Minder, minder, minder... - Postzegelblog

Minder, minder, minder…

5

Gelezen in editorial van ons lijfblad ‘Filatelie’ (10/2016) dat ene heer Voorn, marketing directeur PostNL, nog nooit gehoord had van klachten van filatelisten over pennestreken of overdadige stempeling, ‘postzegelmoord’. Ik vind dit een teken van onverschilligheid, schandelijk.

Dit terwijl postzegels zowat uitsluitend door verzamelaars gekocht worden en Voorns broodheer PostNL dreigt kopje onder te gaan, immers men doet het nu met de snelle en goedkope e-mail. In hetzelfde nummer van Filatelie artikel ‘Column 15: we moeten af van postzegels verzamelen’. Met name een land compleet krijgen in een voordrukalbum zou oubollig zijn en iets van gisteren. Nota bene geschreven door J.C. van Duin, voorzitter KNBF. Ik denk dat je met zo’n voorzitter de oorlog niet zal winnen.
Het is populair om naar ‘de jongeren’ te wijzen. Die lezen geen boeken, stellen geen prijs op horloge, vulpen of camera, en weten niets van aardrijkskunde en geschiedenis, twee steunpilaren voor de filatelist. Alleen interesse voor scooter, mobieltje en popmuziek. Allemaal juist maar…..het heeft niet met filatelie en postzegels sparen te maken!
In de huidige wereld en dus ook in Nederland wordt verzameld bij het leven. Wat er al zo verzameld en verhandeld wordt, zie bv Catawiki.nl op uw computer, elke week tientallen veilingen. Ook postzegels, ik meen vier veilingen per week. Of bezoek een verzamelaarsbeurs: zwart van de mensen. Raadpleeg een catalogus: de meeste prijzen stijgen. Kortom het gaat goed. Met een enkel onderdeel gaat het niet goed, zoals naoorlogs Nederland. Ongebruikt met plakker: onverkoopbaar op een paar hoge frankeerwaardes na. Maar daar hoef je de hele filatelie niet aan op te hangen. No sir!
Ikzelf heb tig jaren postzegels sparen achter de rug. Jawel, landen zo compleet mogelijk in voordrukalbum, vanaf het prille begin anno het 19e eeuwse jaar kruik. Met uitzondering van luchtpost, doe ik niet aan motief sparen. Het zijn alles bijeen nogal veel collecties geworden, alle zeer gevorderd in hoofdnummers. Die collecties moeten de deur uit, want het eeuwige leven heb ik niet: minder, minder is nu het parool. Het gaat om zo’n veertig landen dus het moet een gerenommeerde veiling worden met goede internationale contacten.


Na wikken en wegen kwam ik terecht bij Corinphila in Amstelveen. Die heeft zusterbedrijven en correspondenten in verschillende landen. Wat ik heb ingebracht, werd door de Corinphila heren en dames vakkundig verdeeld in 56 kavels, in hun papieren en online veilingcatalogi in detail beschreven en geillustreerd. En zo kwamen mijn verzamelingen 14-17 september onder de hamer. Het resultaat was boven verwachting. Vele kavels brachten in euro ’s op wat ik in guldens had betaald. Alle kavels vonden een koper. Uitschieters: de hoge opbrengsten van landen in Azië, Afrika en het Midden Oosten maar ook die van Polen, Newfoundland, Finland, Hongarije, Engeland. Ook sommige apart geveilde topnummers zoals de eerste zegels van Br.Indie en Burma, Polen nr 1 (afgehamerd voor bijna het drievoudige van mijn aankoopsom in 2013), Engelse pondzegels:topprijzen. Geweldig, het kon niet beter. Vlotte afrekening, opbrengsten binnen een maand overgemaakt (HH inbrekers opgelet: thuis is geen cent te vinden, het staat op de bank of is al uitgegeven).

