Jeanne d’Arc, mythe of werkelijkheid? - Postzegelblog

Jeanne d’Arc, mythe of werkelijkheid?

0

De grootste heldin van Frankrijk is ongetwijfeld de legendarische figuur Jeanne d’Arc. Zij werd vermoedelijk op 6 januari 1412 geboren in het Franse plaatsje Domrémy-la-Pucelle in de Vogezen. Het noorden van Frankrijk was al vanaf 1337 bezet door Engelse troepen in wat later werd genoemd de 100-jarige Oorlog. Jeanne speelde een belangrijke rol in deze oorlog.

 

Haar geboortehuis in Domrémy bestaat nog steeds en is sinds 1840 erkend als monument van historische waarde en ingericht als museum. De woorden la-Pucelle (de Meid of Maagd) zijn later toegevoegd verwijzend naar Jeanne d’Arc als ‘Maagd van Orléans’.

Zij geroeide op als dochter van een welgestelde boer. Ze beweerde sinds haar 13de jaar dat ze stemmen hoorde in haar hoofd die zeiden, dat het noorden van Frankrijk bevrijd moest worden van de Engelse overheersers. Zij volgde de stemmen, verkleedde zich als man en nam dienst in het Franse leger.

Zij trok gestoken in een harnas ten strijde tegen de Engelsen en vertrok met een aantal soldaten vanuit het vestingstadje Vaucouleurs richting Orléans. Haar vertrek is op onderstaande postzegel weergegeven.

De strijd duurde twee dagen en op 8 mei 1429 brak zij met de Franse soldaten door de belegering van de stad Orléans heen. Iedereen was onder de indruk van de dapperheid van Jeanne tijdens de strijd en het succes van het 17-jarige boerenmeisje sprak tot ieders verbeelding.

Onder leiding van Jeanne d’Arc werden nog meer overwinningen behaald op de Engelse troepen en in 1430 trok zij met het Franse leger richting Parijs om die stad te bevrijden van de Engelse bezetters. De expeditie verliep echter dramatisch en Jeanne werd tijdens een uitval uit de belegerde stad door de Bourgondiërs die voor de Engelsen waren op 23 mei 1430 gevangen genomen. Zij werd tegen een bedrag van 10.000 pond uitgeleverd aan de Engelsen en op 21 februari 1431 werd een proces begonnen waarbij ze werd beschuldigd van ketterij, hekserij en het dragen van mannenkleding. Ze probeerde te vluchten uit het kasteel van Beaurevoir door vanuit een venster op 21 meter hoogte uit de toren te springen maar werd, ernstig gewond, weer gevangen genomen.

Na maanden van foltering en uitputting legde ze een bekentenis af en werd veroordeeld tot de doodstraf. Op 30 mei 1431 werd zij op de brandstapel op de Place du Vieux-Marché in Rouen ter dood gebracht. Haar as werd door de beul vanaf de Pont Mathilde over de Seine uitgestrooid. De Duitse kunstschilder Hermann Anton Stilke vervaardigde een olieverfschilderij van het tafereel op de Place du Vieux-Marché in 1843. Het schilderij hangt in de Hermitage in St. Petersburg.

Paus Calixtus III liet 25 jaar later het proces herzien waarna Jeanne onschuldig werd bevonden. Het proces begon op 7 november 1455 in Reims waarbij 150 getuigen werden gehoord. Bij de plechtige uitspraak van het proces op 7 juli 1456 kreeg zij de titel van martelares. In april 1909 werd ze door de katholieke kerk, paus Pius X, zalig verklaard en op 16 mei 1920 volgde de heiligverklaring door paus Bededictus XV. Haar feestdag wordt gevierd op 30 mei.

In 1979 werd aan het plein in Rouen waar Jeanne d’Arc stierf op de brandstapel een nieuwe, zeer modern ogende kerk in gebruik genomen die aan haar is gewijd. Hier staat ook het Kruis van de Rehabilitatie, een nationaal monument ter ere van de Franse volksheldin en martelares. Jeanne d’Arc is patroonheilige van Frankrijk en staat als voorbeeld voor het Franse nationalisme. In de politiek wordt zij veel gebruikt om de onafhankelijkheid van Frankrijk uit te beelden. Jeanne d’Arc, mythe of werkelijkheid?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Frankrijk Burchten,Kastelen en Paleizen Kerken Musea Paleizen SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)