Rozen en chocolade voor Valentijnsdag 2024 - Postzegelblog

Rozen en chocolade voor Valentijnsdag 2024

0

Dit is de zesde blog over Valentijnsdag. Wat geeft u aan uw geliefde op 14 februari? Bloemen of chocolade of een stedenreis? Weet u waar de meeste rozen vandaan komen? En verhoogt chocolade uw libido? Deze blog gaat over rozen en chocolade. Onderaan de blog vindt u mijn eerdere Valentijnsdagblogs.

Rozen

De rozen die in Nederland gekweekt worden, worden geteeld in gesloten systemen. Het milieu wordt zo veel mogelijk ontlast. Voorbeelden van het ontlasten van het milieu zijn het recirculeren van drainwater, het inzetten van biologische gewasbescherming en het gebruikmaken van warmtekrachtkoppelingen (wkk). Deze wkk’s zetten aardgas om in elektriciteit, warmte en CO2. Al deze producten worden vervolgens verbruikt in de kas voor het stimuleren van de groei. Tegenwoordig zijn er in Nederland ook al netwerken van leidingen met zuivere CO2. Deze CO2 wordt opgevangen als restproduct in industriële installaties (raffinaderijen) en vervolgens getransporteerd naar kwekers. Deze kwekers verbruiken deze CO2 vervolgens in de kas.

Sinds het laatste decennium van de 20e eeuw verliest Nederland gestaag zijn productieareaal snijrozen aan voornamelijk Kenia en later ook Ethiopië. Zo’n 70 procent van de bloemen die afkomstig zijn uit Kenia wordt via Nederland door Europa verspreid. Voor de teelt van Nederlandse snijrozen wordt in vergelijking met Afrikaanse snijrozen meer fossiele brandstoffen verbruikt, dit inclusief luchtvracht. Afrikaanse snijrozen worden doorgaans met meer gewasbeschermingsmiddelen geteeld. Dit is wel aan veel regels gebonden en de omstandigheden waaronder dit gebeurt zijn voor het bedrijf bijvoorbeeld beter dan tot voor kort in de Nederlandse rozenteelt.

De prijs van een boeket rozen zal hoog zijn vanwege de vrachtvluchten door Ethiopian Airlines en Qatar Airways. Verder is er ook sprake van schaarste in het aanbod en gestegen energiekosten voor bloemenkwekers.

 

Chocolade

Chocolade is een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine, de stoffen cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis). Vanwege de aanwezigheid van deze stoffen is het populaire misverstand ontstaan dat chocolade een stimulerend effect op de hersenen zou hebben en bovendien verslavend zou zijn. Dit is echter niet het geval, omdat de genoemde stoffen in een dusdanig kleine concentratie voorkomen in chocolade, dat een gemiddeld mens vele tientallen kilo’s pure chocolade zou moeten eten om ook maar het geringste effect te ervaren.

Zwitserland (2001): 100 jaar Chocosuisse. De zegel die het uiterlijk maar ook de geur heeft van een vierkant chocoladestuk. Vel met vijftien postzegels is bedekt met een vernislaag. Een lichte druk van de vinger is voldoende om een ​​geurige synthetische substantie vrij te geven.

Chocolade heeft de reputatie een afrodisiacum te zijn. De Azteken geloofden destijds al in de kracht hiervan. Het waren de Spanjaarden die dit geloof meenamen naar Europa. Er bestaat vermoeden dat de stof fenylethylamine in de chocolade hieraan ten grondslag ligt, daar deze ook door de mens wordt aangemaakt wanneer emotioneel genot wordt ervaren. Mogelijk kan ook de aanwezige cafeïne als stimulatiemiddel hieraan bijdragen. Het weggeven van chocoladeproducten wordt vaak als geschenk van liefde gezien. Wellicht vanwege smaakassociaties en uiterlijke onweerstaanbaarheid die pralines en andere chocoladegerechten hebben op veel mensen.

België (2013): Belgische chocolade (chocoladehagelslag, stukken chocolade, praline, chocoladepasta, chocoladerepen).

De cacao in chocolade staat bekend als zinnenprikkelend middel, die ervoor zorgt dat jouw libido een boost krijgt. In chocolade zit het stofje fenylalanine: een liefdespeptide dat je lichaam zelf in kleine hoeveelheden aanmaakt. Wanneer je chocolade eet, schiet de productie van dit stofje omhoog. Resultaat: extra veel vlinders in je buik.

Frankrijk (2009): Chocolade

Ook kan fenylalanine ervoor zorgen dat de aanmaak van lichaamseigen neurotransmitters (dopamine en serotonine) wordt gestimuleerd. Dopamine is betrokken bij het beloningssysteem van de hersenen en is medeverantwoordelijk voor een verliefd gevoel. De cacao in chocolade bevat tryptofaan en dit bevordert het stimuleren van serotonine. Serotonine heeft een belangrijke rol in je lichaam en heeft onder andere invloed op je stemming. Een tekort aan dit stofje kan leiden tot depressie, lusteloosheid en voortijdige zaadlozing.

Filipijnen (2022): Valentijnsdag (let op de mondkapjes).

Kan je met chocolade je libido verhogen? De fenylalanine die in chocolade zit wordt grotendeels al afgebroken voordat het bij de hersenen komt. Wel is het zo dat in pure chocolade meer cacao zit en dus ook meer fenylalanine. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat chocolade een seksueel prikkelend effect heeft. Het liefdesgevoel is nu eenmaal complex. Wellicht helpen de chocolade hartjes!

 

Meer info:

Eerdere Valentijnsdag blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/valentijnsdag/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Frankrijk ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)