Sir Rowland Hill (deel 1) - Postzegelblog

Sir Rowland Hill (deel 1)

2

Veel is geschreven over de eerste postzegel ter wereld, de zogenoemde Penny Black. En nog meer zijn postzegels verschenen met de afbeelding van deze postzegel ter gelegenheid van het 100-jarige, het 150-jarige en het 175-jarige bestaan van de postzegel. En iedere verzamelaar weet, dat die eerste postzegel is uitgegeven op initiatief van Sir Rowland Hill. Wie was deze man?

 

In het National Postal Museum in Londen hangt een schilderij van Rowland Hill, in 1836 vervaardigd door Mary Pearson, hierboven afgebeeld. Bij een bezoek aan het National Portrait Museum, ook in Londen, waar vrijwel alle beroemdheden uit de Britse historie zijn te bewonderen, bleek een portret van Sir Rowland Hill, vervaardigd door John Alfred Vintner, te ontbreken. Wel bezat men een schilderij van hem, maar dat was opgeslagen in het depot van het museum. Hieronder een afbeelding van het officiële portret dat is vervaardigd in 1879.

Sir Rowland Hill was in vergetelheid geraakt bij de doorsnee Brit en daarom was het schilderij opgeborgen. Maar hij was niet onbekend bij vele duizenden postzegelverzamelaars. Daar zorgde de postzegel wel voor. Rowland Hill was geboren op 3 december 1795 in Blackwell Street te Kiddermister, een stad nabij Birmingham. Als 12-jarige jongen ging hij naar de school van zijn vader en werd er onderwijzer. Hij gaf o.a. les in astronomie en in zijn vrije tijd vervaardigde hij wetenschappelijke instrumenten. In 1819 verhuisde de school en werd hij daarvan vanaf 1827 het hoofd. Hij was een grote voorstander van zelfstudie door de leerlingen en gaf daarmee een nieuwe richting aan in de wijze van lesgeven en studeren. Hij werd daarmee een hervormer op onderwijs gebied. Hij had zo’n succes dat de school in 1833 verhuisde naar noord Londen, Bruce Castle, Tottenham.

Het was een groot huis uit de 16de eeuw aan de Lordship Lane, nu de A109. Thans is het gebouw een museum waar veel te zien is over Rowland Hill. In 1839 verliet hij de school als hoofd en ging zich geheel wijden aan de mogelijkheden om de postdienst te hervormen. Zijn eerste ideeën had hij daarvoor al in 1835 ontwikkeld door het bestuderen van vele publicaties en voorschriften die toen bestonden. Omdat een groot aantal voorschriften onlogisch was en vaak ook tegenstrijdig en onduidelijk, publiceerde hij in 1837 een pamflet met de titel: Post Office Reform its Importance and Practicability. Daarmee gaf hij aan dat het hele systeem van de postdienst uit handen gehaald moest worden van de adel, grootgrondbezitters, zakenlieden en politici die zelf hun tarieven en voorwaar-den dicteerden.

 

Het idee werd door de House of Lords overgenomen en Rowland Hill kreeg een contract aangeboden om de postdienst te hervormen. Hij verlaagde de vele posttarieven die bestonden tot 4 pence vanaf 5 december 1839 tot een algemeen geldend tarief en niet veel later, op 10 januari 1840 zelfs tot 1 penny. Ook het systeem van achteraf betalen voor de port door de ontvanger van een brief werd gewijzigd. Voortaan moest vooraf betaald worden door de verzender. De eerste druk van het pamflet was door hemzelf vervaardigd in 1837. Op 11 augustus 2015 verscheen de laatste herdruk van het pamflet, hierboven afgebeeld naast het origineel.

De in april 1786 geboren Ierse kunstschilder William Mulready kreeg de opdracht om een ontwerp te maken voor een vouwbrief die als standaard zou dienen voor het algemeen geldende 1 penny tarief. Twee enveloppen werden gedrukt, een in de waarde van 1 penny en een van 2 pence. Rowland Hill verwachtte heel veel van de vouwbrieven maar de verkoop bleef ver achter bij de verwachtingen. Men had veel meer belangstelling voor de gegomde postzegel die vlak daarna was verschenen. De vouwbrieven werden daarom in 1841 uit de verkoop genomen.

 

De zogenoemde Penny Black kreeg een afbeelding van de jonge koningin Victoria. De postzegel werd voor het eerst verkrijgbaar gesteld op 6 mei 1840 in Londen; daarna in enkele dagen tijd over heel Groot-Brittannië verspreid, inclusief Ierland. Het tarief van 1 penny was voor brieven tot een halve ounce ofwel 14 gram zonder beperking van de afstand binnen Groot-Brittannië. De 2 pence was het tarief voor een poststuk zwaarder dan 14 gram.