6
Deze feiten zijn dus in tegenspraak met de zwartgallige opstelling van onze filatelistische voorman. En zo blijft het ook, ongeacht het lot dat PostNL mogelijk wacht. Denk maar aan Napoleon of aan Chinese keizers. Dood en begraven maar de kenmerkende goederen uit hun dagen (klokken, meubels, porselein, handwapens) worden verzameld en op druk bezochte veilingen geveild. Zo heeft ook de postzegel, en met name de landenverzameling in voordrukalbum, tot in lengte van dagen een mooie toekomst. Zolang het maar geen naoorlogs Nederland is.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Finland Groot Brittannië Nederland Polen NapoleonNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 25 oktober 2016 om 14:52

  Aha, nu snap ik de context van al die cynische commentaren, afgelopen week. Je hebt gewoon te weinig te doen, nu je al die postzegels de deur uit gedaan hebt. Ik zou zeggen stort je op het schrijven van interessante verhalen over filatelie en anderszins, ik lees ze met aandacht!

 • Jan Cees van Duin, voorzitter KNBF op 26 oktober 2016 om 21:32

  Met de heer Levert ben ik het graag eens dat “in de huidige wereld en dus ook in Nederland verzameld wordt bij het leven.”. Ook postzegels. En laat dat vooral zo blijven!
  De realiteit is helaas wel dat telkens minder mensen actief postzegels sparen. De ledenaantallen bij verenigingen en abonnee-aantallen op postzegeltijdschriften nemen af.
  Maar laten we elkaar niet de put in praten, velen hebben heel veel plezier in het filatelie bedrijven.
  Koppen van columns zijn vaak uitdagend, uitnodigend tot lezen. Dan blijkt vervolgens de inhoud haast het tegengestelde van de kop. Maar hopelijk toch interessant!
  Op elk gebied zijn er trends. Sommige zaken gaan min of meer over, andere zaken komen op. Zo is de realiteit dat verzamelen in voordrukalbums minder gebeurt dan vroeger. Dat komt o.a. door de grote hoeveelheid nieuwe uitgiften en door de hoge prijs van de supplementen. Maar verzamel wat je wil en hoe je wil. Je bent zelf de ‘baas’ over je eigen verzameling.
  Philip Levert geeft aan met mij de oorlog niet te zullen winnen als hij de kop van mijn Column in het Maandblad Filatelie leest: “We moeten af van postzegels verzamelen.”. Jammer, want graag strijd ik samen met de hem. Postzegels verzamelen is zo leuk, zo leerzaam, enz. Maar we hebben een duf imago. Daar moeten we vanaf! Mijn oproep is of een meer aansprekende naam kan worden gevonden voor onze zo fascinerende hobby, we moeten misschien wel af van het begrip “postzegelverzamelaars”. Wat we doen is veel meer dan dat, en ook veel uitdagender!
  Wie heeft een suggestie?

 • Jos van den Bosch op 26 oktober 2016 om 23:02

  ‘Pincetheffers’ misschien?

 • willem hogendoorn op 27 oktober 2016 om 09:56

  De chique benaming van een postzegelverzamelaar is “filatelist” Maar of je daar mee scoort…?

 • Philip Levert op 27 oktober 2016 om 10:59

  Jan Cees: zoals Willem Hogendoorn al opmerkte bestaat de chique naam al:
  filatelie. Philatelie is nog chiquer maar alla. Er zijn maar heel weinig andere verzamelgebieden met een eigen chique naam.
  Algemene les Jan Cees: in jouw functie van boegbeeld, geen boude uitspraken meer. Voor je het weet sta je in Postzegelblog te kijk.
  Op de veiling hebben collecties in voordrukalbum verre de voorkeur. De reden ligt voor de hand: de aanbieder krijgt in blanco album of stockboek alle kans de zegels zodanig te draperen dat niet direkt opvalt dat de topwaarde ontbreekt. Aspirant kopers hebben op de kijkdag maar weinig tijd om een en ander na te pluizen wat in een voordrukalbum direkt duidelijk is.
  Bovendien ziet de verzameling in voordrukalbum er netjes uit in de kast van de filatelist.
  Dus: in voordrukalbum, alle extra’s (poststukjes, stempels, andere filatelistische elementen) op blanco pagina’s er tussenin.
  Wie wil tentoonstellen: mouwen opstropen en collectie opnieuw opzetten op speciale bladen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)