Koning Willem-Alexander 50 jaar - Postzegelblog

Koning Willem-Alexander 50 jaar

8

Op 24 april 2017 wordt het postzegelvel Willem-Alexander 50 uitgegeven. Het postzegelvel telt zes postzegels en vier tabs met daarop tien foto’s van koning Willem-Alexander. Irma Boom heeft voor de bovenste reeks zwart-wit foto’s gekozen met daarop informele afbeeldingen en voor de onderste rij gekleurde met aandacht voor formele momenten.

Vel Willem-Alexander 50 – uitgiftedatum 24 april 2017

Aan boven- en onderkant van het vel zijn transparante banen in rood en blauw geplaatst, waarmee het vel een koninklijke allure en uitstraling krijgt. In de uitgespaarde witte driehoekjes bevinden zich de sorteerhaken, die naar gelijmde hoekjes verwijzen, waarmee foto’s in albums worden bevestigd.
“De extra foto’s op de tabs versterken het gevoel van continuïteit. Daardoor zijn er ook meer vaart en richting in de foto’s gekomen, net alsof je de foto’s kunt swipen”, aldus ontwerpster Irma Boom. Op een na zijn alle foto’s door Vincent Mentzel gemaakt.

Foto’s 1 en 2

Voetballend in de tuin van kasteel Drakensteyn (1975) als sportief accent van Willem-Alexander. Een foto gemaakt door prins Claus, waarmee een hommage aan zijn vader wordt gebracht.

Relaxend met boek en hond (zie ook foto tab links onder) op eigen kamer Kasteel Drakensteyn (1985).

Foto’s 3 en 4

Poserend op trap in Paleis Huis ten Bosch (1985). De eerste foto waarvoor de de koning leerde poseren.

Een bezoek aan de haven van Rotterdam (1985). In deze foto zit alles in als de lach, de vlag, het water, het binnenschip, de Willemsbrug.

Foto’s 7 en 5

Poserend voor Paleis Huis ten Bosch (1985).

Als jonge officier bij de Koninklijke Marine (1986).

Foto’s 6 en 9

Poserend met hond (Paleis Huis ten Bosch (1985). Dezelfde hond van de eerste postzegel?

Met (toen nog) prinses Maxima op staatsbezoek in Brazilië (2003).

Foto ’s 10 en 8

Op werkbezoek in Shanghai in China (1999).

Poserend in tuin van De Eikenhorst met op de achtergrond een kunstwerk van André Volten (23 november 2016).

Staatshoofden informeel op postzegels

Achtergrondinformatie van ontwerpster Irma Boom: “Het belangrijkste criterium bij de selectie van deze emissie was niet volledigheid (dat lukt niet met tien foto’s), maar evenwicht. Het ontwerp van deze emissie past in de Nederlandse traditie van postzegels met staatshoofden. Dit soort postzegels kan alleen maar in Nederland gemaakt worden.

Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar beide postzegels, die Piet Zwart in 1931 van koningin Wilhelmina maakte met fabrieksschoorstenen en schepen op de achtergrond (nvph 236/37, industrie & nijverheid, handel & verkeer). Dat was toen revolutionair.”

De Inhuldigingspostzegel met de frontaal afgebeelde Beatrix in coltrui en de Nieuwe Kerk uit Amsterdam op de achtergrond (nvph `1200) komt daarmee overeen. Irma Boom: “Dat informele past in onze ontwerphistorie. Dat dit kan, maakt Nederland zo bijzonder.”
Metzel beaamt dat en zegt: “Daardoor ontstaat ook een natuurlijk gezag in plaats van een opgelegd gezag. Je ziet op de foto’s zowel de mens Alexander als de koning Willem-Alexander. Ondanks het formaat en het beperkte aantal foto’s laat dit postzegelvel een mooi en waardig beeld zien wie koning Willem-Alexander is en wat hij doet tegen de achtergrond van de ontwikkeling van een speelse jongen tot waardig staatshoofd.”

