In kort bestek…(211) Belgische kunstemissie 2021: een roetzwarte duistere leegte - Postzegelblog

In kort bestek…(211) Belgische kunstemissie 2021: een roetzwarte duistere leegte

0

Al jarenlang passeerde het kruim van de hedendaagse Belgische kunstenaars, zoals de Belgische bpost het zo prozaïsch formuleert,de revue met een zelfontworpen postzegel. Dit jaar is het Thierry De Cordier die de kunstuitgifte 2021 ontwierp, nou niet bepaald een vertegenwoordiger van een zonnige kunststroming.

Tijdens het ontwerpen heeft hij namelijk gestreefd naar een zo puur mogelijke zegel met als basis zijn NADA-schilderijen. Tijdens de ontwerpfase had hij daarbij de Black Penny als subliem model voor ogen. Het is uiteindelijk een lege roetzwarte zegel geworden met enkel het woord NADA in zilverdruk, een gapende duistere leegte, die iedereen vrij laat om er het even wat in te zien. De NADA-zegel in de waarde 1 in velletjes van 10 (oplage 13.769) verscheen 25 oktober. De Belgische bpost vraagt zich nu af: creëerde hij een filatelistisch unicum.

 

Op 14 juni 1846 vertrok vanaf Gare du Nord in Parijs voor het eerst een trein die de twee Europese hoofdsteden, Parijs en Brussel met elkaar verbond via het spoor. Een schande vond de Franse pers toen, want die eerste rit gebeurde op een zondag, de dag des Heren waarop moest worden gerust en naar de mis. Maar tal van hoogwaardigheidsbekleders genoten tijdens de rit die twee dagen duurde. De bpost heeft dit feit in de spoorweghistorie 25 oktober herdacht met de uitgifte van een velletje waarin vijf zegels met de waardeaanduiding 1 Europe (oplage 44.242). Op de zegels: evacuatie van de inhuldiging van de treinverbinding Parijs-Brussel in 1846; locomotief ,1846; elektrische locomotief, 1973; Trans Europ Express (TEE), 1957 en Thallys, 1996. Op het velletje een gravure die de aankomst van de trein in Brussel in 1846 toont.

 

Maar nog meer op 25 oktober. Tevens verscheen een velletje dat de Belgische wijnbouw in de kijker zet. Op vijf zegels in het velletje met de waardeaanduiding 1 Europe (oplage 43.142) de belangrijkste regiogebieden: Haspergouw. Heuvelland, Hageland, Côtes de Sambre et Meuse en Crémant de Wallonie.

Tot slot twee kerstzegels, binnenland 1, een poppetje op een hobbelpaarden en 1 Europe, twee kerstballen. Oplagen, binnenland 857.514 boekjes, Europe, 87.549 boekjes.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Frankrijk Kerst Schilderkunst SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.