De postzegels van Faroer in 1980 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1980

2

De vragen en klachten over de in 1979 uitgegeven postzegel van 25 Kronen waren wat weggeëbd toen van verzamelaars van gestempelde postzegels, los of in blokken van vier, de opmerking kwam, dat men liever ‘normaal’ gestempelde postzegels zag, dan voorzien van een machinaal aangebrachte afdruk van het stempel van de eerste dag van uitgifte. Er was echter geen alternatief.

 

Maar eerst kwam nog een serie postzegels uit met afbeeldingen van inheemse planten. De serie van vijf stuks was ontworpen door Bardur Jákupsson en uitgegeven op 17 maart 1980. Op de postzegel van 90 øre is de zeeweegbree afgebeeld. Het plantje komt niet alleen op de Faroer eilanden voor maar in het gehele noordelijke deel van Europa tot zelfs in Nederland waar deze echter zeldzaam is. Op de zegel van 110 øre is de gletsjerboterbloem weergegeven. Deze plant komt op de noordelijke eilanden voor van Europa zoals Groenland, IJsland en de Faroer eilanden. Maar ook in het hooggebergte van Europa zoals de Alpen en Pyreneeën. Gezien de kleur van de bloemen op de postzegel lijkt het echter meer op de gletsjerhanevoet of gletsjerranonkel. Ook het blad komt niet helemaal overeen met die van de gletsjerboterbloem.

De rode steenbreek siert de derde postzegel met opvallend lange stelen. Meestal bloeit de plant op kortere stelen, dichter bij de rotsachtige bodem. En ook de blauwe randjes rondom de paarse bloemetjes komen wat onnatuurlijk over. De plant komt men niet vaak in het wild tegen. Wel in gekweekte vorm in tuincentra.

 

Dat het moeilijk is om kleuren precies ‘sluitend’ te krijgen is te zien in de vergroting van een deel van de postzegel. Het linker detail is niet zo mooi sluitend als het rechter detail. Bij de linker afbeelding is het net of men door een 3D-bril moet kijken.

 

De op de postzegel van 200 øre afgebeelde Saxifraga stellaris wordt bij ons de stersteenbreek genoemd. En normaal zijn het witte in plaats van blauwe bloemetjes met enkele stippen op de bloemblaadjes. Dit plantje komt eveneens voor in de meest noordelijke streken van Europa, maar ook in de Alpen en de Pyreneeën. Het plantje is ook aangetroffen op de flanken van de Snowdon, de hoogste berg van Wales. Op de zegel van 400 øre is een vrouwenmantel afgebeeld. De plant wordt als bodembedekker door tuincentra aangeboden en is dan een variëteit met de toevoeging pumila.

 

De twee postzegels die op 6 oktober 1980 uitkwamen vallen in de jaarlijkse reeks Europazegels. Voor dat jaar was gekozen voor beroemde personen. Vanzelfsprekend zocht men hiervoor naar personen afkomstig van de Faroer eilanden. De eerste persoon was Jakob Jakobsen, geboren op 22 februari 1864 te Thorshavn, de hoofdstad van de Faroer eilanden. Hij schreef onder andere het Etymologische Woordenboek van de Norn of Norröna taal die op de Shetlandeilanden en de Orkneys werd gesproken. Het is een uitgestorven Noord-Germaanse taal. De tweede persoon is Venceslaus Ulricus Hammershaimb, geboren op 25 maart 1819 in het dorp Sandavágur op de Faroer eilanden. Hij was predikant, letterkundige en filoloog. Hij was de samensteller van de huidige spelling die op de Faroer wordt gebruikt op etymologische basis.

Bovenstaande afbeelding toont een blokje van vier zoals deze werd uitgeleverd door de Filatelistische Dienst van de Faroer als gestempeld exemplaar. De afdruk van het stempel is machinaal aangebracht en werd ook gebruikt om eerstedag enveloppen te stempelen beplakt met de Europazegels. Vele verzamelaars beschouwden dergelijke ‘gestempeld’ zegels als minderwaardig product, maar een alternatief was nauwelijks te vinden. De verzamelaar moest er maar genoegen mee nemen.

Een serie van vier postzegels met afbeeldingen van kerkbanken werd eveneens uitgegeven op 6 oktober 1980. De kerkbanken waren oorspronkelijk te vinden in het kerkje van Kirkjebøur ofwel Kirkebö op het eiland Streymoy aan de zuidwestkust met uitzicht op de eilanden Sandoy, Hestur en Koltur. Met de bouw van het kerkje werd rond het jaar 1200 begonnen en was toen gewijd aan de Maagd Maria. Maar later werd de kerk vernoemd naar Olav de Heilige.

 

Het oorspronkelijke gebouw bestaat niet meer want de kerk werd vrijwel volledig herbouwd in 1874. De kleine toren is echter nog uit 1855. De buitenmuren zijn helder wit geschilderd en het dak is van grijze leisteen. Het is de oudste nog in gebruik zijnde kerk in de Faroer. De kerkbanken bevinden zich thans in het Nationaal Museum van de Faroer in Thorshavn aan de Brekkutún. De voorstellingen zijn als volgt: Maria en het kindje Jezus, Johannes de Doper, Sint Petrus en Sint Paulus. Later zouden nog meer postzegels volgen met afbeeldingen van kerkbanken uit de kerk van Sint Olav.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Faroer Nederland Kerken ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)