Informeel

 

Op zijn eigen kamer in kasteel Drakensteyn (in ongedwongen houding op bank liggend) kijkt de 18-jarige Willem-Alexander (zijn hoofd ondersteunend) blij-verrast naar fotograaf Vincent Mentzel. De kroonprins houdt het boek ‘De donkere kamer van Damokles’ van schrijver Willem Frederiks Hermans in zijn hand. Op de achtergrond hangt een poster van Lionel Richie, die in 1985 op de nummer 1-hit in ons land stond met ‘Say You Say Me’. Op de voorgrond ligt een hond (ras & naam??) met een poot over de rand van de bank hangend. Rechts staat een boekenkast met daarin o.a. twee woordenboeken.
Deze foto is in 1985 in het fotoboekje ‘Alexander, een impressie van de kroonprins bij zijn 18e verjaardag’ van schrijfster Renate Rubinstein afgedrukt.
De informele informatie van deze postzegel zal ongetwijfeld met gemak uitgebreid kunnen worden door op Google ook de andere postzegelfoto’s nader aan een onderzoek te onderwerpen (zie ook postzegelblogartikel Vijf koninklijke echtparen met kinderen van 3 augustus 2008).

De Leeuw

De afbeelding op de cover van dit fotoboekje vertoont veel overeenkomst met de postzegelafbeelding met daarop de Leeuw in de Hollandse siertuin met sinaasappelboom (nvph 110/11, symbolische verbeelding van het Koninklijke Huis van Oranje, zie blogartikel De leeuw in de Hollandse siertuin van 18 augustus 2013).

Amateurfotograaf prins Claus

Willem-Alexander is als 4-jarige kleuter voor het eerst schrijvend en trampoline-springend op twee kinderpostzegels 1972 (nvph 1020 & 1023) terecht gekomen.
Op een informele manier zijn door prins Claus (als actieve amateurfotograaf) de drie zonen op een ongedwongen en natuurlijke manier gefotografeerd.

De gezichtjes van de prinsjes bleken te klein te worden op postzegelformaat. Kleinere uitsneden uit de dia’s werden voor de herkenbaarheid gekozen. Een deel van de trampoline-springende prinsjes Johan Friso, Constatijn en Willem-Alexander staat op de kinderpostzegel 1972 (Bron: Nederlandse postzegels 1972).

Herdenkingsmunt

Vijf portretten en profil van Willem-Alexander verbeelden op een compacte, aansprekende en originele manier (op de zwaar vergulde herdenkingspenning van 4 cm) de vijf decennia van zijn leven middels groei-verandering in zijn gezicht. PostNL daarentegen geeft ons met het postzegelvel een meer uitgebreid beeld van het doen en laten van de kroonprins/koning in zijn jeugd en volwassenheid.

Koning Willem-Alexander door de jaren heen

Bron: Leeuwarder Courant 22 april 2017.Voor een vergroting: klik hier.

Van ieder levensjaar van onze 50-jarige koning Willem-Alexander een postzegelportret (Studio VONQ).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 3,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (8) Schrijf een reactie

  • Lauran op 23 april 2017 om 07:09

    Oftewel: geldklopperij

  • Henk Bakker op 23 april 2017 om 08:07

    Deze nieuwe postzegels al ontvangen.
    Zijn leuke zegels van beide uitgifte’s.

  • bate hylkema op 23 april 2017 om 09:29

    De meningen van Beatrix en Willem-Alexander verschillen danig over de postale belangstelling bij hun vijftigste verjaardag.
    Lees daarvoor het blogartikel ‘De vormgevingsrol van de koningin voor haar hoofdrol op een postzegel’ van 18 juli 2010.

  • Stampertje op 23 april 2017 om 12:41

    Ben niet zo’n fan van dit soort foto-zegels. Maar los daarvan bevreemd het me zeer dat deze serie – die toch beoogt WA’s leven weer te geven – voor de helft uit foto’s uit 1985 bestaat, met daarbij ook nog eentje uit 1986.

  • Pieter op 23 april 2017 om 18:44

    Tja, wat zal ik er van zeggen… leuk artikel, maar of de zegels nou zo hoogstaand zijn? Maargoed, alles beter dan de “gewone” blauwe W-A….

  • Guido (Breda) op 24 april 2017 om 11:02

    De ontwerpster heeft als achternaam niet Boon, maar Boom.

  • Jacqueline van der Pas op 25 april 2017 om 14:45

    @Guido, dank voor de melding! Het is aangepast.

  • Suze op 26 april 2017 om 22:33

    Als ik naar de hond kijk meen ik dat het een prachtige Rhodesian Ridgeback is. (Pronkrug)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)