Thulamela - Postzegelblog

Thulamela

3

Deze naam vond ik op het omslag van een zogenoemd hangboekje van de Zuid-Afrikaanse post. Op de achterzijde was enige informatie aangebracht met betrekking tot de naam.

thulamela boekje

thulamela boekje

Het gaat over de ruïnes van Thulamela op een heuveltop in de noordoostelijke hoek van het Kruger Nationale Park. Maar verdere informatie ontbrak. Nieuwsgierig heb ik het boekje opengemaakt en daar trof ik een serie postzegels die ik kende. Het was de serie van vijf zegels in stripvorm, uitgegeven op 8 mei 1996 voor de frankering van prentbriefkaarten die per luchtpost moesten worden vervoerd. Opvallend was, dat op de zegels géén frankeerwaarde was opgenomen, maar alleen de aanduiding: Airmail postcard rate.

thulamela-inhoud

thulamela-strook

Welke relatie hadden de postzegels met de tabs of aanhangsels onder de zegels? De eerste zegel, met de witte neushoorn, niet zo veel, alleen dat deze voorkomt in het Krugerpark.

thulamela-inhoud-a-112.jpg thulamela-inhoud-b-113.jpg
Maar ook de buffel komt in dat park voor en ook leeuwen. Had de Afrikaanse vrouw wellicht sieraden van buffelhoorn? En was het skelet van een door een aanval van een leeuw overleden Afrikaanse jager?

thulamela-inhoud-c-114.jpg thulamela-inhoud-d-115.jpg

Het luipaard was wel duidelijk! Waarschijnlijk een koning van het rijk Thulamela draagt een luipaardvel. En de Afrikaanse olifant? Met sieraden uit ivoor?

thulamela-inhoud-e-116.jpg

De tekst op de binnenzijde van het omslag gaf wel veel informatie over het oude rijk Thulamela.
thulamela-tekst-118.jpg

thulamela-tekst-119.jpg

Wil je meer weten over Thulamela? Kijk dan op www.learn.columbia.edu/thulamela. Zo heb ik zelf ook nog veel geleerd van zo’n simpel hangboekje.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (3) Schrijf een reactie

  • toon op 3 juni 2008 om 10:25

   De opgegeven link naar het gebied van Thulamela geeft aan dat er eigenlijk maar een klein gedeelte in Zuid-Afrika ligt, terwijl het merendeel in Zimbabwe ligt. ZA brengt mooie postzegels over deze historische site. En wat doet Zimbabwe?

  • Dolores op 3 juni 2008 om 10:32

   Hee dat is leuk, deze uitgifte en de achtergrondinformatie hierover. Het is inderdaad niet meteen duidelijk dat het ook om de archeologie gaat, alhoewel, na lezen van het stukje wel.

   Maar hoe zit het nu met de frankeerwaarde, kunnen deze postzegels wel gewoon op een briefkaart?

  • dolores op 21 augustus 2008 om 23:09

   http://www.suedickinson.co.za/thulamela.html

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)