De afbeelding van koningin Victoria was ontleend aan de Wyon City Medal gegraveerd door William Wyon in 1837. De schets voor de afbeelding was vervaardigd door Henry Corbould, een kunstschilder uit Londen. De medaille was geslagen ter gelegenheid van het bezoek van koningin Victoria aan de stad Londen in dat jaar. In totaal werden 68 miljoen postzegels van het type Penny Black gedrukt in vellen van 240 stuks en is daarom niet zeldzaam te noemen. Maar vele zegels zijn niet bewaard gebleven. Vele verzamelaars van Britse postzegels zoeken exemplaren waarop hun initialen prijken, zoals bovenstaand voorbeeld C.J., mijn initialen! De Penny Black werd al in 1841 vervangen door de Penny Red. De reden was, dat de rode stempelinkt vrij gemakkelijk was te verwijderen waardoor de zegel op-nieuw kon worden gebruikt. Zwarte stempelinkt was geen succes omdat de afdrukken vrijwel niet herkenbaar waren.

De Penny Black werd in 1940, honderd jaar later, vanwege de oorlogsomstandigheden nauwelijks herdacht. Een  herdenkingsvelletje werd uitgegeven tijdens het 27ste Filatelistencongres in Bournemouth door de Postal History Society, gehouden van 3 tot en met 6 mei 1940. Het Congres, georganiseerd door de Royal Philatelic Society, zou eerst in Londen worden gehouden maar vanwege de oorlog met Duitsland werd dit verplaatst naar Bournemouth.  Veilinghuis Robson Lowe, gevestigd in die stad, organiseerde van 6 mei tot en met 14 mei 1940 een postzegelten-toonstelling in het Royal Bath Hotel in Bournemouth.

 

Verder verscheen op 6 mei 1940 een serie van zes postzegels met afbeelding van koningin Victoria en koning George, eigenlijk geen afbeelding van de Penny Black maar alleen van de afbeelding op de Penny Black, het hoofd van koningin Victoria met daarnaast koning George VI.

Op 18 september 1970 verschenen drie postzegels ter gelegenheid van de internationale postzegeltentoonstelling Philympia 1970. Op een daarvan is de Penny Black afgebeeld. De tentoonstelling vond plaats in de Empire Hall, Olympia, Londen en duurde van 18 september tot en met 26 september. Een beetje vreemd lijkt de tekst onder de afbeelding: eerste gegraveerde uitgifte (plaatdruk). Maar de tweede zegel vermeldt: eerste zegel in reliëfdruk en de derde zegel vervaardigd in boekdruk. Dus gewijd aan druktechnieken die werden gebruikt bij de productie van postzegels. Had ontwerper David Gentleman met de hoekletters P en L in gedachte: Philympia Londen?

Dan het 150-jarige bestaan van de Penny Black ofwel de eerste postzegel ter wereld. Op 3 mei 1990 werd een blokje uitgegeven waarin de Penny Black werd gereproduceerd met daarnaast een postzegel van 20p met afbeelding van koningin Victoria en koningin Elizabeth II. De postzegel van 20p werd ontworpen door Jefferey Matthews, Fellow of the Chartered Society of Designers en het blokje waarin de postzegel is opgenomen door Sedley Place Designed Limited. Een aantal landen, Britse gebieden en voormalige koloniën, volgde met een herdenkingsuitgifte met afbeelding van de Penny Black. Te veel om af te beelden. In deel 2 ga ik in op herdenkingszegels gewijd aan Sir Rowland Hill.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Groot Brittannië Druktechniek Musea Onderwijs SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 23 augustus 2018 om 12:04

  “Had ontwerper David Gentleman met de hoekletters P en L in gedachte: Philympia Londen?”
  Nee hoor. Ik dacht het niet. Hij dacht ongetwijfeld aan het jongetje van 9 dat deze reeks in 1970 cadeau kreeg van een oom en voor wie de échte Penny Black toen nog onbereikbaar ver in de toekomst lag … Inderdaad !!

 • Dik Soei op 11 juni 2022 om 09:29

  Interessant verhaal over de Penny Black, dat tot op heden zeer geliefd is bij vele philatelusten wereldwijd.
  Ondanks de hoge oplage,is dit zegel nu zo kostbaar geworden. Een hoekstuk van deze Penny Black bracht onlangs nog €340’000,- op. Ongebruikte blokken, en grotere eenheden zijn onbetaalbaar geworden voor de vele verzamelaars.

  Wacht met spanning af op het volgende verhaal xxx

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)