In kort Bestek (94/2) - Postzegelblog

In kort Bestek (94/2)

3

Auguste Beernaert

In de rubriek “In kort bestek 94” een pleidooi van Hero Wit om Nederlandse Nobelprijswinnaars te eren met postzegels, een oproep waar ik me graag bij aansluit. Hij deed deze oproep als inleiding op het stukje over Tien Belgische Nobelprijswinnaars.

Afgebeeld zijn echter 12 personen en daarom deze aanvulling;
Op de website Nobelprize.org vind je geselecteerd op België 9 winnaars t.w. Francois Englert (Natuurkunde 2013),
Yves Chauvin (Scheikunde 2005),
Jules Bordet (Medicijnen 1919),
Corneille Heymans (Medicijnen 1938),
Albert Claude (Medicijnen 1974),
Maurice Maeterlinck (Literatuur 1911),
Auguste Beernaert (Vrede 1909),
Henri La Fontaine ( Vrede 1913)
en Georges Pire (Vrede 1958).

Yves Chauvin is niet afgebeeld op het velletje. Foutje Belgische Post??? Ik heb van deze scheikundige ook geen andere postzegels in mijn verzameling, zo ze al bestaan. Verklaring van de verschillen is als volgt, Robert Brout die de Nobelprijs voor Natuurkunde kreeg in 2013 samen met Francois Englert is geboren Amerikaan en werd pas later Belg. Ilya Prigogine is geboren in Rusland en is ook pas later Belg geworden. De ouders van Christian de Duvé waren gevlucht naar Engeland door Wereldoorlog I en kwamen in 1920 terug naar België met de de kleine Christian, ook hier is het geboorteland aangehouden.

Gustave Rolin-Jaequemyns tenslotte is strikt genomen te onrechte op dit blok afgebeeld want hij heeft de Nobelprijs zelf nooit gekregen. Foutje Belgische Post??? Hij heeft echter grote verdienste gehad onder andere bij de totstandkoming van het instituut voor Internationaal Recht. Het is dit instituut dat in 1904 is geëerd met de Nobelprijs voor de Vrede, (Gustave was in 1902 al overleden.)


De Nobelprijs is zelden postuum toegekend en sinds 1974 is in de statuten van de Nobelstichting vastgelegd dat toekenning na overlijden niet meer tot de mogelijkheden behoort. Aan Dag Hammarskjöld is de prijs nog wel na overlijden toegekend. 1961 voor de Vrede.

België heeft meer postzegelemissies aan zijn Nobelprijswinnaars geweid hieronder nog enkele afbeeldingen.

Bewaren

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Groot Brittannië Rusland Boeken Nobelprijswinnaars Vrede



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 15 februari 2017 om 12:14

  @Franc: Djibouti heeft in 2009 een postzegel van Yves Chauvin uitgegeven. Maar ja, of je die in je verzameling wil opnemen?

 • FrancRossi op 15 februari 2017 om 18:07

  @Willem, bedankt voor je reactie en terechte vraag. Ik probeer pakplaatjes te vermijden en zoek dus niet in landen zoals Djibouti, Congo etc.

 • Lars op 15 februari 2017 om 21:06

  Djibouti heeft in 2009 GEEN postzegel uitgegeven met Yves Chauvin. Sterker nog, Djibouti heeft in 2009 geen enkele zegel uitgegeven.
  Het plaatje dat Willem bedoelt is een illegale uitgifte, een neppostzegel. Gedrukt door criminelen ergens in de voormalige USSR en verspreid online op eBay en Delcampe door aan hun gelieerde verkopers.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)