geleden. Verder stonden er schedels bij getekend, maar van de verkeerde voorouders.

Meteen verbaasden zich enkele bloggers wat er 80 jaar geleden dan wel gebeurd zou zijn. Darwin was immers al 135 jaar geleden gestorven, ‘verdwenen’ dus. En wat versleten werd als de schedel van de Homo erectus zou de Homo naledi moeten zijn. Wie schetst onze verbazing toen vier (4!) dagen later al nieuwe zegels werden getoond waarop de fouten hersteld waren. De juiste afbeelding van Homo erectus, werd echter ook veranderd in het foute Homo naledi. De vraag is verder wat Darwin te doen heeft met het DNA, noch met het bestaan van de genetica, waarvan de ontdekking pas na de dood van Darwin plaats vond. Je vraagt je af: wie controleert daar de juistheid van de zegels? Als je weet dat een postzegel bij de Nederlandse Posterijen minimaal een voorbereidingstijd van twee jaar vereist, en als er ooit een fout gemaakt zou worden dan gaat de hele editie de papiermand in. Ik zie ze nog in de staatsdrukkerij van Mechelen de mannen en vrouwen, elk blad met zegels handmatig controleren en geen misdruk kwam ooit naar buiten.

Mijn conclusie is: ze doen maar wat, maken mooie plaatjes en verkopen goedkoop papier heel duur, goocheme jongens daar in Litouwen!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Burundi TogoNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 4 januari 2018 om 12:40

  Het is in het Frans heel gebruikelijk om het overlijden van iemand aan te duiden met “sa disparition”. Dat wordt in deze context in het Nederlands dus niet vertaald door “zijn verdwijning”, maar eenvoudig door “zijn overlijden”.
  En wat betreft die zegels: het moet worden gezegd dat die Litouwse plaatjesfabriek allang niet meer zou draaien indien themaverzamelaars niet al die plaatjes zouden kopen.

 • Franc Rossi op 7 januari 2018 om 17:32

  Je vraagt je terecht af wat Darwin te maken heeft met DNA etc.
  Maar wie weet wat het verband is tussen Madame Curie en honden?? Congo heeft hele (dure) reeksen met dezelfde afbeelding van haar met daarnaast elk denkbaar hondenras.
  Soms wordt er door deze landen aandacht geschonken aan iets of iemand waar normale postdiensten geen oog of ruimte voor hebben, maar de standaard zou moeten zijn “Niet kopen die troep”.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)